06/03/2013 20:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΥΠΕΚΑ: Από 1/1 η είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία

Έχει ξεκινήσει τις εργασίες της και αναμένεται να εκδώσει το πόρισμα της έως τα τέλη Μαρτίου η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε για την σύνταξη των όρων της ΚΥΑ αναφορικά με την είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής ορίστηκε με την Απόφαση Δ8/Δ/Φ1/οικ.3601/595/25.2.2013 του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου - όπως υπεγράφη τον Φεβρουάριο 2013 - στο πλαίσιο του νόμου 4042/2012 και θέτει προθεσμία 30 ημερών για την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Όπως ορίζεται από το νόμο 4042/2012 (ΦΕΚ Α΄ 24), τόσο η απόδοση ποσοστού στους οικείους Δήμους από τα εισπραττόμενα μισθώματα δημόσιων μεταλλείων, όσο και τα τέλη υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία ισχύουν από 1/1/2013 και η είσπραξή τους θα γίνει αναδρομικά και απολογιστικά, αφού αφορούν δραστηριότητες που έγιναν κατά το προηγούμενο κάθε φορά έτος.

Η απόδοση του ποσοστού σε οικείους Δήμους από μισθώματα δημόσιων μεταλλείων και η είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία ισχύουν για πρώτη φορά στην Ελληνική νομοθεσία, καθώς δεν προβλέπονταν στον Μεταλλευτικό Κώδικα που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 40 χρόνια.

Με την καθιέρωσή τους, ενισχύονται περαιτέρω τα ανταποδοτικά οφέλη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και ιδίως των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται μεταλλευτικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, όσον αφορά στην καθιέρωση τελών από ιδιωτικά μεταλλεία, είναι η πρώτη φορά που συνδέεται άμεσα η επιτυχής εξόρυξη μεταλλευμάτων με την είσπραξη προκαθορισμένων και συγκεκριμένων ποσών υπέρ του Δημοσίου, επιπλέον των φορολογικών, ασφαλιστικών  και λοιπών εσόδων.

Πηγή: www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kosvag avatar
  kosvag 07/03/2013 13:25:24

  Αν προγραμματίζουν και για τους υδρογονάθρακες τα ίδια με τον χρυσό (με ενημέρωση από το ΙΓΜΕ για εντοπισμένα αποθέματα 22δις + ανεντόπιστα τα δίνουμε τζάμπα και μετά βάζουμε κάποιο μικροτέλος για τα μάτια του κόσμου) καλύτερα να μην ασχοληθούν με την ΑΟΖ. Γιατί αν δωθούν τζάμπα νομοτελειακά θα φτάσουμε σε Τσάβες ή Ναζί και θα γίνει μπάχαλο.
  ΣΣ: στην Χαλκιδική μπορεί και αργότερα το κράτος με μια έγκριση οικολογικών όρων, στέλνει ένα ΣΔΟΕ, εισαγγελέα, αστυνομία κτλ και τους ξανακαθίζει σε διαπραγματεύσεις. Ενώ στην ανοιχτή θάλασσα?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ kosvag 07/03/2013 17:06:13

   Στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όσο μεγαλύτερα είναι τόσο μεγαλύτερο ποσοστό παίρνει το κράτος λόγω σιγουριάς μακροπρόθεσμου κέρδους. Και τα ποσοστά είναι καθορισμένα διεθνώς. Το θέμα με τα ορυχεία είναι πιο πολύπλοκο και θέλει μεγαλύτερες γνώσεις για να κριθεί.

 2. Τρεις λαλούν.... avatar
  Τρεις λαλούν.... 07/03/2013 14:04:08

  Σταχτη στα μάτια... το ξέρους και οι πέτρες πλέον ότι ο χρυσός της Χαλκιδικής χαρίστηκε. Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από "είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου" για να κερδίσει τις εντυπώσεις η κυβέρνηση. Διαφορετικά οι περισσότεροι θα μείνουν στο γεγονός ότι ο χρυσός χαρίστηκε... και οι κυβερνώντες δεν έκαναν τίποτα γι αυτό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.