Τρόϊκα:Δεν ζητούν νέα μέτρα, αλλά είναι επιφυλακτικοί για το πλεόνασμα
24/02/2014 21:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρόϊκα:Δεν ζητούν νέα μέτρα, αλλά είναι επιφυλακτικοί για το πλεόνασμα

Περισσότερες από δύο ώρες κράτησε το πρώτο ραντεβού της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα και το... σήριαλ μέχρι την τελική συμφωνία θα έχει σίγουρα πολλά επεισόδια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ύψος του πλεονάσματος και το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις τράπεζες, με ευθύνη των δανειστών.

Σύμφωνα με το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος στο τραπέζι τέθηκε το κλείσιμο του 2013 αλλά και η επίδραση (carry over) του 2013 στο 2014. Όπως επισημάνθηκε εκκρεμεί η καταγραφή 3-4 κρίσιμων στοιχείων μεταξύ των δύο ετών (μεταξύ αυτών και τα έσοδα 550 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για τους αυτοκινητόδρομους αλλά και δαπάνες υγείας) τα οποία θα κρίνουν το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.

Εκφράστηκε η «αυτοπεποίθηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» και επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη ενώ επαναβεβαιώθηκε η πρωθυπουργική πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ το 2013 λέγοντας με νόημα "έχουμε διαψεύσει ποτέ τον πρωθυπουργό;". Ωστόσο επισημάνθηκε ότι αναλόγως το που θα καταλογιστούν τα παραπάνω ποσά, θα κλειδώσει αντίστοιχα και το πλεόνασμα των δύο ετών. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και έδωσε ειδική έμφαση στην επίδραση των μέτρων του 2013 στο 2014.

Επίσης, από το υπουργείο Οικονομικών τονίστηκε – ανεπισήμως- ότι δεν φαίνεται στη φάση αυτή να ζητούν νέα μέτρα αλλά ζητούν κι άλλα στοιχεία σε ότι αφορά τα ποσά του προϋπολογισμού και το πλεόνασμα ώστε να κλείσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «τον Σεπτέμβριο μιλούσαν με νούμερα για μεγάλο δημοσιονομικό κενό του 2014 αλλά τώρα εξετάζουν αν υπάρχει καν ή όχι».

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε όλα τα υπουργεία και την Τράπεζα της Ελλάδος ενώ με αγωνία αναμένονται τα στοιχεία που θα καταθέσει η τρόικα στο Eurogroup της 4ης Μαρτίου αναφορικά με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, είναι οι αυριανές ανακοινώσεις της Κομισιόν για τις χειμερινές προβλέψεις. Όπως ανέφερε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν βελτιωμένα στοιχεία για την πορεία του πλεονάσματος: Πάνω από 1% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat χωρίς τις τράπεζες, ποσοστό που οδηγεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα, πάντα σε όρους Eurostat, 8.3%-8.5% του ΑΕΠ συμπεριλαμβανομένων των δαπανών στήριξης του τραπεζικού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 25/02/2014 18:49:30

    Που είναι τα νέα μέτρα που θα επέβαλε η τρόικα γιατί δεν βγαίνει το πρόγραμμα; Μας έπρηξαν οι κασσάνδρες εδώ και 1 χρόνο. Άλλα είναι τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την τρόικα. Οι μισθοί και οι συντάξεις ΔΕΝ πάνε στα 350 ευρώ που λένε κάποιοι εδώ και 2 χρόνια. Αφήστε τον λαό να ηρεμήσει λίγο. Τον τρελάνατε λαμόγια. Θέλατε να γίνουμε Συρία ή Ουκρανία ε; Την πατήσατε. Έχουμε Θεό που αγαπάει την Ελλάδα. Όσο και αν οι περισσότεροι Έλληνες τον ξεχνάμε ή και τον βρίζουμε, συνεχίζει προκλητικά να μας φυλάει από το κακό που θέλει να μας διαλύσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.