#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φωτιά» στο ρεύμα, πάγος στα φωτοβολταϊκά


Κάθε μήνα θα εισπράττονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, είτε από τη ΔΕΗ είτε από τους εναλλακτικούς παρόχους, όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα επιμένει ότι οι προμηθευτές ρεύματος θα πρέπει να αλλάξουν σε μηνιαία την είσπραξη των λογαριασμών -πιθανότατα από τις αρχές του 2013- είτε με το να εκδίδουν κάθε μήνα τιμολόγια είτε με το να καθορίζουν μηνιαίες δόσεις στους εκδιδόμενους λογαριασμούς.


Η Τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013.


Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το β’ εξάμηνο του 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, δηλαδή να είναι κοστοβαρή, γεγονός που θα επιφέρει νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι άλλωστε που ήταν γνωστό και αναμενόταν.


Ειδικά όμως για τις ευπαθείς ομάδες (άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και ΑΜΕΑ), η κυβέρνηση επιδιώκει να διευρύνει την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό περισσότερες κοινωνικές ομάδες καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 20-30% φθηνότερο σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και θεσμοθετήθηκε για την προστασία των αδύναμων ομάδων πληθυσμού.


Οσον αφορά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Τρόικα πιέζει ώστε να παγώσουν προσωρινά οι νέες αιτήσεις εγκατάστασης. Επιμένει, δε, ότι πρέπει να ακυρωθούν όλες οι αχρησιμοποίητες άδειες για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εφόσον έχουν λήξει οι σχετικές προθεσμίες.


Από την άλλη, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), οι οποίες σήμερα είναι 100% θυγατρικές εταιρίες της ΔΕΗ. Πιέσεις ασκεί ακόμη η Τρόικα για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.


 Βυτιοφόρα


 Η Τρόικα παρεμβαίνει όμως και στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος μεταφορέων υγρών καυσίμων, προκειμένου να αρθούν οι οποιοιδήποτε περιορισμοί. Κατά πληροφορίες, η Τρόικα επιμένει ότι  πρέπει να θεσμοθετηθούν τα παρακάτω μέτρα:


* Να επιτρέπεται σε ανεξάρτητα πρατήρια να κατέχουν ή να μισθώνουν φορτηγά ανεξαρτήτως χωρητικότητας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας.


* Να επιτρέπεται σε ανεξάρτητα πρατήρια να προσλαμβάνουν δημόσια βυτιοφόρα φορτηγά, χωρίς να χρειάζεται να πληρούν τις προϋποθέσεις των ιδιωτικών φορτηγών.


* Να επιτρέπεται σε κάθε βυτιοφόρο, ανεξαρτήτως χωρητικότητας, να εισέρχεται στα διυλιστήρια και σε τελωνειακές εγκαταστάσεις προκειμένου να μεταφέρει τα καύσιμα, χρησιμοποιώντας τη δική του επωνυμία.


* Να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση συστημάτων GPS, για τη βελτίωση παρακολούθησης και πρόληψης του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής στη διανομή καυσίμων.


Μιχάλης Μυγιάκης στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ERASMUS avatar
  ERASMUS 16/10/2012 10:40:13

  Εγώ σας τα έλεγα εδώ
  http://www.antinews.gr/2012/06/21/167633/

  και εδώ
  http://www.antinews.gr/2012/04/04/154586/
  και εδώ
  http://www.antinews.gr/2012/07/12/170397/
  και εδώ
  http://www.antinews.gr/2012/05/01/158905/

  Αυτή η ανεξήγητη δογματική εμμονή κάποιων να θεωρούν το ηλεκτρικό ρεύμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ και όχι ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΠΡΟΙΟΝ ….αυτά φέρνει ….
  Άντε τώρα να τα μαζέψουν ……
  Τώρα όμως είναι αργά … τώρα δεν μαζεύεται το θέμα ….
  Τουλάχιστον έχω την ηθική ικανοποίηση .. ότι εγώ τα έλεγα … απλά κάποιοι δεν θέλανε να το δούνε ……

 2. Νικος Στεφανου avatar
  Νικος Στεφανου 16/10/2012 18:38:42

  Εμπορεύσιμο για τους οικακούς καταναλωτές, αλλά "κοινωνικό αγαθό" για τα εργοιαστάσια του Μυτιληναίου ας πούμε?? Που φεσώνει τη ΔΕΗ με 200 εκατ.?

  Για να μην αρχίσουμε και κατεβάζουμε κατάλογο με τους μεγαλοοφειλέτες, που έχουν και προνομιακή τιμή. Αυτοί στο ανέγγιχτο, και τα σπασμένα πάντα στους "σπάταλους" οικιακούς καταναλωτές ?

  Τα είδαμε και σε άλλες χώρες αυτά ΔΝΤ-ιστικα κόλπα που ενοχοποιούν πάντα τους φτωχούς για τις σπατάλες των πολουσίων

 3. ERASMUS avatar
  ERASMUS 16/10/2012 23:01:09

  Αγαπητε φιλε , θα σου φερω ενα παράδειγμα. Το ρευμα στη Αμοργο υποτιμολογείται πχ 3,5 φορες κάτω απο το πραγματικό του κόστος.Ας πουμε λοιπον οτι ενας συνηθησμένος λογαριασμός των 200 ευρω , λόγω της πραγματικής αποτύπωσης του κόστους θα εφτανε τα 700 ευρώ.Η ΔΕΗ θα λαμβανε τα 700 ευρω από τον καταναλωτη , και το κρατος θα εκανε την κοινωνική του πολιτική πληρώνοντας τη διαφορά ( αν μπορούσε...)
  Ετσι 1. Την κοινωνική πολιτικη θα την εκανε το κρατος και οχι η ΔΕΗ . 2. Την υποστηριξη του κοστους λειτουργίας των ξενοδοχιακων μοναδων , που σε αυτήν την περιπτωση θα ειχαν εντονο προβλημα ,θα την εκανε το κρατος και οχι η ΔΕΗ. 3. Δεν θα υπήρχαν διαφωνιες με την ΡΑΕ για το κοστος των υπηρεσιων κοινωνικής ωφέλειας ( γιατι δεν θα υπήρχε τετοιο θεμα καν) 4.Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί θα είχαν μια αντικειμενική τιμή για το κόστος της κιλοβατώρας, και θα μπορούσαν αν οικονομικά τους εβγαινε μια τετοια κίνηση να μπουν στο συστημα του νησιού με δικούς τους σταθμούς.
  Φυσικά , Δημοι , ηλεκτροφωτισμός δρόμων και αγρότες με κοστολόγιση οικιακού ρευματος και τα χρηματα της επιδότησης επιστρέφονται από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία .....
  Δηλάδη οι Παραγωγοί πληρώνονται το κόστος του προιόντος τους και το κράτος πληρώνει οπου θέλει και οπου μπορεί τις επιδοτίσεις του
  Αγαπητέ φιλε που βλεπεις δηλαδή το πρόβλημα σε αυτό το σενάριο ???
  Καθαρές λύσεις ... χωρίς μπερδέματα ......
  Περισσότερα εσοδα στους Παραγωγούς και το Κρατος υπο των ευθυνων του ... και οχι να κανει τελετη με ξένα κολυβα (οπως λενε στο χωριό μου.....)

  • kairoskopos avatar
   kairoskopos @ ERASMUS 17/10/2012 23:51:20

   Το ρεύμα είναι εμπορεύσιμο προϊόν στο μέτρο που ο καταναλωτής έχει εισόδημα τέτοιο που του επιτρέπει να το πληρώσει. Οι κάτοικοι της Ελληνικής Σοβιετίας δεν έχουν - ούτε ποτέ είχαν - τόσα χρήματα.
   Για την αυτορύθμιση της αγοράς και τις εξαγωγές ρεύματος από τη ΔΕΗ που αναφέρεις στους συνδεσμους που δίνεις τι να πώ. Η θεωρία είναι καλή αγαπητέ, η πράξη όμως μας έχει δείξει πως η αγορά πάντα αυτορυθμίζεται κατά τα συμφέροντα αυτών που την ελέγχουν. (βλ. τιμές γάλακτος στην Ελλάδα)
   Όσο για το αν θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά το κράτος...???!!!
   Σε ποιά χώρα νομίζεις ότι ζείς;

 4. ERASMUS avatar
  ERASMUS 18/10/2012 08:42:04

  Στην χώρα που ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβανει τις ευθυνες του ζω..., αγαπητε φιλε.Αν το κρατος θελει το ρευμα κοινωνικο αγαθο , πρεπει η παραγωγη να ειναι 100% κρατική και να ρυθμίζει το κρατος τις τιμές.Αν το κρατος θελει να κανει κοινωνικες παροχές , πρεπει να τις πληρωνει το ιδιο και οχι να βαζει αλλους να αναλαμβανουν την πληρωμή τους.Δεν μπορει η κατασταση να ειναι και ασπρη και μαυρη ταυτοχρονα.Δεν μπορει στο ιδιο καλωδιο να επιδοτειται η μια κιλοβατώρα και να επιβαρίνεται η αλλη που πηγαίνει σε αλλο καταναλωτη.
  Επειδή οπως καλα γνωριζουν οσοι ειναι στο χωρο , η αποσβεση ενος σταθμου παραγωγης ειναι εξαιρετικά μακροχρονια , και με τετοιου ειδους λογικες , οι ιδιωτικοι σταθμοι παραγωγης αργα η γρηγορα , θα χρεοκοπισουν.Ετσι και αλλιως η προβλεψη για αυξηση της ζητησης για ηλεκτρικη ενεργεια για τα επομενα χρονια , εχει πεσει εξω δραματικα και ολοι ΔΕΗ και ιδιωτες παραγωγοι θα προσπαθουν να παρουν ενα κομματι μιας αγορας που συνεχεια θα μικραινει.ΑΡΓΑ η ΓΡΗΓΟΡΑ η αγορα της ηλεκτρικής ενεργειας θα χρεοκοπισει συνολικά με ευθυνη του κρατους και αυτού του μοντελου που χρησιμοποιειται .... Αυτό το μοντελο εχει καταργησει ολες τις αρχες της οικονομικης θεωρίας και οδηγει ολους τους εμπλεκόμενους σε ενα τεραστιο κραχ......... Τωρα πως το βλέπω μονο εγώ αυτο και κανενας αλλος .. τι να σου πώ ...δεν ξερω ..... ισως εχω οπως λεν τα μεντιουμ κληρονομικο χαρισμα ... ή ισως αναλυω τα γεγονοτα με την στοιχιώδη λογική ......

 5. THEODOSIS MAKRIGIANNIS avatar
  THEODOSIS MAKRIGIANNIS 18/10/2012 20:05:16

  ΠΡΟΣ ERASMUS.ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ.<>ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.