Φθηνότερο και περισσότερο χρήμα για τράπεζες και επιχειρήσεις από τον Μάριο Ντράγκι
05/06/2014 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φθηνότερο και περισσότερο χρήμα για τράπεζες και επιχειρήσεις από τον Μάριο Ντράγκι

Η μείωση των επιτοκίων και οι ανακοινώσεις για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, δημιουργούν νέα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη

Μπορεί ο Σούπερ Μάριο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ να μην χρησιμοποίησε τα «πυρηνικά» του όπλα, δηλαδή το τύπωμα χρήματος, ωστόσο, η μείωση των επιτοκίων και οι ανακοινώσεις για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, δημιουργούν νέα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη. Και φυσικά και στην Ελλάδα καθώς τράπεζες και επιχειρήσεις θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα και περισσότερα και να ενισχύσουν και οι ίδιες τη γραμμή ρευστότητας της ελληνικής αγοράς.

Σε πρώτη φάση ο Ντράγκι ενισχύει τη ρευστότητα της ευρωζώνης με 400 δισ. ευρώ και κρατά το «υπερόπλο» της εκτύπωσης χρήματος και των αρνητικών επιτοκίων για μελλοντική χρήση.

Το πρόγραμμα αυτό, που αποκαλείται «στοχευμένες συναλλαγές μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης» (targeted longer-term refinancing operations, TLTRO), θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να λάβουν σε πρώτη φάση – τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 – δάνεια 4ετούς διάρκειας που αντιστοιχούν στο 7% του υπολοίπου των δανείων τους στις 30 Απριλίου 2014 στον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά. Ο δανεισμός των τραπεζών προς τον δημόσιο τομέα δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Επιπρόσθετα, από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, όλες οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται κάθε τρίμηνο ποσά έως και το τριπλάσιο του ύψους του καθαρού δανεισμού τους σε μία καθορισμένη περίοδο προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά) που υπερβαίνει έναν ορισμένο δείκτη αναφοράς.

Ο δείκτης αναφοράς θα καθορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρό δανεισμό κάθε τράπεζας στο 12μηνο έως τις 30 Απριλίου 2014. Ο καθαρός δανεισμός θα μετράται ως το υπόλοιπο των νέων χορηγήσεων δανείων μείον τις εξοφλήσεις δανείων. Οι πωλήσεις δανείων, όπως και οι τιτλοποιήσεις και διαγραφές του δεν επηρεάζουν το μέτρο του καθαρού δανεισμού.

Το επιτόκιο για τα στοχευμένα αυτά δάνεια θα είναι σταθερό για όλη τη διάρκειά τους και θα είναι ίσο με το εκάστοτε βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ συν ένα περιθώριο 10 μονάδων βάσης (0,10 της ποσοστιαίας μονάδας).

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα υπάρχει ένας αριθμός προβλέψεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δάνεια που θα πάρουν οι τράπεζες θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες που δεν θα εκπληρώνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά το ύψος των δανείων τους προς την πραγματική οικονομία, θα καλούνται να επιστρέψουν τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2016.

Όπως ανακοινώθηκε τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:

Πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος: 0,15% (έναντι 0,25% που ίσχυε έως τώρα)

Διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης : 0,40% (έναντι 0,75%)

Διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: (αρνητικό) -0,10% (έναντι 0,00%)

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/2013.

Τα επιτόκια που ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύσουν από τις 11 τρέχοντος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βλάμης avatar
  Βλάμης 05/06/2014 22:07:14

  Οι περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταστεί προβληματικές, με ασθενέστατη θέση. Ελάχιστες εξαιρέσεις σοτν κλάδο τουρισμού κυρίως, εξαιρέσεις που ΔΕΝ έχουν σπουδαία ανάγκη χρηματοδότησης. Όλοι οι υπόλοιποι, ως πιθανά μη βιώσιμες δεν προβλέπεται να συνεχίσουν να δανείζονται. Η στρόφιγγα παραμένει κλειστή για την πλειοψηφία των Ελληνικών επιχειρήσεων.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Βλάμης 06/06/2014 11:58:11

   Συνεπώς, τι χρειάζεται?

 2. foros1 avatar
  foros1 08/06/2014 21:47:16

  κάποια θετικά βήματα πάει να κάνει η ΕΚΤ. μακάρι να συνεχιστούν....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.