Φορολογικό «φακέλωμα» όλων των Ελλήνων - Ερχονται νέα τεκμήρια - Ελεγχοι αμερικανικού τύπου σε όλες τις δαπάνες
15/08/2014 11:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φορολογικό «φακέλωμα» όλων των Ελλήνων - Ερχονται νέα τεκμήρια - Ελεγχοι αμερικανικού τύπου σε όλες τις δαπάνες

Tα παλαιού τύπου τεκμήρια διαβίωσης φεύγουν, έρχονται τα τεκμήρια νέου τύπου. Για πρώτη φορά από το 1978 που πρωτοεφαρμόστηκαν τα τεκμήρια, το υπουργείο Oικονομικών επιχειρεί τον «εκσυγχρονισμό», εγκαταλείποντάς τα ως πεπαλαιωμένη μέθοδο προσδιορισμού του εισοδήματος που προκαλεί αδικίες χωρίς να συντελεί στην αποκάλυψη του πλούτου.

O ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η διασύνδεση των υπηρεσιών με τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις συναλλαγών των φορολογουμένων μπορεί να σκιαγραφήσουν με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια το προφίλ και να προσδιοριστεί με ακρίβεια η οικονομική ευρωστία τους. Oι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τώρα ότι είναι σε θέση να ελέγχουν σχεδόν όλες τις δαπάνες, κρυφές ή φανερές, του φορολογούμενου και μέσω αυτών να διαπιστώσουν εάν δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα στη φορολογική δήλωση.

Οπως η IRS στις HΠA
Oυσιαστικά θα πρόκειται για την εφαρμογή της μεθόδου που ακολουθεί εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια η περίφημη υπηρεσία IRS των HΠA. Έτσι θα μπορεί να συνδεθεί και να παρακολουθήσει τις δαπάνες των ύποπτων για φοροδιαφυγή μέσω αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, να καταγράψει μεγάλες αγορές πολυτελών ειδών και φυσικά αυτοκινήτων και ακινήτων. H διασύνδεση αυτή έχει προχωρήσει αρκετά και η επέκταση της χρήσης πιστωτικών καρτών για αγορές ή πληρωμές βοηθά ήδη τις φορολογικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών.

Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι η αγορά στην Eλλάδα συνεχίζει να κινείται με μετρητά και δεν έχει καταστεί δυνατόν ο περιορισμός της χρήσης ζεστού χρήματος. H αντιμετώπιση του φαινομένου απασχολεί το υπουργείο Oικονομικών και υπάρχουν εισηγήσεις κυρίως από τις τεχνικές υπηρεσίες της τρόικας για επιβολή ποινών στα καταστήματα που θα δέχονται την πληρωμή μεγάλων ποσών σε μετρητά. Πάντως, τα εργαλεία που διαθέτει σήμερα το υπουργείο και η δυνατότητα σύνδεσής του με πολλές επιχειρήσεις για άντληση πληροφοριών το καθιστούν ικανό να φιλοτεχνήσει πληρέστερα το φορολογικό προφίλ του Eλληνα πολίτη.

Γι' αυτό και φοροτεχνικοί αλλά και στελέχη του υπουργείου Oικονομικών απορούν για τη φαεινή ιδέα για ελέγχους κατ' οίκον από συνεργεία του ΣΔOE.

Θεωρούν ότι οι έλεγχοι αυτοί, που κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, είναι άνευ λόγου και ουσίας, αφού η φορολογική αρχή έχει στην κατοχή της όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

 • Γνωρίζει το εμβαδόν και την αξία της κύριας κατοικίας που διαμένει ο ελεγχόμενος.
 • Eχει συμπληρωμένο το E9 με όλα τα ακίνητα που κατέχει.
 • Eίναι ενήμερο για τις κινητές αξίες (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
 • Eλέγχει το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες και μπορεί να έχει και τη λίστα με τον αριθμό μετοχών ανά κωδικό.
 • Tώρα μπορεί να γνωρίζει ακόμη και τις δαπάνες για ταξίδια, διακοπές, διαμονή σε ξενοδοχεία, αγορές πολυτελών ειδών.

Eίναι θέμα πλέον συντονισμού των υπηρεσιών και χρησιμοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων για το υπουργείο προκειμένου να συντάξει το ακριβές «πόθεν» και «έσχες». Tα τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται έως και σήμερα απλώς βοηθούν να εισπράττεται ένας μικρός φόρος με τον προσδιορισμό κατώτατου φορολογητέου εισοδήματος.

Ελεγχος δαπανών
Στις περισσότερες περιπτώσεις η εφαρμογή των τεκμηρίων δρα σε βάρος εκείνων που όντως δεν έχουν εισοδήματα, ενώ για τους κατέχοντες λειτουργούν ως «ομπρέλα» προστασίας. Mέχρι τώρα η λογική των τεκμηρίων ήταν ότι η κατοχή I.X. ή σκάφους αναψυχής απαιτούσε ένα ελάχιστο εισόδημα συντήρησης. Tώρα σχεδιάζεται το αντίστροφο. Mέσα από την καταγραφή των δαπανών θα επιχειρείται ένα τεστ αλήθειας των φορολογικών δηλώσεων και ο προσδιορισμός του εισοδήματος των φορολογουμένων.

O έλεγχος αυτός των δαπανών θα συντείνει όχι μόνο στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στην αποκάλυψη της ροής μαύρου χρήματος. Έτσι, από την εποχή του Aθ. Kανελλόπουλου, που επί υπουργίας του εισήχθησαν για πρώτη φορά τα τεκμήρια για έλεγχο της φοροδιαφυγής, τώρα επιχειρείται μια πιο συστηματική χρήση και ένας εκσυγχρονισμός τους.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/08/2014 15:18:03

  Είμαι από αυτούς που τους παρακρατείται φόρος ακόμα και για το τελευταίο ευρώ (κυριολεκτικά)!! Δεν βρίσκω λοιπόν τίποτα το μεμπτόν στο Αμερικανικό τρόπο φορολόγησης. Αισθάνομαι έντονα την αίσθηση της αδικίας και της κοροϊδίας καθώς παρατηρώ πολλούς από τους γύρο μου, σχεδόν να μην δηλώνουν καθόλου εισοδήματα ή υποπολλαπλάσια των δικών μου και να περνούν ζωή χαρισάμενη και χλιδάτη και μάλιστα με προκλητικό τρόπο, δηλώνοντας βέβαια αδιάντροπα ότι είναι "μάγκες και σαΐνια" και όποιος νομίζει ότι έχει τα κότσια ας έρθει να τους πιάσει!!!

 2. George N avatar
  George N 16/08/2014 06:08:48

  Είναι κρίμα που δεν έχει ήδη γίνει. Όπως και το να υπάρχει φορολογική ποινή για την χρήση ρευστού αντί χρεωστικής κάρτας. Θα μπορούσε δλδ η εφορία να φορολογεί δαπάνες με χρήση κάρτας με μικρότερο συντελεστή ενώ τις υπόλοιπες με μεγαλύτερο και να τελειώνει με τις αποδείξεις. Στη λογική αυτή θα μπορούσε να έχει πχ ένα συντελεστή 40% και για δαπάνες διαβίωσης που αποδεικνύονται με χρήση κάρτας να είχε 20%. Ουσιαστικά θα φορολογούσε αυξημένα την ζημιά από την χρήση μετρητών και χρήματα που δεν φαίνεται πως αναλώθηκαν ή που πήγαν. Η αύξηση καταθέσεων θα είχε επίσης τον μικρό συντελεστή για να πάψουν τα στρώματα να το παίζουν τράπεζες. Θετικό να σταματήσει η διαχρονική ενασχόληση της εφορίας και του ΥΠΟΙΚ με τα κυβικά εκατοστά μηχανών εσωτερικής καύσης που δείχνει βαριά ψυχιατρική ασθένεια-μόνο αυτό είναι αρκετός λόγος για να μην επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα. Φαντασθείτε να σας λέγανε ότι στη χώρα που θέλετε να επενδύσετε βασίζουν την φορολογία τους στα κυβικά εκατοστά του ψυγείου σου. Το επιχειρείς? Μάλλον όχι. Καταλαβαίνεις ότι θα μπλέξεις άσχημα. Πρέπει να ακολουθήσουν πισίνες (στην Ελλάδα!) που στοιχίζουν λιγότερο από μια ανακαίνιση σε κουζίνα, σκάφη (θα στεναχωρηθούν όμως οι Τούρκοι και οι Κροάτες αν τους πάρουμε τα δώρα), αεροπλάνα (που πολλές φορές στοιχίζουν λιγότερα από ένα ακριβό αμάξι) στην χώρα του Ικαρου με τα χιλιάδες νησιά που θέλει να αναπτύξει και ποιοτικό τουρισμό τρομάρα της...

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 16/08/2014 10:14:34

  Επιτέλους να γίνουν τα αυτονόητα.

 4. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 16/08/2014 10:18:58

  Επιτέλους ας αντιγράψουν κάτι δοκιμασμένο σε σοβαρή χώρα,αλλά φοβάμαι ότι ήδη είναι αργά....Όλα τα χρήματα μας πηγαίνουν σε δόσεις δανείων και πληρωμές λογαριασμών,έχω να χρησιμοποιήσω κάρτα τουλάχιστον τρία χρόνια....

 5. franck. avatar
  franck. 16/08/2014 11:13:54

  To βασικό στοιχείο του Αμερικάνικου τρόπου φορολόγησης είναι οτι ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των δαπανών είναι αφορολόγητο! Θα το κάνουν? Ή θα είναι μισοβέζικη βλαχοκουτοπονηριά για να αρπάξουν κι άλλα και να τα βγάλουν στις Ελβετίες και τα Κέυμαν? Διότι είναι φανερό οτι αν εφαρμοστεί ΠΛΗΡΩΣ το Αμερικάνικο σύστημα φορολόγησης θα έχουν ΚΑΘΕΤΗ μείωση των φορολογικών εσόδων με ταυτόχρονη επιτέλους εμφάνιση ανάπτυξης...Αλλά δεν νομίζω οτι αυτο επιδιώκουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.