#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/05/2013 14:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΤτΕ: Ανάκαμψη από το 2014 και μείωση της ανεργίας το 2015Ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που θα αγγίξει εφέτος το 4,6% και σταθεροποίηση της ανεργίας στο 28% προβλέπει μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Η ΤτΕ, εκτιμά ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης τοποθετώντας χρονικά την ανάκαμψή της το 2014, και την αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2015. Ο πληθωρισμός εφέτος αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,3%). Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2011 - 2009. Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με την ΤτΕ, αποτελεί η πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων καθώς και η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης χωρίς μάλιστα χαλάρωση και αποκλίσεις.

Και τούτο διότι παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις που παρατηρούνται τελευταία, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υφίστανται. Θα μπορούσαν δε, να θέσουν υπό αίρεση την παγίωση της σταθεροποίησης και την πρόβλεψη ανάκαμψης της οικονομίας.

Συγκριμένα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς, η λειτουργία του κράτους παραμένει αδύναμη με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται πλημμελώς ψηφισμένα μέτρα. Παράλληλα, η μεγάλη σε διάρκεια και ένταση ύφεση σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας μπορούν να αυξήσουν τα "λουκέτα στην αγορά".

Η ΤτΕ διαπιστώνει ότι το κλίμα σήμερα είναι κατάλληλο προκειμένου η Κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο ταχύ ρυθμό στην υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, με κριτήριο τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η διαδικασία αυτή.

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος συστήνει την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση ο διοικητής της η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί με απόλυτη συνέπεια η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος. Ωστόσο, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα πρέπει να συνδυαστεί με τη φορολογική ελάφρυνση των ήδη φορολογουμένων.
Κομβική σημασία για την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας θα έχει εξάλλου η ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα για τον Τραπεζικό κλάδο, η ΤτΕ επισημαίνει οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους -διαδικασία η οποία βαίνει προς επιτυχή ολοκλήρωση- θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. Πρώτον, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να προετοιμάζονται και για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) , που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των τραπεζικών δανείων σε καθυστέρηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 29/05/2013 15:40:17

  Αστείοι έχουν καταντήσει όλοι αυτοί που κάθε χρόνο προβλέπουν ανάκαμψη τον ...επόμενο χρόνο, αρχής γενομένης από ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου, με τις απίθανες ομολογουμένως προβλέψεις τους

 2. δημης avatar
  δημης 29/05/2013 15:53:04

  ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΑΛΟΥΝ επΊσημη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΑ .ΜΕΝΤΙΟΥΜ-ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΕΣ ΚΛΠ ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΌ ΧΆΡΙΣΜΑ
  -Πειράζει να μην πιστεύουμε τίποτα;;;;;;;;;;;;

 3. euagelos avatar
  euagelos 29/05/2013 16:29:14

  Προς το παρόν όχι αλλά ετοιμάζεται κατάλληλο διάταγμα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης θα είναι αδίκημα.

  • δημης avatar
   δημης @ euagelos 29/05/2013 22:30:39

   Με βλέπω γιά Στρατοδικείο...

 4. Κώστας avatar
  Κώστας 29/05/2013 16:52:18

  Κάθε χρόνο ο Προβό προβλέπει ότι η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ανάπτυξης.
  Τράτζικ

  • Dal avatar
   Dal @ Κώστας 30/05/2013 23:45:11

   Kαι πάντα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου.

 5. Αναγνώστης avatar
  Αναγνώστης 29/05/2013 18:23:09

  Πως τα πετατε τα ανθρωπινα χρονια λες και ειναι στραγαλια τι να πω; Και εσεις που τα πετατε αυτα τα λογια ζειτε ΤΩΡΑ μεσα στην χλιδη!!!
  Ντροπη στην ΝΔ. Εχουν περασει περιπου 4 χρονια απο την κριση του οικονομικου συστηματος και η ΝΔ ουτε με τον παπαδημο αλλα ουτε και τωρα δεν εχει κανει ΤΙΠΟΤΑ για την ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ μου.
  Τα γραφω τωρα οσο εχω ακομη ιντερνετ

 6. Α avatar
  Α 29/05/2013 18:49:07

  Η μεσαία τάξη, ο ιδιωτικός τομέας καταποντίζεται.
  Κάθε μέρα που περνάει ερημώνει το τοπίο της οικονομικής δραστηριότητας. Η αγορά στενάζει, καλές επιχειρήσεις κλείνουν, αξιόλογοι επιχειρηματίες πτωχεύουν.
  Ο κόσμος αγριεύει, σαλτάρει, έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής. Ιστορίες καθημερινής τρέλλας διαδραματίζονται, μέσα σε τράπεζες (που εκβιάζουν ανθρώπους με πλειστηριασμούς της περιουσίας τους), σε εφορίες, σε ασφαλιστικά ταμεία, στη ΔΕΗ που κόβει το ρεύμα στον καθένα, από επιχειρηματία μέχρι φοιτητή, μέχρι ανήμπορο ηλικιωμένο.
  Αυτή δεν είναι κατάσταση που μπορεί να συνεχιστεί. Τέλειωσε και η υπομονή και η αντοχή.
  Εδώ χρειάζονται άμεσα και δραστικά μέτρα, τουλάχιστον για τον Ι.Τ., αφού σ΄αυτόν προσβλέπει η οικονομία.
  Όπως:
  1. Άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από προγράμματα στήριξης χωρίς γραφειοκρατία , χωρίς τρελλές προϋποθέσεις, για να μην κλείσουν, όσες επιχειρήσεις απόμειναν ή να δημιουργηθούν νέες.
  2. Οι τράπεζες επιτέλους ας ανακεφαλαιοποιηθούν και να ρίξουν χρήμα στην αγορά.
  2. Αναστολή των όλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων , τουλάχιστον για 2 χρόνια.
  3. Αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα με δυνατότητα 2ης και 3ης ευκαιρίας.
  4. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.
  5. Φρένο στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για ν΄αυξηθεί και η εσωτερική κατανάλωση.
  Αυτά είναι μόνο μια ανάσα, για να πάρει μπρός ο Ι.Τ. και να μειωθεί η καλπάζουσα ανεργία.

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Α 29/05/2013 19:29:50

   Τα προτεινόμενα μέτρα ίσως κρίνονται από κάποιους καλά και αναγκαία, αλλά δεν αναφέρετε πού θα βρεθεί το απαραίτητο χρήμα για την υλοποίησή των (π.χ. για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μετά την εγγραφή σχετικών ζημιών από την αναστολή πλειστηριασμών για μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια).

   Επίσης, η αναστολή πλειστηριασμών για στεγαστικά δάνεια που ζητάτε (η οποία ουδεμία σχέση με διατήρηση εν ζωή επιχειρήσεων νομίζω έχει) έχετε ιδέα πόσο θα κοστίσει και αν ωφελεί ή όχι τα οικονομικά της χώρας;

   Οι προτάσεις σας γενικώς θυμίζουν το "Τσοβόλα, δώσ' τα όλα".

   Χρειάζονται στοχευμένα (ανά κλάδο και γεωγραφική περιφέρεια) μέτρα με παράλληλη απλοποίηση και κωδικοποίηση του πλαισίου επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι γενικευμένη αναστολή εξόφλησης υποχρεώσεων που προτείνετε. Π.χ. το μη εξυπηρετούμενο δάνειο για μικρή εμπορική επιχείρηση σε τουριστικό νησί που πωλούσε εισαγόμενα αγαθά γιατί θα πρέπει να πληρωθεί από τους φορολογουμένους; Η εταιρεία εμπορίας οχημάτων και σκαφών που είναι ετοιμοθάνατη γιατί θα πρέπει να στηριχθεί με χρήμα "που θα ρίξουν οι τράπεζες στην αγορά"; Αλήθεια αυτό το χρήμα οι τράπεζες το παράγουν;

   • Α avatar
    Α @ Αντίθεσις 29/05/2013 19:48:12

    Aν δεν απατώμαι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με δανεισμό της χώρας, άρα των φορολογουμένων. Αφού λοιπόν γίνεται έτσι θα πρέπει και ο φορολογούμενος δανειολήπτης τουλάχιστον ν΄ανασάνει. Εγώ δεν λέω ότι δεν θα πληρωθούν τα δάνεια, αλλά ούτως ή άλλως επειδή δεν μπορούν να πληρωθούν στη σημερινή οικονομική συγκυρία, ας κάνουν και οι τράπεζες λίγο ¨τουμπεκί¨. Το σεγαστικό δάνειο που δεν μπορεί κάποιος ν΄αποπληρώσει, σε τι ωφελεί στην τράπεζα να το πλειστηριάσει; Αντίθετα τα χρήματα που ούτως ή άλλως δεν έχει να δώσει ο δανειζόμενος θα πέσουν στην εσωτερική κατανάλωση, η οποία έχει πέσει δραματικά, παρασσύροντας στο γκρεμό επιχειρήσεις.
    Οι εποχές του Τσοβόλα δώστα όλα δεν έχουν καμμιά ομοιότητα με την σημερινή. Σήμερα αν θέλουμε να κρατήσουμε όχι ζωντανές τις επιχειρήσεις, αλλά τουλάχιστον με σωληνάκια στη εντατική, αυτά που αναφέρω είναι πολύ λίγα. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα , άν την θέλουμε την ¨ανάκαμψη¨. Αν δεν τη θ΄ρλουμε τότε αλλάγει το πράγμα.

    • Α avatar
     Α @ Α 29/05/2013 19:50:05

     Αν δεν τη θέλουμε τότε αλλάζει το πράγμα.

 7. panos avatar
  panos 29/05/2013 19:03:28

  Μετα τη φετινη φοροεπιδρομη ειναι δυνατον να μιλαει καποιος για βελτιωση της οικονομιας το 2014-2015;..Ορισμενοι κρατικοδιαιτοι μεγαλοσχημοι στην προσπαθεια τους να σκορπισουν φρουδες ελπιδες στους κατοικους του σουλτανατου λενε και το πιο χονδροειδες ψεμα..Ολοι αυτοι που διελυσαν τη χωρα δεν προκειται να γλυτωσουν την οργη του κοσμου..

 8. Zame avatar
  Zame 29/05/2013 19:37:07

  Στην κοσμαρα του..με το εισόδημα πού έχει ..τι άλλο μπορούσε να πει ?

  Η αναντιστοιχία της θεωρίας.. από τις πράξεις..
  ήταν μια απο τις αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης ..
  πού αφού "ξεμπέρδεψαν"..
  μετακυλώντας την στους φορολογούμενους..
  τωρα προσδοκούν μεγαλύτερα κέρδη..!

  οσο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των τραπεζικών δανείων σε καθυστέρηση..
  μόνον η ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ (για μία σειρά λόγους)
  είναι η ΔΙΚΑΙΑ & ΒΙΩΣΙΜΗ λύση.-

  γιατί αλλιώς με οποιες
  .. τεχνικές δημιουργικής λογιστικής & ασκήσεις επί χάρτου..
  δεν αντιμετωπίζεται η ΑΝΕΡΓΙΑ πού πολύ φοβάμαι έτσι όπως την 'μεταχειρίζονται' έχει πάρει μη αναστρέψιμη πορεία
  & διαθέσεις..μπουμεραγκ για τους ιδιους..
  αφου πλεον συρρικνώνεται αισθητά η οποια κατανάλωση τους.

 9. Αιρετική avatar
  Αιρετική 29/05/2013 20:41:03

  Εγώ μόλις διάβασα σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες :
  '' Οι εμπειρογνώμονες και οι αναλυτές του οργανισμού θεωρούν ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση και αποδομούν τις εκτιμήσεις Στουρνάρα ότι το 2014 θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα. Για το 2014, ο ΟΟΣΑ προβλέπει και πάλι ύφεση και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση της ανεργίας στο 28.4% και αύξηση του χρέους πάνω από το 180% του ΑΕΠ. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΟΟΣΑ επιρρίπτει τις ευθύνες στην πολιτική που ακολουθείται στην ευρωζώνη και έχει επιβληθεί από τη Γερμανία.
  Συστήνει μείωση των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ευρωομόλογα, που ισοδυναμούν με τύπωμα χρήματος, για να υπάρξει εγγύηση του δημόσιου χρέους ορισμένων χωρών της ευρωζώνης.
  Φυσικά, το Βερολίνο ούτε που θέλει να ακούει για όλα αυτά αλλά είναι σαφές ότι έχει περιέλθει πλέον σε δύσκολη θέση.
  Η Γερμανία είναι απομονωμένη, ως προς τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, και έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ρωσία και την Κίνα που έχουν εμπορικές σχέσεις με χώρες της ευρωζώνης.
  Παράλληλα η πολιτική αυτή δημιουργεί ένα διαρκώς ογκούμενο αντιευρωπαϊκό κλίμα στις χώρες του Νότου που απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια της ευρωπαϊκής ιδέας αλλά και αυτήν ακόμα την ύπαρξη της Ε.Ε.''
  Πού βρίσκεται η αλήθεια;;;;

 10. Zame avatar
  Zame 30/05/2013 15:42:46

  Μετά το ΔΝΤ ήρθε η σειρά & του ΟΟΣΑ να χτυπήσει “καμπάνες” κινδύνου υποχώρησης στην παγκόσμια οικονομία που δεν καταφέρνει να διατηρήσει αναπτυξιακή δυναμική..
  Απογοητεύουν οι προβλέψεις για ευρωζώνη και Ελλάδα, που συγκρούονται με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ επηρεάζουν ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία.

  Μάλιστα, στις προτάσεις του ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνουν ακόμα και το πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" (QE-"εκτύπωση" χρήματος) που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.
  Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Carlo Padoan μίλησε στο Reuters για επιθετικές λύσεις και για ένα QE προσαρμοσμένο στα δεδομένα της Ευρωζώνης.
  Ο ΟΟΣΑ αξιώνει μεγαλύτερη δράση από την κεντρική τράπεζα πέρα από τη μείωση των επιτοκίων.
  Ζητά από την ΕΚΤ να «τυπώσει» χρήμα
  και να προσφέρει ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ..

  Στη σχετική έκθεσή του ο οργανισμός σημειώνει ότι η Ευρωζώνη μαστίζεται από την πλέον μακροχρόνια οικονομική κρίση από την ίδρυσή της το 1999.
  Ταυτόχρονα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει το αναπτυξιακό χάσμα εντός της ευρωζώνης:
  «Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ανησυχούμε ότι ίσως υπάρξει εφησυχασμός.
  Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος που εμφανίζεται στην Ευρώπη».

  Οι δε προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα κάνουν λόγο για 7ο διαδοχικό χρόνο ύφεσης.
  & Εκτιμά πτώση του ΑΕΠ 4,8% το 2013 και περαιτέρω μείωση..
  (με μικρότερο ρυθμό) κατά 1,2% το 2014.

 11. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 31/05/2013 16:56:42

  Έχει κάνει καμιά βόλτα ποτέ στην αγορά ο κύριος αυτός; Πόση σχέση έχει με την πραγματικότητα; Ή την ξέρει μόνο μέσα από τους στατιστικούς αριθμούς;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.