Τόμσεν: Πρόσθετη χρηματοδότηση αλλά όχι νέο πρόγραμμα
30/04/2014 17:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τόμσεν: Πρόσθετη χρηματοδότηση αλλά όχι νέο πρόγραμμα

Πρόσθετη χρηματοδότηση αλλά όχι νέο πρόγραμμα, κοινώς Μνημόνιο, θέλει η Ελλάδα, εκτιμά ο σκληρός της τρόικας, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στον Μιχάλη Ιγνατίου. Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters επαναφέρει το σενάριο της 50ετούς επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι «έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2016 και κατά την άποψή μας, δεν χρηματοδοτείται πλήρως σε όλο το διάστημα μέχρι το 2016». Σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, το ΔΝΤ δεν ψάχνει κάποιο μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια από τον επίσημο τομέα.

Μιλώντας για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό ορόσημο» που πρόκειται να διευκολύνει τις εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα να επιστρέψουν στις αγορές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές.

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους ανέφερε πως κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πως είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει βιώσιμο για να αποκτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να πάψει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα.

Αναφορικά με το Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, όπως τονίζεται: «Πριν από δύο χρόνια η κρίση χρέους σχεδόν έφερε την ζώνη του ευρώ στα όρια της κατάρρευσης της, τώρα όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας όχι με διαγραφή χρεών της χώρας αλλά με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια, ενώ συζητείται και επιπλέον κούρεμα επιτοκίων». Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψει στις αγορές για πρώτη φορά από το διεθνές σχέδιο διάσωσης της το 2010, και μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή βαριών απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές της από το PSI.

Όπως αναφέρει το Reuters η Ελλάδα με την οικονομία της γκρεμισμένη εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Reuters εκτιμά πως ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Λούμπεν avatar
    Ο Λούμπεν 03/05/2014 18:53:27

    Βασικά δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Η Ελλάς οφείλει να εμφανίσει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές τουλάχιστο πλεόνασμα. Ξέρετε όλοι ότι αυτό είναι εξωπραγματικό!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.