07/07/2011 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φεύγουν από την Ελλάδα οι πολυεθνικές που χρωστάνε…

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία εξετάζει η κυβέρνηση και αφορά τις πολυεθνικές εταιρείες που «τρέπονται σε φυγή» αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους…

«Παρατηρείται το φαινόμενο -και θα το δούμε να κλιμακώνεται το επόμενο χρονικό διάστημα- πολυεθνικές εταιρίες, αφού μάζεψαν το χρήμα από την Ελλάδα την περίοδο των “παχέων αγελάδων”, να θέλουν να φύγουν από τη χώρα και βεβαίως έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν» τόνισε πριν από λίγο στην Ολομέλεια του Σώματος ο βουλευτής Αστέριος Ροντούλης ζητώντας από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και τα χρήματα που πρέπει να λάβουν οι προμηθευτές των εταιρειών αυτών.

«Φανταστείτε, λοιπόν, μία μεγάλη πολυεθνική να την “κοπανάει” από τη χώρα, ενόψει οικονομικής κρίσης  και να αφήνει εργαζομένους χιλιάδες απλήρωτους και προμηθευτές απλήρωτους. Θα πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση, επιτέλους, να βγει ευθαρσώς και να πει, να ενημερώσει το Κοινοβούλιο πώς μπορεί να διασφαλίσει και τους εργαζομένους και τους προμηθευτές. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που θα το δούμε να εκτυλίσσεται και να διογκώνεται  στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η Εθνική Αντιπροσωπεία δεν μπορεί να κωφεύει άλλο, ούτε οι βουλευτές, ούτε η κυβερνώσα παράταξη και η κυβέρνηση» είπε καταλήγοντας ο Βουλευτής.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 07/07/2011 13:44:31

  Η γαλλική εταιρεία που είναι κύριος μέτοχος στη διαφημιστική Leo Burnett ετοιμάζεται να την κάνει με ελαφρά, αφήνοντας την εν λόγω διαφημιστική να πάει άπατη (όπως έγραψε χθες οικονομική ιστοσελίδα, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99).

  Την περυσινή, άτακτη αποχώρση της Aldi από την ελληνική αγορά -παρά τις τεράστιες επενδύσεις σε ακίνητα-, τη θυμόμαστε όλοι. Και όταν αναρωτιόμασταν "μήπως ξέρει κάτι και φεύγει;", διάφοροι έξυπνοι έλεγαν "ξεράδια ξέρει"...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Αυριανιστής 07/07/2011 13:56:46

   Προσωπικά εξακολουθώ να βρίσκω όχι μόνον ανεξήγητη, αλλά και λάθος (για αυτούς) τη φυγή των πολυεθνικών. Πιστεύω ότι απλώς τρομοκρατούνται. Όλα έχουν τα ups και τα downs και η ελληνική αγορά αναγκαστικά θα ανακάμψει κάποια στιγμή.

   • manos avatar
    manos @ Επώνυμος 07/07/2011 14:16:09

    Ναι θα ανακάμψει.
    Ομως μην ξεχνάς ότι κάποιες πολυεθνικές είχαν συνηθίσει σε γρήγορους τζίρους.
    Δεν τους ενδιαφέρουμε πιά, τουλάχιστον στο επίπεδο του λιανεμπόριου.
    Στο τομέα της ενέργειας, θα δούμε.

    • ss_sk avatar
     ss_sk @ manos 07/07/2011 16:11:52

     Η αποχώρηση της Aldi κρύβει πολλά περισσότερα...και δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ελληνική κατάσταση αλλά με εσωτερικές διεργασίες και παρασκήνια (διότι, αντίθετα, σε καιρούς κρίσης οι φθηνές αλυσίδες λιανικής βλέπουν την πελατεία και το τζίρο τους να αυξάνει...αυτό γινόταν κι εδώ).

     Αλλά αφού δεν ψάχνονται οι μέτοχοι της Aldi για τους πραγματικούς λόγους της "ελληνικής φούσκας" μάλλον δε θα μαθευτεί ποτέ η πλήρης αλήθεια.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ ss_sk 07/07/2011 21:35:59

      @ss_sk
      Η λέξη είναι "υπερτιμολογήσεις".
      Κάποιοι έγιναν πλούσιοι.
      Και κάποιοι "έκοψαν πέρα".

  • Δικηγόρος avatar
   Δικηγόρος @ Αυριανιστής 07/07/2011 17:59:31

   Η Lidl όμως ακόμα σαμπάνιες ανοίγει από την αποχώρηση της Aldi, ή μήπως αυτή δεν είναι Γερμανική?

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/07/2011 13:53:13

  Είναι περίεργο αυτό.

  Γιατί να φεύγουν όταν όλο το Μνημόνιο και το Μακροπρόθεσμο της σοσιαλ-νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς φασιστικής κυβέρνησης επιβλήθηκε για να τους διαμορφώσει το χαμηλοτερο εργατικό κόστος ever σε ευρωπαϊκή χώρα;

  Τέτοια μεγαλεία οι πολυεθνικές είχαν καιρό να βιώσουν

  Άλλωστε οι πολυεθνικές την ξέρουν τη δουλειά τους πως να συναλλάσσονται εποικοδομητικά με τις εφορίες.

  Συνήθως οι πολυεθνικές "υπακούουν" στις μητρικές εταιρείες και στα αυστηρά κριτήρια πληρωμών προμηθευτών που ισχύουν στις "μητρικές" χώρες, π.χ. Ευρώπη πληρωμές στο μήνα επάνω.

  Κάτι άλλο συμβαίνει.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ αλλενάκι 07/07/2011 14:01:36

   ..Είναι απλό Αλλενάκι μου,

   ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ!! Διαβλέπουν -και ξέρουν- ότι για την επόμενη 10ετία ή Ελλάδα ώς καταναλωτική κοινωνία "εχει πεθάνει"...
   Εν αντιθέσει άλλες βαλκανικές χώρες -με χαμηλούς μεν μισθούς-τώρα μπαίνουν στόν χορό,"ναζήσουν" τό όνειρο...
   Δεν έχει να κάνει τίποτα με τα εργασιακά..Αυτά αφορούν βιομηχανίες,με υψηλή τεχνοτροπία και εξειδίκευση,όχι πωλητές σούπερ-Μάρκετ
   Η Ελλάδα έπαψε να είναι καταναλωτικός πράδεισος....Γιαυτό φεύγουν.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ό παγωτατζής 07/07/2011 14:20:29

    Συμφωνώ απολύτως με την ανάλυση αυτή. Και γι' αυτό έγραψα παραπάνω ότι "κάτι ήξερε" η Aldi πέρυσι που έφευγε. Διέβλεπε προφανώς ότι παραπάνω από μία εκπτωτική αλυσίδα δεν χωράει πια στην ημιπτωχευμένη χώρα, τα βρήκε με την -κατά τα άλλα- μισητή της αντίπαλο, της πούλησε τα μισά ακίνητα, συμφώνησαν και για ανάλογο μονοπωλιακό μοίρασμα κάποιας άλλης αγοράς, και την έκανε με ελαφρά.

    Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά μας, σε χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ. Ελάχιστες πολυεθνικές υπάρχουν, γιατί -πολύ απλά- τα προϊόντα τους είναι απλησίαστα για το μέσο πολίτη των χωρών αυτών. Λίγα μαγαζιά, μόνο σε κάποιες μεγαλουπόλεις, όσα δηλαδή τούς είναι αρκετά για να απομυζούν τη δυναμική των μικρομάγαζων, που κλείνουν κι αυτά με ρυθμό πολυβόλου.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ ό παγωτατζής 07/07/2011 14:24:09

    Μεγάλε παγωτατζή...
    Η απάντηση κρύβεται στην πρόσφατη μέτρηση της σημερινής και μελλοντικής (προσδοκούμενης) καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων.
    Αν θυμάμαι, από μνήμης, το 80% δήλωνε ότι δεν επρόκειτο να αγοράσει ΤΙΠΟΤΑ, π.χ. από ηλεκτρονικά

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ Προφήτης 07/07/2011 14:28:24

     Θέλετε κι έναν πιο απλό δείκτη;
     Πηγαίνετε Πέμπτη απόγευμα σε super market.
     Παλιά, εν αναμονή του ΣΚ, γινόταν κοσμοσυρροή, πολλοί ψώνιζαν για να είναι ελεύθεροι το 3μερο από δουλειές-αγγαρείες, για να αποδράσουν ή να διασκεδάσουν.
     Σήμερα οι ταμίες κυνηγάνε μύγες.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Προφήτης 07/07/2011 14:36:03

     Από την άλλη, Προφήτη, iPad2 δεν βρίσκεις ακόμα ούτε για δείγμα. Μόνο προπαραγγελία, με ατέρμονες λίστες αναμονής...

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Αυριανιστής 07/07/2011 14:52:02

      Έχει πολωθεί η κοινωνία, συνεπώς και η αγορά, Αυριανιστή.
      Αυτοί που "φτιάχτηκαν" την τελευταία 30ετία, που είναι ακλόνητοι και που είναι αυτοί που συντηρούν την όποια πολυτελή κατανάλωση υπάρχει.
      Ο πυρήνας είναι 5-10% και με τους παρατρεχάμενους 15%.
      Είναι αυτό το 15% ου δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι "η ζωή μου του χρόνου θα είναι καλύτερη ή ίδια".

      Από την άλλη το περίπου 85% που δηλώνει ανασφάλεια, απόγνωση κλπ.
      Αυτοί έχουν περικόψει, περισσότερο ή λιγότερο, τις δαπάνες, αφήνοντας τα απαραίτητα.
      Αλλά μια αγορά μαζικής κατανάλωσης, όπως θέλουν οι πολυεθνικές αλυσίδες, δεν συντηρείται με το 10% του πληθυσμού.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Προφήτης 07/07/2011 14:53:31

      Στα gadgets δεν υπάρχει λογική. Λειτουργούν ως ststus symbols και μπορεί ο άλλος (μαλ..κας) να πεινάσει για να το αποκτήσει.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Προφήτης 07/07/2011 15:03:00

      Πέρασα προχθές από κατάστημα γνωστής (ελληνικής) αλυσίδας βιβλίων, μουσικής και γκάτζετς. Tο μάτι μου έπεσε στο παρακάτω αξεσουάρ, που το έχουν σε ένα promotion stand: h**p://www.gear4.com/category/_/134/ipad-2-cases/

      Ξέρεις πόσο τιμάται, Προφήτη; 49,99 ευρώ!!! "Έμεινα παγωτό" μόλις είδα την τιμή...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αλλενάκι 07/07/2011 14:08:09

   Δεν είναι ΟΛΕΣ οι πολυεθνικές στο "κόλπο". Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Η δική μου γνώμη είναι ότι απλώς τρομοκρατούνται. Δεν εξηγείται λογικά η αποχώρησή τους. Είναι εύκολο να τρομοκρατηθεί κάποιο μεγαλομεσαίο στέλεχος με την Ελλάδα, να κάνει εισήγηση αποχώρησης και μετά οι managing directors από ευθυνοφοβία να πουν "συμφωνώ με την εισήγηση, τα νούμερα δεν βγαίνουν στην Ελλάδα".

   Και φευγουν τελικά, δηλαδή, από χαζομάρα.

   Έχω δει πολλές φορές να παίρνονται αποφάσεις στις πολυεθνικές, για το λόγο ότι ένα πράγμα περνάει από πενήντα πρόσωπα και δύσκολα τολμάει να πει κάποιος ότι "το παραδιπλανό τμήμα λέει βλακείες", για τον επιπλέον λόγο ότι δεν έχουν όλοι πλήρη εικόνα, παρά μόνον του κομματιού με το οποίο ασχολούνται.

   Ωστόσο, δεν αποκλείεται φυσικά να συμβαίνει και κάτι άλλο. Θα δείξει...

   • juliet avatar
    juliet @ Επώνυμος 07/07/2011 15:32:45

    Εχω δουλέψει σε πολυεθνικές και πάντα δίνεται γραμμή απο την Μαμά-Εταιρεία.Σε μια πιθανή πτώχευση , τα χρέη και με τον πιο εύκολο τρόπο του αρθρου 99 δεν πληρώνουνε τίποτε άρα δεν χάνουνε.Σε μια εξέγερση του λαού ποιές θα είναι οι επιπτώσεις;
    ''Κανείς ποτέ δεν επιτρέπεται να συνάψει ειρήνη με τη φτώχεια ,όταν πέφτει σα ίσκιος τεράστιος πάνω στο σπίτι και στο λαό του.Τότε πρέπει να διατηρήσει τις αισθήσεις του άγρυπνες για κάθε ταπείνωση που υφίσταται και να τις κρατά σε πειθαρχία,μέχρι που ο πόνος του να πάψει να πάιρνει τον κατήφορο της θλίψης και να διανοίξει ανηφορικά τον δρομό της εξέγερσης''.

    • manos avatar
     manos @ juliet 07/07/2011 16:10:23

     Zero risk strategy maybe?
     Στις παχιές αγελάδες πουλάνε σαν τρελλοί, και στην παραμικρή αναποδιά, η μαμά εταιρία σφυρίζει αδιάφορα.

     • juliet avatar
      juliet @ manos 07/07/2011 17:34:31

      Η φορολογία 35%,μείωση των πωλήσεων, αύξηση των εισφορών,υψηλά ενοίκια , εσύ σαν επιχειρηματίας θα καθόσουνα;

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/07/2011 13:58:57

  Οι πολυεθνικές του λιανεμποριου άλλωστε εφάρμοζαν εδώ και κάτι χρόνια τα τετράωρα της ημιαπασχόλησης με μισθούς πείνας.

  Δε στέκει να φεύγουν, εφόσον και τα προϊόντα τους είναι ιδιωτικές μπράντες αισχίστου είδους και πλημμελώς ελεγμένα όσον αφορά την καταλληλότητά τους προς κατανάλωση.

  Η επέλαση των πολυεθνικών του λιανεμπορίου είχε και μια άλλη πολύ σημαντική και διόλου δευτερεύουσα συνέπεια: την καταβαράθρωση του αισθητικου κριτηρίου του πληθυσμού και τη συγκέντρωση σαβούρας σε κάθε ελληνικό σπίτι.

  Στο καλό να πάνε λοιπόν!
  Αν αυτό σημάνει την αναγέννηση της ελληνικής παραγωγής!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 07/07/2011 14:01:52

   Οι πολυεθνικές εξόντωσαν τον έλληνα παραγωγό/βιοτέχνη με την εισαγόμενη ασιατική πάμφθηνη και δηλητηριώδη για την υγεία ΣΑΒΟΥΡΑ τους.

 4. Εγώ avatar
  Εγώ 07/07/2011 14:24:02

  Καλά να πάθουν όλοι αυτοί οι κρατικοδίαιτοι που τόσα χρόνια που συντηρούσαν ένα σοσιαλιστικό κορπορατιστικό σύστημα που επιδοτούσε αυτές τις επιχειρήσεις και ζούσαν τον μύθο του "εκσυγχρονισμού" και των "παχέων αγελάδων", τώρα που βλέπουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με στις ανάγκες της αγοράς αφού το κράτος έκλεισε, την κάνουν από την Ελλάδα σαν τις λυράτες κότες.

  Αυτά συμβαίνουν όταν υπάρχει κρατισμός και δεν υπάρχει αγορά και πραγματική οικονομία.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Εγώ 07/07/2011 14:38:00

   Μάλλον πρέπει να αποφασίσετε εσείς οι νεοφιλελεύθεροι: είναι "λειράτες κότες" ή είναι, απλώς, ορθολογικώς ενεργούσες οικονομικές μονάδες; Εν ανάγκη, ρωτήστε και την Ξαφά να σας πει...

   • Εγώ avatar
    Εγώ @ Αυριανιστής 07/07/2011 16:04:04

    Όταν κάποιοι έλεγαν ότι ζούμε σε μια οικονομία φούσκα ορισμένοι δεν άκουγαν, οπότε τα λόγια τώρα είναι περιττά…

 5. Arleta avatar
  Arleta 07/07/2011 15:17:31

  Όπως έχω πληροφορηθεί, και MediaSaturn ετοιμάζεται να την κάνει...! Aπλά θα καθυστερήσει λίγο λόγω εκπτώσεων...

 6. Ntinos avatar
  Ntinos 07/07/2011 15:19:41

  και εγώ το άκουσα για τη MediaSaturn. ενδέχεται όμως να την απορροφήσει η Media Markt, αλλά ουσιαστικά η Saturn θα κλείσει...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ntinos 07/07/2011 15:40:09

   Δηλαδή η Media Markt θα παραμείνει; Δεν βλέπω να υπάρχει λόγος να κλείσουν μόνο τα Saturn. Ούτως ή άλλως, τα ίδια προϊόντα πουλάνε, και στις ίδιες τιμές. Μάλλον σούμπιτη βλέπω να αποχωρεί ολόκληρη η πολυεθνική, αν έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο. Και, εδώ που τα λέμε, επόμενο δεν είναι; Ειδικά οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις, που προσεγγίζει το 50%.

   Μη μας εκπλήξει καθόλου αν και η Dixon's ξεπουλήσει όσο-όσο τον Κωτσόβολο...

 7. moutzouris avatar
  moutzouris 07/07/2011 16:05:35

  Εγω χθες πηγα με την συζυγο στο Μ.Μ (γερμανικη πολυεθνικη) να παρουμε ατμοσιδερο
  Βρισκω ενα καλο στην τιμη των 89,00 ευρω.
  Πριν παω ταμειο ομως μπηκα internet απο το κινητο και εβαλα το προιον στο
  γνωστο s.....z και το βρηκα σε μικρο ελληνικο καταστημα με 66,50 ευρω.
  Οποτε παω στο ταμειο τους το αφηνω , τους εξηγω τον λογο και εφυγα .

 8. ΣΤΕΦΑΝΟΣ avatar
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ 08/07/2011 01:30:29

  Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης οι πολυεθνικές εταιρείες "συγχωνεύουν" τίς διοικήσεις τους σε clusters επειδή δεντους συμφέρει να εχουν σε κάθε χώρα έναν πρόεδρο, έναν γενικό διευθυντή, έναν διευθυντή πωλήσεων κλπ ή μια σειρά υπαλλήλων. Απλώς ομαδοποιούν τίς χώρες σε γεωγραφικές περιοχές πχ Γαλλια - Ισπανία- Ιταλία - Ελλάδα και βάζουν έναν πρόεδρο πχ Ιταλό, εναν εμπορικό διευθυντή Γάλλο κλπ κλπ
  Πάλι οι συμφωνίες με τα supermarket ή πχ της αλυσίδες Ηλεκτρονικών γίνονται κεντρικά. Ο Γερμανός πώλητής της εταιρείας μιλάει με τα Media Markt στην έδρα τους στην Γερμανία και κανοινίζουν για ολόκληρη την Ευρώπη τον τζίρο και το αντίστοιχο promotion ανα μήνα - τρίμηνο- εξάμηνο χρόνο. Ο ντόπιος "πωλητής" απλώς κοιτάει εαν εφαρμόζονται οι συμφωνίες. Ο αντιστοιχος Γάλος με τα κεντρικά γραφεία της Carrefour κλπ. Κάποιες πολυεθνικές αυτήν την στιγμή μάχονται στο να κατακτήσουν μερίδιο στίς αναδυόμενες αγορές BRIC (Brazil- Russia-India- China) και δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μικρότερου μεγέθους αγορές όπως η Ελληνική. Για τον λόγο αυτό κλείνουν τα υποκαταστήματά τους ή τα διαχειρίζονται απο άλλες χώρες.
  Το πραγματικό πρόβλημα ομως ειναι τα ηλεκτρονικά ή τα gadgets ή οι πολυεθνικές εταιρείες αλλά τα ντόπια Cartel που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά που αφορούν προϊόντα τα οποία καταναλώνουμε συνέχεια πχ γάλα, απορρυπαντικά, τρόφιμα κλπ.

 9. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 08/07/2011 23:10:07

  Το άρθρο σε άλλες πολυεθνικές αναφέρεται...Οι αλυσσίδες "λιανικής" ή οι αντίστοιχες discount θα παραμείνουν στην Ελλάδα.Η Aldi απεχώρησε μετά από συμφωνία με τη Lidl (είναι αδελφές εταιρίες, μην ξεχνιόμαστε).Οπως αδελφές εταιρίες είναι Saturn και MediaMarkt. Θα παραμείνει π.χ. η Coca-Cola ή θα πίνουμε σε λίγο made in Turkey (στα νησιά του Β.Αιγαίου αυτό γίνεται συστηματικά, τεράστια η διαφορά στην τιμή χονδρικής)
  Θα μου εξηγήσει κάποιος την ΧΑΟΤΙΚΗ διαφορά τιμής ραφιού των ίδιων ακριβώς προϊόντων σε Ελλάδα και Γερμανία;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.