Φθηνά δάνεια σε χιλιάδες μικρομεσαίους από τον Σεπτέμβριο
20/05/2014 18:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φθηνά δάνεια σε χιλιάδες μικρομεσαίους από τον Σεπτέμβριο

Μέχρι και 700 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεων. Τα δάνεια θα διατίθενται μέσω εμπορικών τραπεζών και θα προβλέπεται δικαίωμα καταβολής μόνο των τόκων έως τη λήξη του δανείου (από 1 έως 7 έτη).

Μέχρι και 700 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να δοθούν σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεων με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Το Ταμείο θα αρχίσει να ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά από τον Σεπτέμβριο και θα δανειοδοτεί επιχειρήσεις με επιτόκιο κατά 1,3% χαμηλότερο από αυτό της αγοράς. Θα χρησιμοποιείται ως κεφάλαιο κίνησης για να ξεκινήσουν επιτέλους επενδύσεις στην αγορά.

Τα δάνεια θα διατίθενται μέσω εμπορικών τραπεζών και θα προβλέπεται δικαίωμα καταβολής μόνο των τόκων έως τη λήξη του δανείου (από 1 έως 7 έτη).

Τους όρους και προϋποθέσεις παρουσίασαν οι κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης. Το αρχικό κεφάλαιο που θα διατεθεί είναι 200 εκατ. ευρώ αλλά αναμένεται να εμπλουτιστεί και από άλλους χρηματοδότες, ενώ αναμένεται να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις το αργότερο έως το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι χρηματοδοτήσεις διατίθενται από το πρώτο εκ των τριών συνολικά υποταμείων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Εξειδικεύεται στην χρηματοδότηση ΜμΕ που απασχολούν το πολύ έως 250 άτομα και, όπως ανέφερε, έχει διαμορφωθεί ένα πάρα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα: Μέσα στον Ιούνιο θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις τράπεζες (υπάρχουν ήδη διαπραγματεύσεις με τις 4 συστημικές), τον Ιούλιο θα διατεθεί η χρηματοδότηση από την KfW και το ελληνικό δημόσιο προς τις τράπεζες αυτές (100 εκατ. ευρώ από κάθε πλευρά) και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η παροχή δανείων.

Τα δάνεια δεν θα έχουν ελάχιστο όριο, αλλά θα μπορούν να φτάνουν το πολύ έως το 1 εκατ. ευρώ. Το ίδιο το Ταμείο δεν θα ζητά διασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες, αλλά η τελική απόφαση θα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μικρομεσαίοι κάθε μεγέθους, κάθε κλάδου και ανεξαρτήτως περιφέρειας στην οποία εδρεύουν. Δεν υπάρχουν περιορισμοί με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, αλλά όπως επισημάνθηκε θα υπάρχει αξιολόγηση βιωσιμότητας από τις τράπεζες.

Οι επιλέξιμες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μακροπρόθεσμα ευέλικτα δανειακά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ΜμΕ με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις ΜμΕ θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες ΜμΕ). Με τον τρόπο αυτό, σε 7 χρόνια μπορούν να δοθούν συνολικές χρηματοδοτήσεις μέχρι 700 εκατ. Ευρώ.

Τα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το μειωμένο επιτόκιο θα περάσουν αυτούσια από τις ελληνικές τράπεζες στις ΜμΕ. Εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη.

Δάνεια για νέες επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης. Επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (πράγμα που δεν επιτρέπεται στα μέχρι τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία). Τυπικά οι τράπεζες θα χορηγούν νέα δάνεια, τα οποία όμως δεν θα απαγορεύεται να διατεθούν για την εξόφληση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Στην πράξη δηλαδή θα μπορεί να γίνεται αναχρηματοδότηση και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο.

Δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελευθέριος avatar
  Ελευθέριος 20/05/2014 19:09:51

  Ήμαρτον ρε παιδιά. Ποιος γράφει τους λόγους του Σαμαρά και τον καίει έτσι; Τι μαυρογιαλουρισμός είναι αυτός; Μόνο ότι θα κατοικήσουμε στο φεγγάρι δεν μας είπε. Λίγο ρεαλισμό ρε παιδιά.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Ελευθέριος 21/05/2014 16:20:36

   Τι πάει να πει "τον καίνε"; Κι αυτός ό,τι τού δώσουν διαβάζει/λέει; Μήπως είναι άβουλο όργανο στα χέρια κάποιων; Είναι, όμως, παλιός στην πολιτική.

 2. Meteor avatar
  Meteor 20/05/2014 19:40:11

  Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θέλουν νέα δάνεια. Κούρεμα ή διαγραφή των υφιστάμενων θέλουν. Αν δεν το έχουν καταλάβει αυτό τότε δεν αφουγκράζονται την αγορά. Το κατά πόσο είναι εφικτή μια τέτοια λύση είναι άλλη ιστορία.

  • Κόνδωρας avatar
   Κόνδωρας @ Meteor 20/05/2014 22:45:00

   Δεν μιλούν για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως για ΝΕΕΣ. Ο ΟΑΕΕ βυθίζεται λόγω της στάσης πληρωμών των υπαρχόντων επαγγελματιών: τους έχουν ξεγραμμένους και ψάχνουν για νέους επιχειρηματίες, που θα "αγοράσουν" το όραμα της επιχειρηματικότητας (και των δανείων) και θ' αρχίσουν να πληρώνουν εισφορές, μέχρι να χτυπήσουν κι αυτοί "τοίχο" σε 1-2 χρόνια...

 3. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 20/05/2014 23:17:22

  Δε γεννάν τα λεφτά την εργασία. Η εργασία γεννάει τα λεφτά. Αυτός ο απλός κανόνας έχει διασαλευτεί με το δανεικό νόμισμα, το ευρώ. Λένε: "δεν έχουμε λεφτά για θέσεις εργασίας". Μα σοβαρά? Γιατί δεν κοιτάν κατά την άλλη μεριά του Ατλαντικού? "μα θα εχουμε πληθωρισμό". δηλαδή τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παραχθούν και θα καταναλωθούν δε θα δώσουν αξία στο νόμισμα? Αλλά με το ευρώ έχεις ισχυρό νόμισμα που δεν παίρνει αξία από την παραγωγή αλλά από χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. Έχουμε χάσει τη μπάλα στην οικονομία γιατί διαστρέβλωσαν αυτόν το βασικό κανόνα και 'μεις το χάφτουμε: Δεν δίνει το χρήμα αξία στην εργασία. Η εργασία δίνει αξία στο χρήμα. Χωνέψτε το. Αν δεν υπάρξει κρατικό νόμισμα, ελεγχόμενο από μια δημοκρατική κυβέρνηση, χαΐρι δεν θα δούμε. Θα μας φάει το σκοτάδι της άγνοιας και θα αναρωτιώμαστε γιατί.

  • δραχμοτρομος avatar
   δραχμοτρομος @ Ιδιώτης 21/05/2014 06:05:30

   Όπως το θέτεις δε μπορώ παρά να συμφωνήσω...όμως ΤΩΡΑ κάτι τέτοιο (αλλαγή νομίσματος) τι θα αποδώσει;

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ δραχμοτρομος 21/05/2014 10:55:32

    Αφού συμφωνείς, θα αποδώσει αυτά για τα οποία συμφωνείς. Τι φοβάσαι? Δε βλέπεις γύρω σου το τέλμα?

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Ιδιώτης 21/05/2014 09:47:49

   Φάσκετε και αντιφάσκετε. Ξαναδιαβάστε τι γράψατε.

 4. tk avatar
  tk 20/05/2014 23:55:20

  Ημαρτον παίδες! Ήμαρτον! Δεν έχετε πάρει χαμπάρι μου φαίνεται τι γίνεται έξω, χαμπάρι!!!

 5. astro avatar
  astro 21/05/2014 08:11:05

  Θα πάρουμε δάνειο και μεις οι πολύ μικροί, με ατομική επιχείρηση? Τι ποσόν και με τι επιτόκιο? Και θα ισχύει αυτό ασχέτως τι ψηφίσαμε στις εκλογές?

 6. Xristos avatar
  Xristos 21/05/2014 10:44:47

  Ζήσε Σεπτέμβρη μου να φας τριφύλλι, που λένε.

 7. zame avatar
  zame 21/05/2014 23:46:19

  Απλά είναι κυριολεκτικά αδύνατον ΞΑΦΝΙΚΑ εδω & τώρα .. όλοι να στραφούν σε κερδοφόρες καινοτόμες δράσεις ..εξωστρεφούς προσανατολισμού & μάλιστα ανταγωνιστικά.. αλλά απο διαφορετικές αφετηρίες.. & Όταν με τον δανεισμό παράγετε το χρήμα (ΑΕΡΑ-ΠΑΤΕΡΑ).. τότε γιατί να παραχθει με την εργασία.. καρα-ΜΠΕΞΑΜΕ πολύ-ΑΣΧΗΜΑ.. αφού και θαύμα να γίνει δηλαδή να διαγράψουν τα υφιστάμενα..αλλά να εφαρμοστούν & να λειτουργήσει το νέο-διαμορφωμένο περιβάλλον.. οι εναπομείναντες πόροι, εισοδήματα & αγοραστική δύναμη ούτε για φως-νερό-τηλ...+ διάφορες ενημερότητες -τέλη επιτηδεύματος - ασφαλιστικές εισφορές κλπ.. ΟΔΗΓΟΥΝ με μαθηματική ακρίβεια & στην συνειδητή ανεργία.. με τα παράπλευρα "καλούδια" .. & ο θεός βοηθός.... Θέλουν να πληρώνεις για να αυτο-απασχοληθείς προκειμένου να κερδίζεις 500-600 ευρώ/μηνα για να υπερασπίσεις την αξιοπρέπεια σου προκειμένου να μην στοιβάζετε στις ουρές των συσσιτίων Ισως να ειναι λιγοτερο το κοστος αλλα & το οφελος αυτής της κοινωνικής μέριμνας των συσσιτίων.. αφου συνειδητά συνθλίβει την αξιοπρέπεια.. ειλικρινά & κυριολεκτικά ΗΜΑΡΤΟΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.