20/12/2010 12:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φόβοι για έλλειμμα πάνω από 10% και φέτος...

"Στον αέρα" απειλούν να τινάξουν τις προβλέψεις για δημόσιο έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ  φέτος, η οικονομική κρίση και οι … "σκελετοί" που βρίσκει η Τρόικα στα κρατικά ταμεία από το παρελθόν. Στο οικονομικό επιτελείο δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να εισπράξουν όσα περισσότερα μπορούν μέσα σε 10 μέρες, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να καλύψουν όσα περισσότερα μπορούν από τα απλήρωτα χρέη του κράτους, τα οποία οι ελεγκτές προειδοποιούν πως θα τα προσθέσουν στο τρέχον έλλειμμα της χρονιάς.

Ειδικά για  την είσπραξη των εσόδων, η κυβέρνηση "ποντάρει πολλά" στους ελέγχους του ΣΔΟΕ κατά την εορταστική αγορά. Ωστόσο οι αβεβαιότητες είναι πάμπολλες, αφού ο φετινός Δεκέμβριος τείνει ήδη να αποδειχθεί ως ο χειρότερος εισπρακτικά των τελευταίων ετών, για ολόκληρη την αγορά και κατ’επέκταση για το Κράτος.
Επιπλέον άδηλο  παραμένει ακόμα αν θα εισρεύσουν τελικώς τα επιπλέον έσοδα από  τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ και τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, σε "φιάσκο" κινδυνεύει να εξελιχθεί η πάγια τακτική των κυβερνήσεων,  του τύπου "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"! Η πρακτική να κρύβουν χρέη του κράτους "κάτω από το χαλί", για να πείσουν πως μειώνουν το έλλειμμα δεν γίνεται πλέον δεκτό από την Τρόικα και οι ξένοι ελεγκτές απειλούν να "ρίξουν τα βιβλία" του δημοσίου για τα στοιχεία που τους παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Οι "κουτόφραγκοι" ήσαν υποψιασμένοι από νωρίς και έθεσαν εξ αρχής τον όρο στο Μνημόνιο, να μην καθυστερεί το Κράτος να εξοφλήσει τις οφειλές του, πέραν από 90 ημέρες το πολύ. Στον τελευταίο έλεγχο επέμειναν ιδιαίτερα στο θέμα αυτό και ανακάλυψαν "κρυφά χρέη" πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να πληρώσει, για να μην επιβαρύνει το έλλειμμα.

Όλα αυτά περιγράφονται  ανάγλυφα στην τελική έκθεση που συνέταξαν  οι ελεγκτές της Κομισιόν (υπό τον "σκληρό" της Τρόικα Σερβάας  Ντερόουζε) και η οποία παραδόθηκε στον Επίτροπο Όλι Ρεν για να αποτελέσει τη βάση της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για την έγκριση της τρίτης δόσης των δανείων προς τη χώρα μας.

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση για τη χορήγησή της  στη χώρα μας έχει μεν ληφθεί ήδη  σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι ελεγκτές δεν θα κλείνουν τα μάτια στις εικονικές "μειώσεις" των ελλειμμάτων και σύντομα θα ζητήσουν να καλυφθούν αυτές με πρόσθετα μέτρα.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=95957

ΣΧΟΛΙΑ

  1. kapios avatar
    kapios 20/12/2010 12:33:48

    ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ... :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.