19/12/2009 00:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποβαθμίζει δύο ελληνικές τράπεζες η S&P

Στην  υποβάθμιση δύο ελληνικών τραπεζών, EFG Eurobank και Alpha Bank, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s, τοποθετώντας παράλληλα την Εθνική και την Πειραιώς σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch), μετά τη χθεσινή υποβάθμιση από τον ίδιο οίκο της πιστοληπτικής κατάταξης της χώρας από Α- σε ΒΒΒ+.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι «οι χαμηλές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας συντελούν σε μια εντονότερη και ταχύτερη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών» από τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Η S&P τονίζει επίσης ότι «θεωρούμε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, αυξάνουν την πιθανότητα μιας ανώμαλης προσγείωσης της εθνικής οικονομίας».

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο δύσκολο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με το σενάριο που είχαμε ενσωματώσει στις αξιολογήσεις. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αυτό το σενάριο παρουσιάζει τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης σε ένα περιβάλλον που αναμένουμε πως θα περιλαμβάνει συμπίεση των λειτουργικών επιδόσεων και εξασθένιση της ποιότητας του ενεργητικού».

Εκτός από την έκθεσή τους στις τρέχουσες αναταράξεις των αγορών, σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν και άμεση έκθεση στην επιδείνωση της πιστοληπτικής ποιότητας της Ελλάδας μέσω των μεγάλων χαρτοφυλακίων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 19/12/2009 02:31:23

  Να πάω να σηκώσω τα χρήματά μου. Έχω κάποια σε μία από τις 2. Δεν είμαστε για να παίζουμε τέτοιες ώρες.

 2. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 19/12/2009 13:50:13

  η Εθνική έχει ίδια αξιολόγηση με το κράτος αδερφέ , γι αυτό ορισμένες λιγουρεύονται συγχωνεύσεις.

 3. ΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΑΝΟΣ 19/12/2009 17:02:56

  ...TA ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ ...!!!!

 4. thouthou avatar
  thouthou 20/12/2009 00:30:50

  Πόσες παπαριές θα ακούσουμε πλέον;;; οι χρεοκοπημένοι θέλουν να χρεοκοπήσουν τους υπόλοιπους; Μιλάνε αυτοί που υπάρχουν λόγω κρατικής στήριξης, κόντρα σε όλους τους κανόνες της ΕΕ και της ελεύθερης αγοράς;;;
  Πέρα από τις αηδίες των νταβατζήδων, και ενώ δεν εχω κανένα σεβασμό στις Ευρωτράπεζες και στις Αλφατράπεζες, αυτό που άκουσα τελευταία, ότι η κυβέρνηση πάει για πώληση την Αγροτική και το ΤΤ, ελπίζω να μην ισχύει, γιατί τότε μιλάμε για άνευ όρων παράδοση... Η Αγροτική είναι η μόνη μεγάλη τράπεζα που έχει απομείνει και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, και το ΤΤ είναι απλά ένα εμπόδιο που θέλουν να ξεφορτωθούν... Αν γίνει αυτό, τότε απλά δεν μιλάμε για κρίσεις και αηδίες, μιλάμε για στημένο σχέδιο, για προσυμφωνημένες μπούρδες που μας ταϊζουν για να καταφέρουν την πλήρη διάλυση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.