24/10/2011 22:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπό εξέταση ενεργοποίηση του EFSF για την Ιταλία

Την πιθανότητα να ενεργοποιήσουν ένα νέο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να υποστηριχθεί η Ιταλία στις αγορές ώστε η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους εξετάζουν οι χώρες της ευρωζώνης.

Αυτό ανέφερε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά και τις σχετικές πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ.

Η πιθανότητα αυτή μελετάται από υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης τα οποία μετέχουν στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι εντός αυτής της ομάδας που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να προταθεί ένα τέτοιο σχέδιο για την Ιταλία» πρόσθεσε η πηγή.

Το Ταμείο απέκτησε πρόσφατα νέα εργαλεία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διάδοση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες. «Προβλέπεται ότι στο εξής θα μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στήριξης μιας χώρας για προληπτικούς λόγους» και όχι μόνο «βαριά» προγράμματα διεθνούς δανεισμού προς χώρες που δεν μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν στις αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σημείωσε η ίδια πηγή. Αυτή η καινούρια «προληπτική» αρμοδιότητα του EFSF μελετάται να εφαρμοστεί στην Ιταλία.

Το συγκεκριμένο εργαλείο προβλέπει είτε να χορηγούνται πιστωτικές διευκολύνσεις, είτε να επιτρέπεται στο Tαμείο να επαναγοράζει το δημόσιο χρέος μιας χώρας από τη δευτερογενή αγορά προκειμένου να μην αυξάνονται υπερβολικά τα επιτόκια στις αγορές. Στην περίπτωση της Ιταλίας, το Ταμείο θα αντικαθιστούσε επομένως την Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει αναλάβει από τον Αύγουστο να στηρίζει τη χώρα, προειδοποιώντας όμως ότι δεν θα το κάνει εσαεί. Την ίδια στήριξη προσφέρει η ΕΚΤ και στην Ισπανία, αλλά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επί του παρόντος δεν εξετάζεται η ενεργοποίηση του EFSE για τη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ, που πρώτη αποκάλυψε το θέμα, «σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι απαιτούν αυστηρές δεσμεύσεις από τον Μπερλουσκόνι».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θ avatar
  Θ 24/10/2011 22:36:07

  θα γιορτάσουμε, το "όχι" Ελλήνων & Ιταλών, στον Γαλλο-Γερμανικό άξονα ! ! !

 2. Y. avatar
  Y. 24/10/2011 23:04:11

  Ο νέος της ΕΚΤ που είναι Ιταλός, σίγουρα θα τους βοηθήσει. Ο δικός μας αν και αντιπρόεδρος, τπτς

  • drider avatar
   drider @ Y. 24/10/2011 23:34:03

   Βρε, ο Μπερλουσκόνι τους την έπαιξε κανονικότατα πρόσφατα:

   Ήταν να ελευθερωθεί η θέση του Σμάγκι στο ΔΣ της ΕΚΤ, γιατί προοριζόταν να επιστρέψει στην Ιταλία για να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ιταλικής κεντρικής τράπεζας. Αλλά τελικά ο καβαλίερε αποφάσισε να βάλει άλλον στη θέση αυτή.

   Οι Γάλλοι το φυσούν και δεν κρυώνει καθώς μετά την αποχώρηση Τρισέ, δεν έχουν άλλο δικό τους στο ΔΣ της ΕΚΤ. Ενώ τώρα οι Ιταλοί θα έχουν δύο (Ντράγκι και Σμάγκι)!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.