16/06/2010 18:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόθεση Lehman Brothers: Πρόταση συμβιβασμού από τη Citibank

Υπόθεση Lehman Brothers

Πρόταση συμβιβασμού από τη Citibank

Έγινε προ ελαχίστων ημερών γνωστό, ότι η Citibank προτείνει συμβιβαστική επίλυση των διαφορών που ανέκυψαν με τους πελάτες της - επενδυτές από την προς αυτούς διάθεση «τοξικών» ομολόγων εκδόσεως εταιρίας του ομίλου της Lehman Brothers, καταβάλλοντας τους άτοκα το 70% της επένδυσής τους και αντίστοιχο μέρος της δικαστικής δαπάνης. Έγινε μάλιστα στην Αθήνα την Παρασκευή 28/05/2010 και συνέλευση των επενδυτών αυτών στην οποία εκτέθηκαν διάφορες απόψεις.

Το γραφείο μας έχει ήδη ασκήσει αγωγές κατά της Citibank για το πιο πάνω θέμα ενώπιον των Δικαστηρίων της Αθήνας, επιθυμεί δε να εκθέσει την άποψή του για την ουσία της ανωτέρω πρότασης.

Ενόψει του ότι οι διεθνείς εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις είναι ακόμα ελάχιστες, η πραγματική πίεση προς τη Citibank δεν έχει ακόμα ωριμάσει. Δεν έχουμε επίσης πληροφορηθεί, εκτός από το προσφερόμενο ποσοστό συμβιβασμού σε μερικές χώρες, το ακριβές περιεχόμενο των προτάσεων αυτών συμβιβασμού (π.χ. άτοκο ή έντοκο), το ποσοστό των επενδυτών που απεδέχθησαν την πρόταση αυτή στις άλλες χώρες, ως και αν οι τρείς χώρες που αναφέρονται στην ανακοίνωση (Ισπανία, Βέλγιο, Χονγκ – Κόνγκ), είναι οι μόνες στις οποίες έχει προταθεί συμβιβασμός μέχρι τώρα ή έχουν γίνει και άλλες προτάσεις, με ποιούς ακριβώς όρους, τι ποσοστό αποδοχής από τους επενδυτές κ.λ.π.  Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το άτοκο του συμβιβασμού και η διεθνής πτώση του ευρώ απομειώνουν περαιτέρω σημαντικά το ύψος και την πραγματική αξία της πρότασης, όπως επίσης και η μη πλήρης κάλυψη της πραγματικής δικαστικής δαπάνης, (περιλαμβανομένων των ποσών που, τυχόν, έχουν ήδη καταβληθεί), ως και το ότι σ’ αυτή την φάση δεν υπολογίζεται η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που αναντίρρητα, κάποιο ποσό, μικρότερο ή μεγαλύτερο, θα επιδικασθεί για όσους το ζητήσουν κ.λ.π.,

Η πολύπλοκη σχετική νομοθεσία των Η.Π.Α, η κατ’ αυτήν τυχόν ευθύνη άλλων (φυσικών ή) νομικών προσώπων (π.χ. μόλις προ ημερών διαβάσαμε για έγερση αγωγών των εκκαθαριστών της Lehman Brothers κατά της  J.P Morgan, στην οποία αποδίδονται ευθύνες για την χρεοκοπία της Lehman Brothers), τα τυχόν υφιστάμενα ασφαλιστικά συμβόλαια, η εκχώρηση στην Citibank (που περιλαμβάνεται στην πρόταση συμβιβασμού) των απαιτήσεων των συμβιβαζομένων επενδυτών κατά της Lehman Brothers, η αναμενόμενη έκδοση πληθώρας ακόμα δικαστικών αποφάσεων διεθνώς κατά της Lehman Brothers κλπ, θεωρούμε ότι δημιουργούν περιθώριο αισιοδοξίας για επίτευξη τελικά, αλλά όχι άμεσα, συμβιβασμού με πολύ ευνοϊκότερους όρους.

Για τους πιο πάνω, κυρίως, λόγους, και αφού λάβαμε υπόψη τις διατυπωθείσες νομικές απόψεις για τα θετικά και αρνητικά σημεία του συμβιβασμού, διατυπώνουμε την άποψη ότι πιθανότατα είναι σκόπιμο, σ’ αυτή τουλάχιστον τη φάση, να μην αποδεχτούν οι επενδυτές τον προτεινόμενο από τη Citibank συμβιβασμό, εν αναμονή νέας βελτιωμένης προσφοράς από τη Citibank.

Ρητά διευκρινίζεται ότι η παρούσα ανακοίνωση έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα, αποτελεί απλώς την προσωπική μας άποψη και όχι υπόδειξη ή προτροπή ή συμβουλή ή σύσταση, στα πλαίσια του άρθρου 729 ΑΚ ή οποιασδήποτε άλλης τυχόν διάταξης και δεν μπορεί να θεμελιώσει οποιαδήποτε ευθύνη μας από οποιαδήποτε αιτία. Ο κάθε επενδυτής που τυχόν συμφωνήσει με τις ανωτέρω απόψεις μας και ενεργήσει ανάλογα, είναι σαφές ότι θα το πράξει υπό την ιδία αυτού ευθύνη.

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Γραφείου Αντώνιος Ι. Γραφανάκης και Συνεργάτες, Ακαδημίας 31, Αθήνα. Τηλ. 210-3632749, Fax 210 3624685,      e-mail:  grafant@grafanakis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi 16/06/2010 18:28:08

    Το υποκατάστημα Citibank Λάρισας με τα all weather τι λέει;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.