Υποβάθμιση - μαχαιριά στην ελληνική οικονομία από την S&P
10/06/2015 22:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποβάθμιση - μαχαιριά στην ελληνική οικονομία από την S&P

Βόμβα στην ελληνική οικονομία βάζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας σε CCC από CCC+ με αρνητική προοπτική προϊδεάζοντας για περαιτέερω επιδείνωση της βαθμολογίας.

Οπως αναφέρει, καταλύτης για την απόφαση ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την πληρωμή της δόσης των 300 εκατ. στο ΔΝΤ την οποία ερμήνευσε ω ς ένδειξη ότι η Αθήνα δίνει προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο οίκος εκτιμά ότι εάν δεν αλλάξουν δραστικά οι προοπτικές της οικονομίας και χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και υπογραμμίζει ότι αν η χώρα δεν πετύχει συμφωνία με τους δανειστές το πιθανότερο είναι ότι θα κηρύξει χρεοστάσιο εντός του επόμενου 12μήνου.

Η υποβάθμιση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού ενώ γίνονται διαρκείς και επίπονες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Θα μπορούσε η αρνητική αξιολόγηση να είχε καθυστερήσει μερικές ημέρες, ωστόσο, φαίνεται ότι οι διεθνείς οίκοι στέλνουν μηνύματα στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, είτε κλειστεί η συμφωνία είτε όχι.

Σε κάθε περίπτωση η υποβάθμιση επιβαρύνει το κλίμα που επικρατεί ειδικά από το γεγονός ότι ο οίκος εκτιμά ότι το 2015 η ύφεση θα φτάσει το 1,5% και το χρέος θα διαμορφωθεί στο 180% του ΑΕΠ.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να΄χαμε να λέγαμε avatar
    Να΄χαμε να λέγαμε 11/06/2015 08:01:53

    Τι σύμπτωση κι αυτή, να υποβαθμιστούμε σήμερα !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.