21/06/2010 20:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρισέ κατά Τραπεζών και Γαλλίας – Γερμανίας

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, επέκρινε εντόνως τη στάση των τραπεζών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση: «Όλοι αυτοί δεν θα υπήρχαν σήμερα, εάν δεν τους είχαμε  σώσει, αυτό ήταν το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε», δήλωσε στην κυριακάτικη Welt. Ο Trichet δήλωσε ότι του φαίνεται εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι οι μάνατζερ των τραπεζών πιστεύουν πως μπορούν να διατηρήσουν τις ίδιες συνήθειες, όπως και πριν την οικονομική κρίση. Υπερβολικά μέγαλες απολαβές και μπόνους, καθώς και αμιγώς βραχυπρόθεσμα κέρδη, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική οικονομία, είναι συνθήκες, που δεν μπορούν να διατηρηθούν και που «δεν συνάδουν με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες».

Ο Trichet υπεραμύνθηκε εκ νέου της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει για πρώτη φορά στην ιστορία της ομόλογα κρατών της Ευρωζώνης με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία: «Η κατάσταση ήταν πολύ δραματική. Η Ευρώπη ήταν σε εκείνη τη φάση το επίκεντρο της κρίσης». Το γεγονός ότι η ΕKT επικρίθηκε για την απόφασή της αυτή πιο πολύ από τη Γερμανία αποδίδεται από τον Trichet στο διαφορετικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων από πλευράς Γερμανών αφ’ ενός και πολιτών των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης αφ’ ετέρου: Τις τελευταίες εβδομάδες έχω αντιληφθεί ότι στη Γερμανία ορισμένα πράγματα ερμηνεύονται κατά διαφορετικό τρόπο».

Η ρήτρα «Νo bail out» σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης για παροχή επιδοτήσεων ή για μεταφορές χρημάτων και όχι ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις ένα κράτος δεν μπορεί να προσφέρει σε κάπoιο άλλο στήριξη». Η δημοσιονομική κρίση, όπως τη ζούμε σήμερα, είναι, κατά τον Trichet, αποτέλεσμα της παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας από πλευράς Γαλλίας και Γερμανίας: «Εύχομαι η γερμανική κοινή γνώμη να είχε αντιδράσει με την ίδια οργή στην παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2004, όπως στην απόφασή μας να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα». Η Γαλλίακαι η Γερμανία έχουν ευθύνη, επειδή «εγκαινίασαν» τις δημοσιονομικές παραβάσεις. «Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών ήταν εξαιρετικά αναξιόπιστες επί σειρά μηνών και ετών», επεσήμανε ο Trichet.

(Από την σημερινή  Süddeutsche Zeitung)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Orestios avatar
    Orestios 21/06/2010 20:57:59

    Όλα για τον σοσιαλισμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.