ΥΠΟΙΚ: «Κύριε Τσίπρα δεν είναι διαδικασία ρουτίνας η έκδοση εντόκων τον Μάρτιο»
12/01/2015 11:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΥΠΟΙΚ: «Κύριε Τσίπρα δεν είναι διαδικασία ρουτίνας η έκδοση εντόκων τον Μάρτιο»

Απαντήσεις στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε στη συνέντυξή του στην Real News, έδωσε νωρίς το πρωί το υπουργείο Οικονομικών. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται:

Στη χθεσινή (11/1/2015) συνέντευξή του στην εφημερίδα REAL NEWS ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας ανέφερε σχετικά με τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο ότι εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τα πληρώσει κανονικά ακόμα και αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία άντλησης ρευστότητας που κατ' επανάληψη έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως κάνει κάθε κράτος, δηλαδή την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Σε σχέση με αυτήν την τοποθέτηση του κ. Αλ. Τσίπρα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Ως γνωστόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου γίνονται ιδιαίτερα επιτακτικές το Μάρτιο. Και πράγματι, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε τότε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα ίδια εργαλεία δανεισμού με το παρελθόν, συγκεκριμένα την έκδοση εντόκων γραμματίων. Υπάρχουν, όμως δύο σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση των εντόκων γραμματίων, που αν δεν τους υπερβεί η τότε κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη χρημάτων και ανήμπορη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες, όπως πληρωμές στους προμηθευτές, κλπ. Η έκδοση εντόκων γραμματίων δεν θα είναι απλή διαδικασία ρουτίνας.

Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του, έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως €15 δις. Το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο. Κατά συνέπεια, η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου δεν αποτελεί πράξη ρουτίνας. Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των €15 δις. Απαιτείται λοιπόν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια. Ήδη σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής – ιδιαίτερα του εξωτερικού - δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες.

Επομένως, θα πρέπει μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια. Αυτός είναι ο δεύτερος σημαντικός περιορισμός στον δανεισμό του Δημοσίου, με δεδομένη την επίσημη αναγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διακόψει τη ρευστότητα, που παρέχει προς τις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα δεν βρίσκεται σε Πρόγραμμα, αν δηλαδή η τότε κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας.

Οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, άρα και να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αν η χώρα δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής ή δεν έχει πάρει παράταση για να την κλείσει αργότερα, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης λοιπόν με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό. Διότι όσο αυτό καθυστερεί, οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα αυξάνονται και οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες θα μεγαλώνουν, εντείνοντας την ανησυχία τους και ανατρέποντας τη σταθερότητα και ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην οικονομία.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 12/01/2015 12:07:28

  Κατάφερε ο Σαμαράς να έχουμε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος (3-3,5 δις περίπου) εκ του οποίου ένα μέρος θα ξαναπήγαινε στους αδύναμους και ξεκίνησε η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το πετρέλαιο πέφτει, και εκεί που είμαστε σε σταθερά ανοδική πορεία, έρχεται ο σύριζα με την πρόκληση εκλογών λόγω ΠτΔ και τορπιλίζει τα πάντα, τα σπρεντς πετάνε στις 1000 μονάδες και τολμάνε να λένε για νέα δανεικά με τέτοια επιτόκια! Αυτοί που όταν δανειστήκαμε από τις αγορές πέρυσι την Άνοιξη με 3,5% διαμαρτύρονταν επειδή ήταν ψηλό το επιτόκιο συγκρινόμενο με τους μνημονίου!!!!! Οι άνθρωποι είναι για κλωτσιές και θα τους ψηφίσουμε; Μόνο ζημιά ξέρουν να κάνουν και το αποδεικνύουν ως αντιπολίτευση 2,5 χρόνια. Ούτε ένα σωστό μέτρο δεν ψήφισαν στη βουλή. Ούτε καν τις 100 δόσεις!

  • Fotini avatar
   Fotini @ Γεώργιος Τ. 12/01/2015 17:25:13

   Δέν ὑπάρχει λογική στόν συριζα. Αὐτοσκοπός ἡ ἐξουσία! Τό γράφει καί τό ΒΗΜΑ, χαχαχα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.