25/08/2013 16:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπουργείο Οικονομικών: Παροδική η αύξηση του χρέους

Η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι παροδική και οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητες εξάρσεις λαϊκισμού» για το θέμα. Κεντρικός στόχος, επαναλαμβάνει, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου που προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

Το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους  δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση (από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013).

Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο,  ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι  η ανακεφαλαιοποίηση αυτή: (1) έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και (2) γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού.

Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης (από τους μηχανισμούς warrants της ανακεφαλαιοποίησης). Η μεταπώληση αυτή θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ οι οποίοι και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, περίπου 17 δισ. ευρώ.

Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη -πέρα από κάθε προσδοκία-συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επέτρεψε και την περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων που αλλιώς θα διατίθεντο στη διαδικασία αγοράς μετοχών από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επομένως, το ποσό της αύξησης που παρατηρείται στην απεικόνιση του Δημόσιου Χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι συγκυριακό και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη. Η επίτευξη δε πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Συμπερασματικά, το χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού. Εξ άλλου υπενθυμίζεται ότι βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικήτας avatar
  Νικήτας 25/08/2013 22:18:21

  Μα καλά μας παιρνάνε για ζώα;
  Αφού δανειζομαστε και τα ποσά πηγαίνουν για πληρωμή τόκων και μάλιστα τοκογλυφικών επιτοκίων .
  Τα δάνεια αυτά προστίθενται στα υπάρχοντα και με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι τόκοι και μαζί τους οι δανειακές υποχρεώσεις που λέει και ο άδωνις .
  Είναι τόσο απλό που δεν χρειάζεται να ξέρεις παρά μονάχα πρόσθεση δημοτικού.
  Και μένει το απλούστατο ερωτημα : Αφού το χρέος μας έφερε σε αυτήν την θέση τώρα που αυξάνεται που θα βρεθούμε ; Στο ίδιο δρόμο με ακόμα λιγότερη υγεία , παιδεία , κονωνικό κράτος , παροχές ώστε να δανειζόμαστε ίσα ίσα για να τους τα ξαναδίνουμε κρατώντας ψίχουλα .
  Και με τα ψίχουλα θα πορευόμαστε.
  Στο τέλος χρεοκοπία , γενναίο κούρεμα απο τους φίλους μας ώστε να εξακολουθήσουν οι σωτήρες να μας κυβερνάνε γιατί τα ερείπια έχουν φαί.

 2. Const avatar
  Const 26/08/2013 09:37:24

  Αν θέλεις να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, κατεβάσεις ένα σωρό νομικίστικες και πολιτικές αρλούμπες σε ένα κείμενο μήπως και βρεθεί κανένας ανόητος να τα πιστέψει.

 3. Φελίζα avatar
  Φελίζα 26/08/2013 19:17:12

  Διάβασα σήμερα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, σ'ένα πίνακα ανακοινώσεων "ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται και ο ηλίθιος επιμένει".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.