#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2011 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φτάσαμε να μας φέρνουν και την Τουρκία ως παράδειγμαΓιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να μοιάζει πιο πολύ με τη Τουρκία;

Αυτό ήταν το ερώτημα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους βουλευτές της χώρας του, όταν πριν από ένα μήνα προσπαθούσε να τους πείσει να υπερψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας που προκαλούσαν διαδηλώσεις στους δρόμους.

Ο Παπανδρέου αναφέρονταν στην επιτυχία της Τουρκίας να σφίξει τα λουριά και να ανακάμψει από την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθε το 2001. Σήμερα, οι πιστωτές της Ελλάδας της ζητάνε να εφαρμόσει την ίδια αυστηρή λιτότητα, αλλά το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί, και να ανακάμψει όπως η Τουρκία, απομένει να αποδειχθεί.

«Γιατί να μη μπορούμε να κάνουμε αυτά που έκαναν οι γείτονές μας;», ρώτησε ο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον Kemal Dervis, τον πρώην υπουργό Οικονομικών που σχεδίασε την τουρκική ανάκαμψη του 2001, το ίδιο μπορεί να κάνει και η Ελλάδα. Υπάρχει όμως μια διαφορά στα όπλα που διαθέτουν οι δυο χώρες: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια και να υποτιμήσει το νόμισμά της, επειδή σε αντίθεση με τη Τουρκία, ανήκει στην ευρωζώνη.

Η τουρκική κρίση του 2001 ήταν σκληρή από κάθε άποψη. Για μια περίοδο δυο χρόνων, η Άγκυρα δανείστηκε από το ΔΝΤ  ένα ποσό ίσο με το 14% του ΑΕΠ της, μείωσε τις δαπάνες, και έπεισε τα συνδικάτα να αποδεχθούν μείωση των πραγματικών εισοδημάτων κατά 20%. Το ΑΕΠ της έπεσε κατά 5.7% για το 2001.

Στη κρίση του 2008, η Τουρκία ξανακτυπήθηκε σκληρά, παρά τη σημαντική μείωση του χρέους της και τη ενδυνάμωση του τραπεζικού της τομέα από το 2001. Το πρώτο τρίμηνο του 2009, το ΑΕΠ έπεσε κατά 14.7%. Η Τουρκία όμως μπόρεσε και επανήλθε, μεταμορφούμενη σε μια από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο προαιώνιων εχθρών. Η Τουρκία είναι μεγάλη από κάθε άποψη, έχει δυναμικό  κατασκευαστικό τομέα, και ο πληθυσμός της είναι πολύ πιο νεανικός από τον αντίστοιχο της Ελλάδας.

Παρά τις οικονομικές της ανησυχίες, κυρίως σε σχέση με το έλλειμμα που είναι στο 9% του ΑΕΠ, υπάρχει εμπιστοσύνη, αφού προβλέπεται ανάπτυξη για τα επόμενα 20 χρόνια. Κάτι που δεν ισχύει στη περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του ΔΝΤ, η δυνατότητα της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια και να υποτιμήσει τη λίρα, το 2008, μείωσε την οικονομική συστολή στο 4.7% του ΑΕΠ, αντί για το 8% που θα ήταν αλλιώς.

Αυτή η μείωση των εξόδων δανεισμού, πυροδότησε μια πιστωτική άνθηση που βοήθησε την ανάπτυξη της (κάτι που οι αντίπαλοι του Παπανδρέου λένε πως θα έπρεπε να εφαρμόζει η Ελλάδα, μέσω μειώσεων φόρων κλπ. αντί να εστιάζει στη λιτότητα που φρενάρει την ανάπτυξη).

Το 2010, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8.9%. Το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε ακόμη και την ανάπτυξη της Κίνας. ‘Όπως λέει ο Dervis, το εργαλείο της ισοτιμίας είναι πολύτιμο. «Το να μη το διαθέτεις είναι μεγάλη απώλεια. Απαιτεί μια πειθαρχία που δεν διαθέτει ούτε η Ελλάδα, ούτε κάποιες άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα τα πήγαινε πολύ χειρότερα αν έφευγε από το ευρώ. Και αρκετοί θεωρούν ως πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως όμως λέει ο Dervis,  με το να εστιάζουμε μόνο στα τρέχοντα προβλήματα της Ελλάδας, αγνοούμε τα πλεονεκτήματα που κέρδισε η χώρα με τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Την δεκαετία του  1990, τότε που η Τουρκία υπέφερε από πληθωρισμό και από οικονομικά σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα σημείωνε ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 3% και 5%. Το σημερινό κατά κεφαλή εισόδημα της Ελλάδας είναι τρεις φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο τουρκικό. Όμως, όπως λέει ο Dervis, η Τουρκία μπορεί να προσφέρει κάποια μαθήματα στους Έλληνες.

Πρώτον, η Ελλάδα θα πρέπει να φορέσει την «τρίχινη φανέλα». Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της είναι να περικόψει τις δαπάνες. Αν δεν γίνει αυτό, τα επιτόκια δανεισμού της θα αυξάνονται συνεχώς.

Το ίδιο σημαντικό είναι, λέει ο Dervis, να συνδυαστεί η λιτότητα με μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομία για να πειστούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Για να το πετύχει αυτό, η Τουρκία πέρασε 19 νόμους που είχαν στόχο την μεταμόρφωση της οικονομίας που είχε παραλύσει από τον πολιτικό παρεμβατισμό και τα μονοπώλια.  Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών ήταν και η δημιουργία μιας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας, η αναθεώρηση των γεωργικών επιδοτήσεων, και η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και της πολιτικής αεροπορίας.

Για την Ελλάδα, οι προκλήσεις θα είναι εντελώς διαφορετικές, λέει ο Dervis. Όμως και αυτή θα πρέπει να επανεξοπλιστεί, αν θέλει να πετύχει την ανάπτυξη.

S.A.-Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 27/07/2011 14:56:10

  Η Τουρκία βρίσκεται στη φάση που βρισκόταν η Ελλάδα τη δεκαετία του 60. Τότε είχαμε ανάπτυξη αλλά δεν είχαμε υποδομές. Ακριβώς αυτή η κατασκευή των υποδομών πυροδοτούσε την ανάπτυξη. Επίσης την ανάπτυξη πυροδοτούσε η κατανάλωση. Ο ξυπόλυτος και πεινασμένος Έλληνας έπρεπε να φάει, να ντυθεί και να αποκτήσει μια ποιότητα ζωής. Επίσης είχαμε πολύ νεανικό πληθυσμό τόσο πολύ μάλιστα που τους στέλναμε μετανάστες.

  Σήμερα έχουμε υποδομές, δυο τρεις δρόμους χρειαζόμαστε ακόμη, δεν έχουμε νεανικό πληθυσμό, αντίθετα έχουμε υπογεννητικότητα, δεν έχουμε μεγάλες καταναλωτικές ανάγκες οπότε η ανάκαμψη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μπορεί να πυροδοτηθεί μόνο με εισαγωγή χρήματος και αυτή μπορεί να έρθει μόνο από εξαγωγές, τις οποίες δεν έχουμε, και τουρισμό, που όμως δεν είναι αρκετός για να καλύψει το πρόβλημα.

 2. Σοφία avatar
  Σοφία 27/07/2011 15:18:23

  οι τοκογλυφοι δεν κλαψανε στην κυπρο...

 3. Enzo avatar
  Enzo 27/07/2011 15:21:13

  «Γιατί να μη μπορούμε να κάνουμε αυτά που έκαναν οι γείτονές μας;», ρώτησε ο Παπανδρέου.

  Γιατι γιωργακη τρελο αγορι εκει ειναι και ενας Ερντογαν, εσυ τι εισαι?

 4. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 27/07/2011 16:12:20

  Τελευταία παράγραφος από το ακόλουθο, πολύ ενδιαφέρον άρθρο: "....Πραγματικά, η σύγχρονη Τούρκικα δεν είναι μόνο υπερδύναμη, είναι και ένα ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να γίνει χίλια κομματάκια που το ένα θα προσπαθεί να φάει τις σάρκες του άλλου. Αυτό δεν είναι δικιά μου εκτίμηση, αλλά των μεγαλυτέρων αμερικανικών ιδρυμάτων στρατηγικής έρευνας. Τότε πραγματικά θα ήθελα να δω που θα βρίσκονται οι διάφοροι ΕΖΕΛ, αλλά και οι Έλληνες θαυμαστές τους."

  h__p://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=6596&Itemid=1

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 27/07/2011 16:19:13

  Aς είμαστε ειλικρινείς: Η κύρια διαφορά μας με την Τουρκια έγκειται στο ότι η Τουρκία έχει εσωτερική δυναμική που φορτίζεται και από την δημογραφική ανάπτυξη, αλλα κυρίως διότι διαθέτει μία εθνικά δρώσα ελιτ. Η Ελλάδα όχι μόνο φθίνει δημογραφικά αλλά και παρουσιάζει μία εσωτερική σήψη σε όλα γιατί ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΘΝΙΚΑ ΔΡΩΣΑ ΕΛΙΤ. Απλά πράγματα.

 6. Ένας avatar
  Ένας 27/07/2011 16:45:07

  Εμείς όμως έχουμε τους λαθρομετανάστες που μας "γονιμοποιούν". Αυτό πού το πας;

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Ένας 27/07/2011 16:49:59

   Το μόνο πράγμα που (θα) γονιμοποιήσουν φίλε 'Ένα" είναι η παραμονή στην εξουσία της εθνικής μας αλήτ και η μετατροπή της Ελλάδας σε (πολιτικά) τοξικό τριτοκοσμικό χώρο.

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 27/07/2011 16:51:59

  Enzo
  Κολλητός του!!!!

 8. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/07/2011 17:17:31

  Παιδιά ηρεμήστε!

  Οι "αγορές" και τα δημοσιογραφικά τσιράκια τους είναι τρομερά επιφανειακοί στις αναλύσεις τους και έχουν πάρα μα πάρα πολύ κοντή μνήμη. Όλοι όσοι κατακεραυνώνουν την Ελλάδα σήμερα είναι οι ίδιοι που την εκθείαζαν πριν τους Ολυμπιακούς τής Αθήνας, ενώ η οικονομία μας βρισκόταν στα ίδια ακριβώς χάλια.

  Είναι ακριβώς οι ίδιοι που υμνούσαν την Αργεντινή και τις μεταρρυθμίσεις της, λίγο πριν την κατάρρευση του 2001.

  Η Τουρκία, όπως κάθε τριτοκοσμική χώρα, παρουσιάζει κατά καιρούς κύματα ανάπτυξης που τα διαδέχονται "κρίσεις". Επειδή τα πάει καλά κατά τα τελευταία δύο χρόνια, χρόνια κατά τα οποία η Ευρώπη και η Αμερική περνούν κρίση, αυτό δεν σημαίνει ότι το "τουρκικό μοντέλο ανάπτυξης", που έχει καταδικάσει τα 18 από τα 20 εκατομμύρια των κατοίκων τής Πόλης να ζουν σε τενεκέ-μαχαλλάδες και ετοιμόρροπες εργατικές κατοικίες όπου το μπετόν φτιάχτηκε με θαλασσινή άμμο, είναι κάποιο μοντέλο τής προκοπής που αξίζει να ακολουθήσουμε.

  Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι η ξέφρενη αύξηση τού πληθυσμού δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση τού ΑΕΠ μιας χώρας. To 50% των Τούρκων είναι κάτω των 30 ετών. Πού θα βρουν αυτά τα 35 εκατομμύρια ανθρώπων δουλειά;

  Γι'αυτό λοιπόν, ας μη θαυμάζουμε την Τουρκία λόγω συγκυρίας.
  Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν κατακτήθηκε ποτέ από αποικιοκράτες, ούτε ως Τουρκία, ούτε ως Οθωμανική Αυτοκρατορία, ούτε ως Σουλτανάτο του Ρουμ, μια χώρα που ήταν πάντοτε ανεξάρτητη και ελεύθερη να ορίσει τη μοίρα της όπως αυτή έκρινε καλύτερα, και το αποτέλεσμα είναι μια σχεδόν τριτοκοσμική χώρα όπου, παρά την αστραφτερή ελίτ τής Πόλης και της Σμύρνης, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της ζει κυλιέται στις φλοκάτες σε παράγκες χωρίς έπιπλα και εξαρτάται από την κρατική βοήθεια ακόμη και για να αγοράσει ψωμί.

  Όσο για τα οικονομικά της νούμερα, η Τουρκία χτυπιέται με άλλες μεγάλες χώρες όπως η Ρωσσία και η Βραζιλία, οι οποίες όμως έχουν περάσει του λιναριού τα πάθη ιστορικά. Αν η Τουρκία ζούσε ποτέ κρίσεις σαν τις βραζιλιάνικες ή σοκ σαν αυτό που έζησε η Ρωσσία το 1990, θα είχε διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.

 9. JOHN avatar
  JOHN 27/07/2011 18:28:26

  Η Τουρκια εχει πολιτικους που ενδοιαφερονται για τη χωρα τους,και οχι εισαγωμενους και μη εντολοδοχους.

 10. Vtheod avatar
  Vtheod 27/07/2011 19:59:00

  Στοιχεία Μαίου 2011: Ανάπτυξη 8-9% & ανεργία 12% - ποιος μαζεύει το χρήμα και δεν το διανέμει?

 11. Mak avatar
  Mak 27/07/2011 20:11:14

  Η απάντηση του ερωτήματος του ΓΑΠ είναι αυτονόητη:

  Εμείς δεν έχουμε Ερντογάν!

  Ο Ερντογάν πήρε μία χρεοκοπημένη χώρα και την κυβερνάει σαν να είναι το θωρηκτό Ποτέμκιν, ενώ ο ΓΑΠ πήρε μία χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την κυβερνάει σαν να είναι ο Τιτανικός...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.