16/03/2011 13:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υποβάθμισε και την Πορτογαλία η MOODY’SΣε υποβάθμιση της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες σε Α3 από Α1 προχώρησε η Moody’s, με αρνητικό outlook. Στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης διατυπώνονται ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας από τις αγορές, αλλά και για την ικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας, με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και έκτακτη εισφορά για τις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1500 ευρώ.

Η Moody's επισημαίνει παράλληλα, το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει στην διεθνή οικονομία, με τις υψηλές τιμές πετρελαίου αλλά και τις επιπτώσεις για την Πορτογαλία από ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με αυξημένο επιτόκιο πραγματοποιήθηκε στο μεταξύ η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας στην Πορτογαλία, λίγες μόλις ώρες μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's.

To πορτογαλικό δημόσιο άντλησε 1 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,331%, έναντι 4,057% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση.
Σημαντικά μειωμένη και η ζήτηση στη δημοπρασία, με το συντελεστή κάλυψης στο 2,2, από 3,3 στην προηγούμενη έκδοση.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/03/2011 13:51:22

    *Υποβάθμιση από τη Moody's, δέχθηκε χθες ο ΟΤΕ, με τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Οργανισμού να υποβαθμίζεται σε «Baa3» από «Baa2»....!!!!

    ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.