27/09/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόρο-επιδρομή 35% στα μπλοκάκια

Στη φορολογική εξουθένωση και στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση θα οδηγηθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που απασχολούνται σήμερα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται ως επιτηδευματίες και όχι ως μισθωτοί, εκδίδοντας οι ίδιοι αποδείξεις από «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών, εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει τελικά να καταργήσει το αφορολόγητο όριο και να φορολογήσει με 35% το συνολικό καθαρό εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των αυτοαπασχολουμένων.

Εξοντωτικές επιβαρύνσεις

Αν συμβεί αυτό, τότε όσοι συμβασιούχοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με τα περίφημα… μπλοκάκια θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξοντωτικές φορολογικές επιβαρύνσεις στα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν είναι στην πραγματικότητα επιτηδευματίες, καθώς συνδέονται με τον εργοδότη τους με σύμβαση εργασίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση η οποία δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης και συνεπάγεται ευθύνη του εργοδότη.  Για το λόγο αυτό μάλιστα η ήδη ισχύουσα φορολογική νομοθεσία τους εξαιρεί και από τον ΦΠΑ.

Αν, λοιπόν, δεν προβλεφθούν εξαιρέσεις για όλες αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί, τότε όλοι τους θα υποχρεωθούν να πληρώνουν φόρο 35% επί του συνόλου των αμοιβών που εισπράττουν για τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν! Σήμερα, πολλοί από αυτούς, επειδή λαμβάνουν κάθε μήνα πολύ χαμηλές αποδοχές -της τάξεως των 250, των 300 ή των 350 ευρώ- είναι αφορολόγητοι, καθώς το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ισχύον σήμερα αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Από τη στιγμή που θα ισχύσει και γι’ αυτούς η νέα επαχθής ρύθμιση για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και την επιβολή φόρου 35% στο σύνολο του εισοδήματος, θα καταβάλουν τα 3/10 των ήδη χαμηλών αποδοχών τους στην εφορία!

Εκρηξη μαύρης εργασίας

Αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδεχτεί τις εισηγήσεις για καθολική εφαρμογή του μέτρου, το οποίο προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή 35% των εισοδημάτων από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, τότε κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης θα καταλυθεί με τραγικές συνέπειες και για την ίδια την οικονομία της χώρας, δεδομένου ότι στο εξής θα καθίσταται ασύμφορη για τους εργαζόμενους η είσπραξη των αμοιβών με το ιδιότυπο καθεστώς του μπλοκ παροχής υπηρεσιών και το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν κατακόρυφα οι περιπτώσεις απασχόλησης με «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.

Υπήρχαν εξαιρέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2008, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ο τότε υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφης, όταν είχε νομοθετήσει για τους αυτοαπασχολούμενους μια παρόμοια ρύθμιση, που προέβλεπε την κατάργηση του ισχύοντος τότε αφορολόγητου ορίου των 10.000 ευρώ και την επιβολή φόρου 10% στο τμήμα αυτό του ετήσιου εισοδήματός τους, είχε εξαιρέσει τους περισσότερους απασχολούμενους με μπλοκάκια. Συγκεκριμένα, είχε εντάξει στο σχετικό νόμο ρυθμίσεις οι οποίες προέβλεπαν εξαιρέσεις για όσους αυτοαπασχολούμενους:

α) υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, τόσο για το έτος της έναρξης όσο και για τα δύο επόμενα έτη. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλεπόταν ότι η εξαίρεση αυτή ισχύει και για τα επόμενα τρία έτη, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους,

β) έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα,

γ) παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική υστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 27/09/2012 10:06:38

  Κατ αρχάς ο κόσμος στις επόμενες εκλογές θα μαυρίσει ΝΔ και κατά δεύτερον θα κλέβει την εφορία. Δε βγαίνει το κόστος. Τόσο απλά.

 2. unfair avatar
  unfair 27/09/2012 10:31:12

  Αυτό το μέτρο είναι απλά παράλογο.
  Ποιος θα θέλει να δώσει ΠΑΝΩ από τα μισά του εισοδήματα σ' αυτό το κράτος? Ο ιδρώτας του, ο μόχθος του, να πηγαίνει σ' ένα κράτος που στηρίζει την αδικία κ την ανομία?
  Αν σήμερα δεν κόβουν κάποιοι απόδειξη, αύριο θα 'ναι οι τριπλάσιοι!

 3. Vrennus avatar
  Vrennus 27/09/2012 10:35:30

  Συγγνώμη αλλά από πού κι ως πού τους εξαιρεί από τον ΦΠΑ; Υπάγονται κανονικότατα σε ΦΠΑ (ξέρω από πρώτο χέρι). Πάντως τον ΦΠΑ δεν τον επιβαρύνεται αυτός που «κόβει» το δελτίο αλλά αυτός που τον πληρώνει - λέμε τώρα, γιατί αυτός που πληρώνει μπορεί κάλλιστα να λέει «εγώ 600 (πχ) δίνω με ΦΠΑ και τα όλα, άμα θέλεις», πράγμα που σημαίνει, με 35% φόρο πια, 300 καθαρά...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Vrennus 27/09/2012 11:12:58

   @Vrennus - Lichnee
   Το ΦΠΑ για την αμοιβή που "κόβεται" με δελτίο ΠΥ το πληρώνει αυτός που πληρώνει (ο εργοδότης). Ο εργαζόμενος κάτοχος δελτίου πληρώνει όλα τα άλλα ΦΠΑ για την εργασία που παρέχει (υλικά, υπηρεσιες τρίτων κτλ). Και όσα δικαιολογεί ο φορολογικός κώδικας ως επαγγελματικά έξοδα, τα συμψηφίζει με το εργοδοτικό ΦΠΑ (χρεωστικά - πιστωτικά) στις τρίμηνες προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ.

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ Ο Θείος 27/09/2012 11:59:11

    Αυτό που λες Θείο είναι σωστό.
    Όμως... είμαστε στην Ελλάδα...
    Κόβεις λοιπόν την απόδειξη με τα ας πούμε 300 ευρώ και εισπράττεις 231 καθώς σου αφαιρείται ο ΦΠΑ από τον εργοδότη.
    Αυτό το έχω δει πολλές φορές να γίνεται.Το νοσοκομείο που δουλεύω κρατιέται με "μπλοκάκια" ζωντανό καθώς οι 3 τελευταίοι διαγωνισμοί για θέσεις λήξαν άγονοι.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Lichnee 27/09/2012 12:03:20

     Δυστυχώς έχεις δίκιο. Ξέρω τι γίνεται στον ιατρικό κλάδο. Και σε πολλά διαγνωστικά κέντρα.

 4. Lichnee avatar
  Lichnee 27/09/2012 11:07:26

  Μια χαρά ΦΠΑ πληρώνουν...
  Αυτό το ξέρω από 1ο χέρι και μπορώ να δείξω και απόδειξη από τέτοιο "μπλοκάκι" που έχει κανονικότατα το ΦΠΑ.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/09/2012 11:07:55

  Η διαρκής παροχή υπηρεσιών με "μπλοκάκια" σε σταθερούς εργοδότες, είναι ΜΙΣΘΩΤΗ εργασία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και φορολογείται.
  Κύριοι αρμόδιοι, αναλάβατε επιτέλους τα προφανή. Το ζήτημα δεν προέκυψε τώρα με την κρίση, είναι πολύ παλιό, υπερώριμο, και εξαιρετικά εκτεταμένο. Αφορά πολύ κόσμο και περιέχει τεράστιο φορολογικό και ασφαλιστικό αντικείμενο.
  Επιτέλους, πάψτε να αγνοείτε την πραγματικότητα. Όσο την αγνοείτε, αυτή τόσο πιό πολύ "εκδικείται" - όχι μόνον τους "παθόντες" αλλά και το Δημόσιο συμφέρον.

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ Ο Θείος 27/09/2012 12:01:28

   Φυσικά και είναι μισθωτή υπηρεσία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
   Απλά δεν συμφέρει στους αρμοδίους.
   Εδώ οι ασφαλιστικές εισφορές αντιμετωπίζονται ως έμμεση φορολογία και ψάχνουμε για τα μπλοκάκια βρε Θείο;
   Μακάρι μια μέρα να ξυπνήσουμε από το λήθαργο,μακάρι...

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/09/2012 11:20:22

  Επίσης η παροχή υπηρεσιών με μπλοκάκι δεν είναι μαύρη εργασία, αλλά είναι εξ ορισμού ανασφάλιστη (από την εργοδοτική πλευρά). Ο κάτοχος μπλοκακίου πληρώνει μέν ασφάλιστρα "αυτοαπασχολούμενου" στον ασφαλιστικό του φορέα (ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ), αλλά η εργοδοτική εισφορά ...εξαφανίζεται ως δια μαγείας, αφού δεν θεωρείται εργοδότης που λαμβάνει εξαρτημένη εργασία.
  Ενώ όλοι (και προπάντων οι αρμόδιοι) γνωρίζουν ότι "άλλο τα λέπια και άλλο τα πούπουλα", βαφτίζουν την κόττα ψάρι και υποκρίνονται ότι νηστεύουν.
  Τυπική περίπτωση συνδυασμού εργοδοτικής εισφοροδιαφυγής με μονόπλευρη επιβάρυνση του παρέχοντος εξαρτημένη εργασία.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ο Θείος 27/09/2012 11:45:44

   Δεν ισχύει αυτό που λες. Τα δίνει στον αυτοαπασχολούμενο και αυτός τα δίνει στο ταμείο. Τους έκαναν αυτοαπασχολούμενους διότι το ΙΚΑ ήταν πολύ ακριβό και χωρίς παροχές.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ anonymous 27/09/2012 12:00:45

    Ξέρεις κανένα "μπλοκάκι" που παίρνει από τον εργοδότη έξτρα ποσό - πέρα από τον συμφωνημένο καθαρό μισθό του - για να πληρώσει το ταμείο του;
    Εγώ όχι.

    • nestrom avatar
     nestrom @ Ο Θείος 27/09/2012 13:16:31

     Δίκιο έχει ο anonymous. Τέτοια περίπτωση είμαι εγώ. Οι περισσότεροι στον κλάδο μου αυτό κάνουν. Βέβαια πλέον έχουν αρχίσει οι γκρίνιες, ειδικά με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις (στις εισφορές).

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ anonymous 27/09/2012 12:02:51

    Ούτε εγώ.Από την τσέπη τους πληρώνουν ΤΣΑΥ (ή όπως αλλιώς το λένε τώρα) οι συνάδερφοι.

 7. TARAMAS avatar
  TARAMAS 27/09/2012 11:45:11

  Σωστό το άρθρο, με την προσθήκη ότι τα οριζόντια μέτρα θα φέρουν μείωση εσόδων λόγω αύξησης της φοροδιαφυγής και όχι μόνο αύξησης της μαύρης εργασίας. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι συνεπείς για ποιο λόγο να εξακολουθήσουν αν είναι, όταν αντί το κράτος να πιάσει τους φοροδιαφεύγοντες που δεν κόβουν αποδείξεις, βάζει στο στόχαστρο αυτούς που κόβουν και δηλώνουν το τζίρο τους;

 8. Enzo avatar
  Enzo 27/09/2012 12:15:03

  εδω κανετε ολοκληρη συζητηση τι ειναι το μπλοκακι και πως φορολογειται που ειστε και επαγγελματιες , θα ξερουν οι "αρμοδιοι" χαρτογιακαδες των υπουργειων τι ειναι?

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/09/2012 12:23:47

  Άς ρωτήσουν, να μάθουν...

 10. Α avatar
  Α 27/09/2012 12:58:37

  Μεγάλο λάθος το μέτρο και πρέπει έγκαιρα να το πάρει πίσω το οικονομικό επιτελείο.
  Δηλ. αν ένας μισθωτός με μπλοκάκι, ή αυτοαπασχολούμενος, έχει εισόδημα 10.000 € (που δεν έχει λόγω δραστικής μείωσης του κύκλου εργασίας), θα πληρώνει 3.500 € φόρο εισοδήματος, 2.300 € ΦΠΑ, 2.000€ ασφαλιστικές εισφορές, Χαράτσι , φόρο επιτηδεύματος και αν έχει και κανένα στεγαστικό δάνειο και ισχύσει ο ¨ευνοϊκός¨νόμος του 30% για τη δόση (δηλ. 3.000 €). Όλα αυτά ξεπερνούν το εισόδημά του. Άρα γιατί να δουλεύει; Καλύτερα λοιπόν να φοροδιαφεύγει, αφού δεν μπορεί να επιβιώσει.

 11. tan avatar
  tan 27/09/2012 14:52:05

  Απλά άλλο ένα προμελετημένο μέτρο με στόχευση την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας υπέρ των μεγάλων ελληνικών και κυρίως ξένων εταιρειών.
  Π.χ. το mini market της γειτονιάς φορολόγηση 35% το μεγάλο super market (αφού είναι ΑΕ) φορολόγηση 20%. Και ύστερα μιλάμε για απελευθέρωση και ενίσχυση του ανταγωνισμού.
  Και δεν αναφέρομαι καν στο transfer pricing και τις τριγωνικές συναλλαγές που επιδίδονται οι μεγάλες πολυεθνικές για φοροαποφυγή από την Ελλάδα.
  Έτσι στήνεται ο σύγχρονος "ανταγωνισμός" των μονοπωλίων.
  Άξιος ο μισθουλάκος κύριε Υπουργέ.....τα Υπουργεία μου...

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ tan 27/09/2012 21:35:50

   Έτσι ακριβώς είναι και μπράβο σου που το επισημαίνεις!

 12. Scarface avatar
  Scarface 27/09/2012 16:36:54

  Οι ελευθεροι επαγγελματιες ποτε δεν κολλησαν αφισες. Ποτε δεν παρακαλεσαν για μια θεσουλα. Ποτε δεν ζητησαν επιδοτηση. Αυτοι οι ΕΕ λοιπον πρεπει να κλεισουν γιατι ειναι ανεξαρτητοι, δεν εχουν αναγκη τους πολιτικους και αν το δουμε κι ιστορικα, ολες οι αλλαγες στη δυτικη ευρωπη απο την μεσοαστικη ταξη προηλθαν. Η παραταξη λοιπον του Α. Σ. επελεξε να κυνηγησει εκεινους που την ανεδειξαν στην εξουσια σκεπτομενη φαινεται οτι δεν υπαρχει περιπτωση να ξαναεκλεγει ετσι κι αλλιως. Θυμαμαι αυτα που ελεγε πριν τις εκλογες για επαναδιαπραγματευση, αλλαγη μηγματος πολιτικης, αναπτυξη και στηριξη της οικονομιας και γελαω. Απο εδω και περα παντως, τα κινητρα για φοροδιαφυγη αυξανονται. Εγω απο τη μερια μου δεν προκεται να ξαναζητησω αποδειξη απο εε. Τωρα ειναι ζητημα επιβιωσης.

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ Scarface 27/09/2012 21:38:31

   Μπράβο και σε σένα παλικάρι μου!

 13. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 27/09/2012 18:26:04

  Μεγάλο λάθος η παρούσα ρύθμιση. Ούτε καταπολεμά τη φοροδιαφυγή ούτε προφανώς ελαφρύνει πραγματικά τα φορολογικά βάρη ούτε δίνει κίνητρα για επενδύσεις. Τέλοσπαντων, τώρα φαίνεται ότι αποφασίστηκε. Το βασικό πλέον είναι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο να υιοθετηθούν μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Όσο γρηγορότερα γίνει αυτό τόσο πιο γρήγορα θα μειωθούν οι φόροι. Η συγκεκριμένη απόφαση πάντως θα είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις.

  Πρέπει πάντως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταλάβουν ότι η φοροδιαφυγή δε μπορεί να συνεχίσει να είναι τρόπος ζωής. Οι εποχές που φόρους πλήρωνε μόνο ο ίδιος μ..ς πέρασαν

 14. Nik avatar
  Nik 29/09/2012 14:53:24

  Υπάρχει και η άλλη λύση για μερικούς μπλοκάκηδες, η ίδρυση έδρας στο εξωτερικό. Πρόκειται για μειοψηφία, και έχει τις δυσκολίες της, αλλά εκεί μας πάνε.

  Οσο για ΦΠΑ, αυτό χρεώνεται κανονικότατα στο τιμολόγιο. Προσωπικά η ασφαλιστική εισφορά βαρύνει αποκλειστικά εμένα, χωρίς καμία συμβολή από τον εργοδότη.

  Φταίμε που δεν κάναμε κόμμα των μπλοκάκηδων ή έστω ομάδα οργανωμένη πίεσης. Ημασταν μια ζωή νομοταγείς και λαλάκες. Η δεξιά μας θεωρεί κλέφτες, η αριστερά καπιτάλες, και τρώμε ξύλο και από τις δυό μεριές. Καλά να πάθουμε.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Nik 29/09/2012 14:57:43

   Να ρωτήσω κάτι. Σαν μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ μπορώ να έχω το μπλοκάκι μου στη Βουλγαρία και να εργάζομαι π.χ. σε μια εταιρεία πληροφορικής ή σε μια βιομηχανία ή σε μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με μπλοκάκι στην Ελλάδα;

   Γιατί αλλιώς δε δίνω δεκάρα τσακιστή στο κράτος. Δεν πρόκειται να γραφτώ καν στο ΤΣΜΕΔΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.