#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/06/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπάρχει λύση για την κρίση του ευρώ;Το τελευταίο διάστημα, ο George Soros παράγει εξαιρετική δουλειά αναφορικά με την κρίση του ευρώ.

Σε πρόσφατη ομιλία του στην Ιταλία, περιέγραψε με σαφήνεια  γιατί το ευρώ είναι σαν μια φούσκα, καθώς  και γιατί βρίσκεται σε κρίση. Βέβαια δεν πρόσφερε κάποια λύση.

Τώρα  όμως, το κάνει κι αυτό.

Σε προχθεσινό άρθρο του στους Financial Times, με τίτλο «Πως μπορεί η Ευρώπη να σώσει τον εαυτό της», σημειώνει πως η τρέχουσα πορεία της ευρωζώνης την οδηγεί στο αντίθετο από το όραμα της ανοιχτής κοινωνίας που είχαν ονειρευτεί οι ιδρυτές του ευρώ.

Όπως λέει, η ευρωζώνη οδεύει προς έναν αντιδημοκρατικό κόσμο, με κυρίαρχη την Γερμανία και  με μια Ευρώπη υποταγμένη στο Βερολίνο. Συμπληρώνει μάλιστα, πως ακόμη και η ίδια η Μέρκελ σίγουρα δεν θέλει να ζει σε ένα τέτοιο κόσμο.

Και πως θα λυθεί άραγε το μεγάλο αυτό πρόβλημα της Ευρώπης;

Ιδού η ουσία:

Η Μέρκελ ισχυρίζεται πως η χρήση της ΕΚΤ προς επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων, αντίκειται στους κανονισμούς. Και έχει δίκιο. Το ίδιο λέει και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi. Μάλιστα, η επερχόμενη σύνοδος κορυφής έχει ένα κενό στην ατζέντα της. Δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής αρχής, που μαζί με την ΕΚΤ θα μπορούσαν να κάνουν όσα δεν μπορεί από μόνη της η ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, η αρχή αυτή θα μπορούσε να συστήσει ένα ταμείο μείωσης του χρέους, που θα ήταν ανάλογο με το σύμφωνο που είχε προταθεί παλαιότερα από τους οικονομικούς συμβούλους της Μέρκελ, το οποίο στηρίχτηκε από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Με αντάλλαγμα κάποιες συγκεκριμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία και στην Ισπανία, το ταμείο αυτό θα μπορούσε να αγοράσει σημαντικό μέρος του εκκρεμούντος χρέους τους.

Θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την αγορά αυτή, εκδίδοντας ευρωπαϊκά ομόλογα και να περάσει τα κέρδη της φτηνής χρηματοδότησης στα εμπλεκόμενα κράτη.

Οι αρχές θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τα χαρτιά αυτά ως μηδενικού ρίσκου και να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση υψηλής ποιότητας για τις λειτουργίες της ΕΚΤ. Το τραπεζικό σύστημα έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας και περιουσιακών στοιχείων με χαμηλό ρίσκο. Οι τράπεζες σήμερα ελέγχουν περισσότερα από €700 δισ πλεονάζουσας ρευστότητας στην ΕΚΤ, κερδίζοντας μόλις 1% σε επιτόκια. Αυτό εξασφαλίζει μια έτοιμη και μεγάλη αγορά, για χαρτιά με 1% ή λιγότερο.

Στη συνέχεια ο Sorosλέει πως η δημοσιονομική αυτή αρχή θα μπορούσε να επιβάλλει λογικά πρόστιμα για αποτυχίες στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Αυτά δεν θα είχαν την μορφή «ξαφνικού θανάτου», όπως λειτουργεί σήμερα η ΕΕ, αλλά θα «έτσουζαν» αρκετά ώστε να αποτραπεί το «δανεικά και αγύριστα», που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στον έλεγχο των δημοσιονομικών των περιφερειακών χωρών μελών.

Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να καθιερωθούν και τα ευρωομόλογα. Ο Soros  δεν το αναφέρει συγκεκριμένα, αλλά αν γίνει κι αυτό, τότε θα βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, χάρη στην προσμονή ότι θα υπήρχε ένας εναλλακτικός δρόμος, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας των δυο αυτών χωρών.

Ένα από τα πράγματα που ακούγονταν συνεχώς στην Ελλάδα, ήταν η απόγνωση για το γεγονός ότι το πρόβλημα της χώρας, ως μικρό σε μέγεθος σε σχέση με την συνολική ευρωπαϊκή οικονομία, θα μπορούσε να λυθεί από την αρχή, αντί να το αφήσουν κάποιοι να θεριέψει.

Θα μπορούσαν άραγε οι Γερμανοί να συμφωνήσουν με το σχέδιο αυτό του Soros; Πολύ πιθανόν. Τελευταία, οι Μέρκελ και Σοίμπλε άρχισαν να μιλάνε σε αυτά τα πλαίσια: Ότι αν δηλαδή παραχωρηθεί η δημοσιονομική αυτοκυριαρχία, τότε τα χρέη θα μπορούσαν να μοιραστούν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όλα αυτά μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα.

Ο Soros δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και ανησυχεί πως η επόμενη σύνοδος μπορεί κάλλιστα να καταλήξει σε φιάσκο, κάτι που αν συμβεί θα είναι θανατηφόρο!

businessinsider.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 26/06/2012 11:33:11

  Δεν μας λέει τίποτε καινούριο ο Σόρος.
  Ακόμα καλύτερη και πάντα δοκιμασμένη με επιτυχία ήταν εξ αρχής γνωστή η λύση της FED. Tύπωμα Ευρώ και εξόφληση των "δανειστών" με φωτοτυπίες, μέχρι ο πληθωρισμός του Ευρώ να φτάσει πχ. στο +3%.(που δεν θα φτάσει).
  Ομως η λύση της κρίσης θα σήμαινε την ήττα της Αυτοκρατορίας του χρήματος και των συμμάχων τους Γερμανών που την προκάλεσαν και συνεχίζουν μέχρι αυτή τη στιγμή να κερδίζουν πραγματικό χρήμα, πολύ περισσότερο απο προηγούμενες κρίσεις που προκάλεσαν στην Ασία, Αφρική, Νότια Αμερική κ.α.
  Βεβαίως κάποια στιγμή, ίσως και απο την ερχόμενη Δευτέρα, μπορεί η Αυτοκρατορία να καταλάβει οτι δεν πάει άλλο στη Ευρώπη (για την Ελλάδα το κατάλαβε σίγουρα) και να αποχωρήσει για αλλού, αφήνοντας τη "σύμμαχο" Μέρκελ να τα βγάλει πέρα (τα μάτια της ) μόνη της .
  Ακόμα πιο απλή θα ήταν η λύση του φόρου Tobin σε ΟΛΕΣ τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και "εξαγορά" του χρέους.
  Οσον αφορά τον "συνετό" καπιταλισμό όπου θα ξοδεύουμε μόνο όσα παράγουμε, είναι πιο δύσκολο να υπάρξει ακόμα κι απ' τον υπαρκτό σοσιαλισμό, ή καλύτερα τον "ηθικό καπιταλισμό" όπου κανείς δεν θα κλέβει και δεν θα λέει ψέμματα...
  Αν δεν χρωστάς γιατί να δουλεύεις?Απλά καλλιεργείς την τροφή σου και "τη διασκέδασή σου", ψαρεύεις ή κυνηγάς και ζείς όπως κάποτε οι Χίππις Είναι το ίδιο ερώτημα 'οπως και στον Υπαρκτό. Αν σε ταίζει το κράτος γιατί να δουλευεις?

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/06/2012 13:23:15

  Δημιουργία ενός Οργανισμού Χρέους που θα εκδίδει κοινά εγγυημένα ομόλογα για την Ευρωζώνη πρόκειται να προτείνει σήμερα μία ομάδα 9 διακεκριμένων ευρωπαίων οικονομολόγων και πολιτικών, υπό την αιγίδα του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
  Στους προτείνοντες περιλαμβάνονται ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ("Σοφοί"), ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πισανί - Φερί, επικεφαλής του ομίλου προβληματισμού (think tank) Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, ο Βέλγος οικονομολόγος Πωλ ντε Γκροβ.
  h**p://www.nooz.gr/economy/organismo-xreous-antiproteinoun-ntelor-smit

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 26/06/2012 14:31:14

   Πολύ ωραία πρωτοβουλία. Θα την συνυπογράψει η Μέρκελ ή θα βγάλει τη Γερμανία απ' το Ευρώ, προς τέρψιν των απανταχού εχθρών της?
   Μέχρι πού φτάνει η δογματική προτεσταντική ηλιθιότης? Ξεπερνάει άραγε Φασισμό και Σταλινισμό μαζί?

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 26/06/2012 15:24:02

    H πρόταση για να περπατήσει χρειάζεται 3 πράγματα:
    1. Να κάνει πίσω η Γερμανική κυβέρνηση CDU/FDP και ν' αποδεχθεί μερική "κοινωνικοποίηση" μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης των εθνικών δημόσιων χρεών. Στην ουσία να προσχωρήσουν στις αντιπολιτευτικές θεσεις SPD/Grünen.
    2. Να αποδεχθεί η Γαλλική προεδρία Ολλάντ πιό εκτεταμένη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε Ευρωπαικά όργανα και θεσμούς.
    3. Να συγκλίνουν οι μικρότερες χώρες - δεν είναι εύκολο, άλλες είναι "δότες", άλλες "λήπτες" - στο συμβιβασμό των Γαλλογερμανών.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/06/2012 15:32:54

  Ο Ολλάντ αύξησε τον κατώτατο μισθό στη Γαλλία:
  Το αντίρροπο κύμα, που λέγαμε.
  h**p://www.nooz.gr/economy/gallia-i-kuvernisi-aiksise-ton-katotero-mis8o

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.