Φοροδιαφυγή: Γκρίζες ζώνες στον... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού
04/09/2015 17:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φοροδιαφυγή: Γκρίζες ζώνες στον... ΕΝΦΙΑ εξωτερικού

Ενα φιλόδοξο αλλά τεχνικά ανεφάρμοστο σχέδιο για την επιβολή ενός γενικευμένου φόρου περιουσίας σε όλα τα ακίνητα των φορολογούμενων, ακόμη και σ' αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και σε όλες τις καταθέσεις και τις επενδύσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό παρουσίασε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το 2016 ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν νέο διευρυμένο φόρο περιουσίας, ο οποίος θα έχει ως στόχο όχι μόνο την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει ετησίως ο ΕΝΦΙΑ αλλά και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη διακράτηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η πρόταση

Ουσιαστικά ο κ. Αλεξιάδης προτείνει να φορολογηθούν τα ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό οι Έλληνες φορολογούμενοι. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προϋπέθετε την οικειοθελή δήλωσή τους από τους ιδιοκτήτες τους, αφού αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει τα στοιχεία αυτά καθώς δεν αποτυπώνονται ούτε στο έντυπο Ε9 ούτε στο Ε1.

Μία λύση θα ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η δυσκολία είναι μεγάλη και ειδικά για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, το σχέδιο του υπηρεσιακού υπουργού προβλέπει ότι στον νέο φόρο δεν θα υπάγονται μόνο τα ακίνητα που έχουν Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά και τα κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού (σε καταθέσεις, σε γερμανικά και άλλα ξένα ομόλογα) θα υπάγονται στον νέο αυτό φόρο.

Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί φόρος περιουσίας στις χώρες στις οποίες βρίσκονται τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, το καταβληθέν ποσό θα αφαιρείται από το ποσό του φόρου που αναλογεί στην Ελλάδα, σε εφαρμογή των ισχυουσών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας.

Η σκέψη του κ. Αλεξιάδη είναι όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να φορολογηθούν με βάση μια φορολογική κλίμακα και από τον φόρο που θα επιβάλλεται να αφαιρείται εκείνος που πληρώνεται στο εξωτερικό, κάτι ωστόσο που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, αφού υπάρχουν διαφορετικοί όροι φορολόγησης γι' αυτά τα προϊόντα.

ΠΑΣΟΚ

Οι δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε τον κ. Αλεξιάδη περί άμεσης εμπλοκής του υπηρεσιακού υπουργού στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κάλεσε την υπηρεσιακή πρωθυπουργό «να τον μαζέψει».

Οπως δήλωσε ο κ. Χρηστίδης, «ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Αλεξιάδης (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) οφείλει να κατανοήσει τα περιθώρια του ρόλου του. Δεν μπορεί να εμφανίζεται συνεχώς στα ΜΜΕ εξαγγέλλοντας δήθεν φορολογικές αλλαγές και στην πράξη να επιχειρεί να ωραιοποιήσει το Μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Αλεξιάδης λειτουργεί δυστυχώς, όχι ως υπηρεσιακός υπουργός, αλλά ως εντεταλμένος του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να παραπλανήσει για μια ακόμη φορά τους πολίτες. Σήμερα αυτό πράττει με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο το κόμμα του απεδέχθη και συνυπέγραψε ως έχει. Δεν αναφερόμαστε στην ουσία των 'εξαγγελιών' -που πολλές είναι εκτός ευρωπαϊκού δικαίου- διότι αυτές αφορούν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία οφείλει και να επαναδιαπραγματευθεί την φοροκαταιγίδα που ο κ. Τσίπρας υπέγραψε για τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους κ.λπ.».

Ο Τρ. Αλεξιάδης. απαντώντας στον κ. Χρηστίδη, ανέφερε ότι «επέλεξε να μην εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία για να του δοθεί η δυνατότητα να συνεισφέρει στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, της φορολογικής δικαιοσύνης και της υλοποίησης της Συμφωνίας που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου» και καλεί τον καταγγέλλοντα να του υποδείξει έστω και μία φράση του ή μια πρότασή του, που είναι σε αντίθεση με το πλαίσιο και τη λειτουργία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Χωρίς στοιχεία

Προτείνει να φορολογηθούν τα ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό οι Έλληνες φορολογούμενοι. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προϋπέθετε την οικειοθελή δήλωσή τους από τους ιδιοκτήτες τους, αφού αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει τα στοιχεία αυτά καθώς δεν αποτυπώνονται ούτε στο έντυπο Ε9 ούτε στο Ε1.

Μία λύση θα ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η δυσκολία είναι μεγάλη και ειδικά για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός Ε.Ε.

Κεφάλαια

Το σχέδιο του υπηρεσιακού υπουργού προβλέπει ότι στον νέο φόρο δεν θα υπάγονται μόνο τα ακίνητα που έχουν Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά και τα κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού (σε καταθέσεις, σε γερμανικά και άλλα ξένα ομόλογα) θα υπάγονται στον νέο αυτό φόρο.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tt avatar
  tt 04/09/2015 17:51:06

  ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ. Άμα το ζορίσει, αντιλαμβάνεστε ότι για όσους έχουν εκατομμύρια στο εξωτερικό δεν είναι δύσκολο να αποκτήσουν υπηκοότητα, αν δεν τους την έχουν προσφέρει ήδη. Στην Κύπρο αρκεί μισό εκατομμύριο. Πάλι οι ξενιτεμένοι θα την πληρώσουν, με κανένα διαμέρισμα στο Μόναχο και το πατρικό στο χωριό...

 2. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 04/09/2015 23:47:50

  Καλά,οι Έλληνες στο εξωτερικό,που εργάζονται δεν φορολογούνται από την χώρα παραμονής; Χρειάζονται φορολογία και από την Ελλάδα ; Αφού η Ελλάδα δεν τους επιτρέπει ούτε το ελάχιστο δικαίωμα ψήφου.Ούστ...

 3. chp avatar
  chp 05/09/2015 14:40:13

  Αρρωστοι εγκέφαλοι . Φυσικά Βιεννέζε θα σου αφαιρεί τους δύο φόρους (του κράτους υπδοχής και το ελληνικό). Δεν μπορεί να γίνει παρά εντος ΕΕ αλλά και πάλι όσοι το παίξουν έξυπνοι και δηλώσουν : θα "δουν τον Χριστό φαντάρο" Προσπαθούν ττ υπουλα να καταργήσουν τα ΦΕΚ με την διπλή φορολόγηση με την κομπίνα περί έδρας .Δηλαδή εάν είσαι παντρεμένος αλλά και εάν έχεις πχ περιουσία στην Ελλάδα σου λένε ναι μεν μένεις στο εξωτερικό αλλά η εδρα σου είναι Ελλάδα . Ποιος το αποφασίζει ?Ο Εφορος .( χοχοχοχο) Σου βάζει έναν φόρο στον θεό ,εαν θέλει,και εσυ πρέπει να πληρώσεις το 50% προκαταβολή για να πας στα δικαστήρια . Κολομβία ορίτζιναλ. Συν του ότι εαν έχεις 1 € τόκο ως κάτοικος εξωτερικού ενεργοποιούνται τα τεκμήρια και πληρώνεις πχ 1000-5000 € . Αυτά τα έκαναν το 2014 αλλά την πάτησε γνωστός δικηγόρος συμβουλος πρωθυπουργού συνεργαζόμενος με μεγαλοεπιχειρηματία του εξωτερικού (το ψάχνει η ιντερπολ) Είπε ο έφορος οτι εφ'όσον ο επιχειρηματίας ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ στην Ελλάδα ,ανεξάρτητως της οικογενιακής διαμονής στην Ελβετία η φορολογική του έδρα είναι Ελλάδα. Αρα όλοι μαζί κάνανε και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης..... Το χαίρομαι !!!!! Να γιατί πρέπει να διαβάζεις τα νομοσχέδια ,μπορεί να μην είναι για την πλέμπα αλλά και για τους πατρίκειους ,οταν αλλάξουν οι καταστάσεις. Ο νόμος ο συγκεκριμένος είναι αίσχος και επειδή ουδείς θέλει να μπλέξει με την κολομβία και τους εφόρους της έχουμε μαζική ανάληψη καταθέσεων ή την μη αναπλήρωση τους (το ιδιο πρακτικά) απο περισυ . Αυτά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων !Πως είπατε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.