«Φωτιά» στα γερμανικά ΜΜΕ βάζει ο Γ. Βαρουφάκης: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα δάνεια στην Ελλάδα»
10/03/2015 14:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Φωτιά» στα γερμανικά ΜΜΕ βάζει ο Γ. Βαρουφάκης: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα δάνεια στην Ελλάδα»

Σάλο έχουν προκαλέσει στη Γερμανία οι δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε από τη γερμανική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την Ελλάδα ως την πιο χρεοκοπημένη χώρα στον κόσμο, ενώ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν καλά πως η Αθήνα δεν θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα δάνειά της.

«Εξυπνοι άνθρωποι στις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη και το Βερολίνο γνώριζαν ήδη από τον Μάιο του 2010 ότι η Ελλάδα δεν θα εξοφλούσε ποτέ τα χρέη της. Ωστόσο, ενήργησαν σαν να μην ήταν η Ελλάδα μια χρεοκοπημένη χώρα, αλλά σαν να αντιμετώπιζε απλά πρόβλημα ρευστότητας», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στο ντοκιμαντέρ.

«Σε αυτή την κατάσταση, το να δώσεις στο πιο χρεοκοπημένο κράτος τη μεγαλύτερη πίστωση στην Ιστορία, όπως οι τριτοκλασσάτοι διεφθαρμένοι τραπεζικοί, ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ακόμη ο Έλληνας υπουργός.

Τα σχόλια αυτά πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, με τα γερμανικά ΜΜΕ να κάνουν συνεχείς αναφορές σε αυτές τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, καθώς το εν λόγω ντοκιμαντέρ προβλήθηκε χθες, την ώρα που στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες, συζητείτο το θέμα της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα Bild, η οποία σχολίασε πως «ο Βαρουφάκης είναι ανυπόφορος».

Ο συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας παραθέτει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και τονίζει: «Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, ωστόσο, δεν έχει επαρκή ρευστότητα. Αυτό το ήξερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αυτή ήταν και η λογική της εφημερίδας μας».

Μάλιστα, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να μη δώσουν άλλα χρήματα στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «συμπεριφέρεται σαν όλοι να πρέπει να χορέψουν στο ρυθμό της» και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την «τρέλα», γιατί η Ευρώπη «πρέπει να πάψει να μοιάζει τόσο χαζή».

Σημειώνεται, πάντως, πως το Reuters διευκρινίζει ότι δεν είναι σαφές πότε μαγνητοσκοπήθηκε η εκπομπή.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 10/03/2015 14:42:03

  Ok. Από τα ...σύννεφα πάλι πέσανε οι αθώοι και ...άδολοι οι Γερμανοί ΜΑΣ :-). Δεν ξέρω πότε τις ξεστόμισε αυτές τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ ο κ. Βαρουφάκης, αλλά τα ίδια ακριβώς παραδέχεται και ο κ. Γιούνκερ από το 2010, σε μία ...κρίση ειλικρίνειας : http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=211677 Ζ.Κ.Γιούνκερ : Γνωρίζαμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα (8 Οκτωβρίου 2010) “Ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές για αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι ήταν “φανερό” ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κάποια μέρα αυτό το πρόβλημα, πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν “είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες" και όχι τον τελευταίο χρόνο. "Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα" σημείωσε, αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ενθάρρυναν την καταναλωτική προοπτική της Ελλάδας σε βάρος της ανάπτυξης και των εξαγωγών της.'' Αιδώς αστείοι ...εταίρες επί τέλους!!

  • blue nile avatar
   blue nile @ Άλυτη Εξίσωση 10/03/2015 19:58:38

   Έτσι είναι. Μας φόρτωσαν το μεγαλύτερο δάνειο στην μεταπολεμική ιστορία για να μην χρεοκοπήσουμε και χάσουν οι γαλλογερμανοί τραπεζίτες τις τράπεζες τους... Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα είναι το ότι δανειστήκαμε χρήματα από ευρωπαίους φορολογούμενους, πολλές φορές πιο φτωχούς από μας, για να ξεπληρώσουμε ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και τωρα που ηρθε η ώρα να πληρώσουμε τόσο τα παλιά όσο και τα νέα δανεικά καταστρεφόμαστε...

   • George N avatar
    George N @ blue nile 10/03/2015 21:35:06

    Αν καταστροφή είναι να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα για να πληρώνεις τόκους για χρέη που καταναλώθηκαν επί δεκαετίες υποστηρίζοντας ένα επίπεδο ζωής που δεν προέκυπτε μπορούμε μια χαρά και τώρα να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια. Και πιο εύκολα από το 2010 γιατί η ισορροπία στα δημοσιονομικά και στο εξωτερικό ισοζύγιο έχει επιτευχθεί. Μετά από κάποιο διάστημα (οι δανειστές) θα αποδεχθούν ότι θα πάρουν λίγα από τα δάνεια που έδωσαν και μάλλον σε νέες δραχμές. Για να μην ανησυχούμε για το Αγγλικό δίκαιο. Ως ορθολογικοί άνθρωποι θα καταλάβουν ότι δεν...και θα προσαρμοσθούν στην νέα πραγματικότητα. Για να φρενάρουν όμως όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις (από ακροδεξιά μέχρι ριζοσπαστική αριστερά) από μια τόσο απλή και εύκολη λύση, για να μην το διανοείται καν η Ιταλία ή η Ιρλανδία αλλά και άλλοι, επίσης με τεράστια χρέη, μήπως δεν είναι όλα τόσα απλά? Είτε όλοι είναι μαζόχες είτε η πρόταση είναι η πύλη της κολάσεως. Κάτι ενδιάμεσο δεν παίζει. Μήπως λοιπόν αντί για 2-3-4% πρωτογενές μιλάμε για δεκάδες μονάδες πτώση του ΑΕΠ? Κι όχι από τα επίπεδα του 2009 αλλά από εδώ που είμαστε?

   • Fotini avatar
    Fotini @ blue nile 10/03/2015 21:41:36

    ῾Ο V σύμβουλος τοῦ γαπ δέν ἦταν;;; Καί οἱ δύο ἤθελαν δραχμή. Καί ἀφοῦ ὁ γαπ εἶπε ὅτι κυβερνᾶ μιά διεφθαρμένη χῶρα, πρέπει νά θυμᾶσαι τά ἀποτελέσματα!! Δακρύβρεκτος μᾶς ἀνακοίνωσε ἀπό τό Καστελόριζο ὅτι ἡ ῾Ελλάδα ὑπέγραψε μνημόνιο γιά τήν σωτηρία της. Μέχρι τότε ἡ ῾Ελλάδα δανειζόταν ἀπό τίς ἀγορές. Μήν ρίχνεις εὐθῦνες στούς δανειστές μόνο, ὁ παραπλανημένος ῞Ελληνας ἤθελε δύο αὐτοκίνητα, δέκα πιστωτικές κάρτες, καί καταναλωτικά δάνεια. ῞Οταν ὁ ΚΚ ἔδιδε μικρές αὐξήσεις, ὅλοι οἱ "δημοκράτες τῆς ἀριστερᾶς καί τῆς προόδου" κατέβαζαν μιλιούνια στό κέντρο τῆς πολυβασανισμένης ᾿Αθήνας νά διαμαρτύρωντε γιά τήν αὔξηση πού ἱσοδυναμοῦσε μ᾿ ἕνα κουλοῦρι τήν ἡμέρα! Τά κροκοδείλια δάκρυα καί ἡ ἐπικοινωνιακή προπαγάνδα τῶν πρασινοροζούληδων ἔχει παλιώσει. ῞Οτι δέν κατόρθωσε, λόγω ΑΣ, ὁ γαπ, τό φέρει εἰς πέρας ὁ τσίπρας καί τά ὑπεραντλατικά ἀφεντικά. ΥΓ. Στοιχηματίζω καί οἱ δύο ψηφίζατε ἀνδρέα καί υἱόν μέχρι πού ἐμφανίσθηκε ὁ σωτῆρας τσίπρας.

    • blue nile avatar
     blue nile @ Fotini 11/03/2015 03:01:11

     To 2010 λογω του δικού μας ασωτου βίου αλλά και της Κρίσης του 2008 δεν μπορούσαμε να αποπληρωσουμε τα χρέη μας. Η λύση τότε ήταν το να μην πληρώσουμε τα περιπου 80 δις του χρέους που αντιστοιχουσαν σε γαλλογερμανικες τράπεζες, να χρεοκοπησουμε δηλαδή. Δεν θα ηταν ευκολη αποφαση... Για πολλα χρονια θα επρεπε να ζουμε με πλεονασματικους προυπολογισμους μεχρι να μπορεσουμε να ξαναδανειστουμε απο τις αγορες και θα επρεπε να ζουμε με δανεικα απο το ΔΝΤ. Ομως το χρεος μας θα ηταν βιωσιμο, δηλαδη θα μπορουσε η ελληνικη οικονομια να το εξυπηρετησει. Το ΔΝΤ μεχρι τοτε δεν δανεισε ποτε σε χωρα με μη βιωσιμο χρεος. Πρωτα κουρευε η χωρα τα παλια και μετα επαιρνε νεα δανεικα. Εμεις διατηρησαμε στις πλατες μας ενα τεραστιο και μη βιωσιμο χρεος και απο το 2010 και μετα προσθετουμε στα παλια και τα νεα μνημονιακα δανεια. Η Ελλαδα ομως δεν μπορει να αντεξει αυτο το χρεος. Όσο και ενάρετο οικονομικό βίο να κάνουμε οσες και μεταρρυθμισεις να υλοποιήσουμε το μη βιώσιμο χρεος καταδικάζει τη χώρα σε μια τριακονταετια οικονομικής στασιμότητας. Τουλαχιστον. Αυτό είναι το έγκλημα. Δεν υπάρχει ζωη με τετοιο χρεος. Και τωρα επειδη πήραμε δανεικά από κράτη για να ξεπληρώσουμε τράπεζες δεν μπορούμε να το κουρεψουμε. Γιατι το χρεος προς τράπεζες κουρευεται με μια δικη μας απόφαση, Το χρεος προς κρατη για να κουρευτει πρεπει να περάσει απο τα αντιστοιχα κοινοβουλια.

     • KM avatar
      KM @ blue nile 11/03/2015 11:22:23

      Περιέγραψες πολύ καλά και περιεκτικά τί έγινε το 2010 και σε δεύτερη φάση με το PSI.

     • Fotini avatar
      Fotini @ blue nile 11/03/2015 12:51:12

      Στό διά ταῦτα, Blue Nile! Rear vision is always 20/20. ᾿Εγώ ἀντιλαμβάνομαι ὅτι ὁ σύγχρονος ᾿Εφιάλτης εἶναι ante portas. . .

     • George N avatar
      George N @ blue nile 11/03/2015 13:03:22

      Δύο παρατηρήσεις: A.Τα νέα μνημονιακά δάνεια που προστέθηκαν (όχι αυτά που πήγαν για τα παλιά δάνεια) κάλυψαν νέα πρωτογενή ελλείμματα (2010-2012) και διατήρησαν τις τράπεζες ζωντανές μετά την αθέτηση πληρωμής των ομολόγων από το Ελληνικό δημόσιο. Επομένως η "λύση" θα σήμαινε όχι μόνο ότι η προσαρμογή σε ισοσκελισμένο προυπολογισμό θα έπρεπε να γίνει σε μία ημέρα και όχι σταδιακά σε τρία χρόνια αλλά και χωρίς τράπεζες. Ταυτόχρονα λόγω εξόδου από την ΕΕ και χωρίς δημόσιες επενδύσεις, αγροτικές ενισχύσεις, κτλ Από την φιλελεύθερη σκοπιά που το βλέπεις blue nile, αυτό έπρεπε να γίνει. Αναρωτιέμαι όμως αν θα υπήρχε Ελλάδα μετά. Β. Το Αγγλικό δίκαιο, οι αποφάσεις δικαστηρίων διεθνώς, εύκολα μπορεί να μην έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει διεθνής εκτελεστικός μηχανισμός που θα έρθει στην Ελλάδα θα πάρει λεφτά από το δημόσιο ταμείο και θα τα πάει στα κράτη. Η χρεοκοπία λοιπόν μπορεί να γίνει και τώρα με τις ίδιες συνέπειες δηλαδή την έξοδο από την ΕΕ και την αποκοπή από τον υπόλοιπο κόσμο. Ναι μεν έχασε η Ελλάδα την δυνατότητα να περάσει από το κοινοβούλιο μια μεγάλη μείωση του χρέους αλλά αυτή μπορεί να γίνει και σήμερα defacto. Πας δραχμή και καλείς τους εταίρους να πληρωθούν τα δάνεια σε δραχμές. Και το πιο αισιόδοξο κοινοβούλιο δεν θα χρειασθεί πάνω από ένα λεπτό για να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα βρει συνάλλαγμα για να πληρώσει σε μια τέτοια περίπτωση. Είναι σίγουρη η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των χρεών όπως και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι συνέπειες όμως της χρεοκοπίας ποιες είναι? Γιατί δεν το κάνει η Ιταλία ή η Ισπανία που δεν έχoυν κρατικά αλλά ιδιωτικά χρέη? Γιατί δεν το έκανε το Βέλγιο την περασμένη δεκαετία? Είναι τυφλοί? ή μήπως όχι?

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 11/03/2015 10:17:08

  Αγαπητό blue nile παρακολουθώ πάντα τους προβληματισμους σου και τον υγιή τρόπο της σκέψης σου! Αναρωτιέμαι λοιπόν στον ορθολογισμό που διακρίνει τους περισσοτερους σχολιαστές, τους ρεαλιστές που ζούμε στον 21ο αιωνα, που αναρωτιομαστε διαρκώς που μας οδηγεί αυτή η κατάσταση, πως φαίνεται η παρακάτω φράση που ειπώθηκε πριν 200 περίπου χρονια; "θα σας ριξουν μπολικο παρά, θα θελήσουν να τον πάρουν πίσω, δεν θα προλάβουν......" Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλος

  • Naruto avatar
   Naruto @ Ρηνα 11/03/2015 11:40:02

   Δηλαδή Ρήνα ενας πόλεμος μας σώζει ? εκτός αν ο Αγ. Κοσμάς εννοούσε κάτι άλλο όπως διάλυση της ευρωζώνης που εγώ προσωπικά θεωρώ νομοτελειακή . Οι περισότερες χώρες της Ε.Ε θέλουν να απαλλαγούν απο την θηλιά του euro αλλά κανένας δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για την διάλυση . Σε αναζήτηση λοιπόν αποδιοπομπαίου τράγου βρήκαν τους τεμπέληδες Ελληνες και μας σπρώχνουν στο κενό για να μας φορτώσουν την αποτυχία του euro .

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Naruto 11/03/2015 12:23:52

    Αγαπητέ Naruto αν αυτή τη κουβέντα την κάναμε πριν καμιά δεκαριά χρόνια θα μας περνούσαν για τρελούς. Όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα που τώρα όλα μοιάζουν νομοτελειακά. Ο Άγιος Κοσμάς θεωρείται εκτός από μεγάλος Άγιος της Ορθοδοξιας και μεγάλος προφήτης. Επειδή οι προφήτες ιδίως στην εποχή τους είναι ακατανόητοι, εμφανιζονται μεταγενέστερα Άγιοι που ο καθένας λίγο λίγο ερμηνεύουν τις προφητειες. Στην εποχή μας λοιπόν εμφανίστηκαν πολλοί που μας προειδοποιησαν. Βέβαια είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το χρόνο εκπλήρωσης μόνο ο Θεός τον γνωρίζει. Αυτός διαστελλει και συστελλει τα χρόνια ανάλογα με το θέλημα Του γιατί ποτέ μα ποτέ δεν δρα μονοδιαστατα. Όταν θα επαληθευτουν τα γεγονότα δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά θα επηρεάσουν όλη την ανθρωπότητα. Το πώς όμως ο κάθε λαός θα βγει από αυτή τη καταστροφή εξαρτάται από τη πίστη του και πόσο κοντά είναι στο Θεό, διότι σε τέτοιου μεγέθους γεγονότα ούτε αγορές ούτε νομίσματα θα επηρεάζουν. Τώρα ίσως να σου έδωσα κάποια απάντηση γιατί ο κόσμος, ειδικά τωρα, ανησυχεί πολυ. Γιατί τα γεγονότα μοιάζουν πολύ με όσα έχουν προβλεφθεί, γιατί είμαστε πολύ μακριά από τον Ορθόδοξο τρόπο ζωης και νοιώθουμε τελείως ανέτοιμοι για τα επερχόμενα τα οποία, για να σου δώσω κάποια ελπίδα, μπορεί και να απομακρυνθουν η να απα λύνουν αν γίνουμε καλύτεροι. Βλέπεις εσύ κάποια τέτοια προοπτική γενικότερα στον κοσμο;

    • Naruto avatar
     Naruto @ Ρηνα 11/03/2015 14:32:58

     Ποιά προοπτική να δώ Ρήνα οταν οι πολιτικοί μας αντί να δουλέψουν όλοι μαζί για την σωτηρία της Ελλάδας επιδίδονται στα πιο απίθανα καραγκιζιλίκια ? Το πιθανότερο είναι οτι πάμε ολοταχώς για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με έντονα θρησκειολογικά χαρακτηριστικά . Το αρχικά ακατανόητο πάζλ των προφητειών αρχίζει να φανερώνει τα μελλοντικά γεγονότα . Ας ελπίσουμε οτι θα μας λυπηθεί ο Θεός και δεν θα υποφέρουν αθώοι .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.