Υποσχέσεις Χαρδούβελη για νέες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ
27/08/2014 18:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποσχέσεις Χαρδούβελη για νέες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ

Νέες ελαφρύνσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων υπόσχεται ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης παραπέμποντας στο μέλλον την παροχή έκπτωσης φόρου για τα κενά και ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με δήλωσή του, ο υπουργός αποστασιοποιείται από τα λάθη και τις αστοχίες που εντοπίστηκαν στην εφαρμογή του νόμου, αναφέρει ότι τον Ιούνιο προχώρησε σε παρεμβάσεις που αφορούσαν περίπου 2 εκατ. φορολογούμενους ενώ προαναγγέλλει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι στο μέλλον πλήρως ανταποδοτικός και θα περάσει στους οργανισμούς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. «Στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Δήλωση Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τον ΕΝΦΙΑ:

Με την καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ, γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα προκειμένου να δημιουργηθεί ενιαία βάση για την Ακίνητη Περιουσία, με στοιχεία που συμπληρώνονται και διορθώνονται συνεχώς.

Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά κοστολογήθηκε ηλεκτρονικά η φορολογία παρ΄ ότι δεν υπάρχει συλλογική – τόσο για τους πολίτες όσο και για το Δημόσιο - εμπειρία μιας τέτοιας διαδικασίας.

Αυτός είναι ο τρόπος που εφαρμόζεται και διεθνώς για να περιοριστούν οι πιθανότητες φοροδιαφυγής και να αποδυναμωθεί η αδιαμεσολάβητη σχέση φορολογούμενου - έφορου που πολλές φορές οδηγούσε σε στρεβλώσεις.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων περιουσίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η χώρα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά παράλληλα δεν είχε Κτηματολόγιο, στερείτο οργανωμένης σύγχρονης κτηματαγοράς και κυρίως δεν υπήρχε φορολογική βάση για τα ακίνητα αφού όσα στοιχεία υπήρχαν ήταν αποσπασματικά και ελλιπή, αφού άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης (Ε9 και Ε2) και άλλα από τους ΟΤΑ και τη ΔΕΗ.

Μέσα σε σύντομο χρόνο έγιναν πολλά. Υπήρξαν, όμως, αστοχίες στην εφαρμογή του νόμου. Το πρώτο σφάλμα που εντόπισα, επιχείρησα να το βελτιώσω άμεσα. Η παρέμβαση που έγινε τον Ιούνιο αφορούσε περίπου 2.000.000 φορολογούμενους πολίτες. Εντοπίστηκαν όμως και άλλα λάθη στη συνέχεια για τα οποία – με τη νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών - προχωρούμε στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό τους. Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις όσο η βάση γίνεται πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων.

Βασική δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ως προϋπόθεση σωστής και δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών καθώς και η διόρθωση λαθών και αδικιών που μπορεί να προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου. Στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να διορθώσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να προβούν και εκείνοι με τη σειρά τους στις απαραίτητες διορθώσεις και παράλληλα να εξασφαλίσει το δημοσιονομικό στόχο με διευρυμένη ,όμως, φορολογική βάση. Περισσότεροι υπόχρεοι να πληρώσουν λιγότερα.

Οι βασικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.

2. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε έξι δόσεις, με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014 και την τελευταία στο τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

3. Βελτιώνεται και ηλεκτρονικοποιείται το πλαίσιο για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους τις δικαιούνται. Συγκεκριμένα:

3.1. Καταργείται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

3.2. Ηλεκτρονικοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής σε αναπήρους για τη διευκόλυνσή τους.

4. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλονιάς.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει απλό και χρηστικό οδηγό ορθής συμπλήρωσης του Ε9, επισημαίνοντας στους φορολογούμενους συνήθη σφάλματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί. Σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν την έκτη και τελευταία δόση.

Η διευκόλυνση του πολίτη αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομικών.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anast.t. avatar
  anast.t. 27/08/2014 19:17:55

  O ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός , κ.Υπουργέ μου. Αντισυνταγματικός.Αυτή είναι η βασικότερη των στρεβλώσεων. Σε σύντομο χρόνο, μικρότερο πιστεύω από εκείνον που χρειάστηκε για να φτιαχθεί, θα καταπέσει.Ελπίζω να παραμείνετε στην θέση σας, αν και δεν το βλέπω, για να διαβάσω και τότε τις δηλώσεις σας και τις δηλώσεις εκείνων που τον υποστηρίζουν.

 2. νεφέλη avatar
  νεφέλη 27/08/2014 21:29:22

  Οταν 2-3 γενιές στερήθηκαν για να φτιάξουν 2,3,4,5 ακίνητα για τα 2,3,4,5 παιδιά κι εγγόνια , με τους κόπους τους, καταβάλοντας τόσα χρόνια φόρους κληρονομίας, εισοδήματος, ακινήτων,... δεν μπορεί ανήμερα του Αη Φανούρη, να ανακοινώνεται με περηφάνια η μηχανοργάνωση του συστήματος που ουσιαστικά δημεύει τα ακίνητα αυτά. Βρείτε ποιοί φοροδιαφεύγουν τόσα χρόνια, που τους ξέρετε άλλωστε και σταματήστε πιά, να καταστρέφετε οικογένειες με ντουβάρια χωρίς ρευστότητα για στοιχειώδη επιβίωση. Αλλιώτικα, αναλογιστείτε με τι όνομα θα μείνετε στην Ιστορία!

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/08/2014 22:09:46

  Δεν είναι μόνο αντισυνταγματικός αλλά και περιέχει σωρεία αδικιών,που πράγματι ο Υπουργός αναγνωρίζει αλλά τη διευθέτηση τους την παραπέμπει σε άγνωστο μέλλον! Και μεταξύ των άλλων αδικιών, έχετε διανοηθεί την περίπτωση των ξενοίκιαστων , μη ηλεκτροδοτούμενων που για οποιονδήποτε λόγο είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα; Υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να φορολογούνται πλήρως και μάλιστα με αντικειμενική αξία που μπορεί να υπερβαίνει και το εικοσαπλάσιο(!) της πραγματικής!!!! Παρά το ότι η Κυβέρνηση επαίρεται για την ...επιτυχία του ΕΜΦΙΑ, νομίζω ότι θα είναι κυριολεκτικά το βατερλό της ΝΔ! Ήταν η ..σταγονίτσα που ..ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των νοικοκυραίων,των τελευταίων φανατικών οπαδών της ΝΔ. Δυστυχώς ,από δω και πέρα οι εκπλήξεις θα είναι απίστευτες για όλους μας !!

  • George N avatar
   George N @ ΝΤΙΝΟΣ 28/08/2014 07:52:16

   Στα μη χρησιμοποιούμενα από την στιγμή που έχει δηλωθεί ο αριθμός του μετρητή το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα αρχείο από την ΔΕΗ με τους μετρητές που έχουν μηδενική αύξηση από την αρχή του έτους. Αν το ζητήσεις και για κάθε μήνα ξέρεις πόσο έχει χρησιμοποιηθεί ώστε να το φορολογήσεις ανάλογα αν υποθέσουμε ότι ήθελες να κάνεις δικαιότερο ένα χαράτσι. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι η κεκτημένη μεταπολιτευτική ταχύτητα που συνδέει την επιτυχία στις εκλογές με το ύψος των δαπανών του Δημοσίου. Ίσχυε όσο δανειζόμασταν για να καλύψουμε πρωτογενή ελλείμματα, έχει αντιστραφεί τώρα που καλείτε ο ψηφοφόρος να χρηματοδοτήσει πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να βιωθεί η αποτυχία του υπάρχοντος συλλογισμού με εκλογική συντριβή για να συνειδητοποιηθεί. Μέχρι τότε θα μας κοιτάνε με απορία και εμείς αυτούς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.