13/07/2010 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά δυο βαθμίδες, από ΑΑ2 σε Α1, λόγω των ακόμα σχετικά μικρών προοπτικών ανάπτυξης και μιας επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.

O οίκος Moody's τόνισε ότι περιμένει μια επιδείνωση "για τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμα" των παραμέτρων του χρέους, το ύψος του οποίου σε σχέση με το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 90% πριν σταθεροποιηθεί και τόνισε ότι εξακολουθεί "να ανησυχεί από τη δυναμική της ανάπτυξης της χώρας μεσοπρόθεσμα".

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ επέκρινε το "ολιγοπώλιο" των τριών διεθνών οίκων αξιολόγησης σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Liberation για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

"Είναι κατά τα φαινόμενα σκόπιμο να μην συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων", είπε στη γαλλική εφημερίδα, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με αυστηρά ευρωπαϊκή δομή.

Οι τρεις μεγάλοι αγγλοσαξονικοί οίκοι --Fitch, Standard and Poor's, Moody's-- επικρίθηκαν έντονα από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2007 και ακόμη, πολύ πρόσφατα με τις επιθέσεις τους όσον αφορά τις υποχρεώσεις ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, μεταξύ τους η Ελλάδα.

"Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών. Αυτό αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα", σύμφωνα με τον Τρισέ.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε στις αρχές Μαΐου τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου ο οποίος κυρίως θα αξιολογεί τα χρέη των κρατών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε επίσης υπέρ της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα "εργαστεί από κοινού με τη Γαλλία" για να επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια "διάσπαση του ολιγοπωλίου των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης".

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ALALOGIA avatar
    ALALOGIA 13/07/2010 14:20:24

    Θα την είχε επισκεφτεί προσφάτως ο ΓΑΠ. Μόνη λύση να φύγει ο ΓΑΠ από την Πορτογαλία!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.