Τριπλή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
04/09/2014 15:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τριπλή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Σε νέα ιστορικά χαμηλά μείωσε τα επιτόκια της σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και την τόνωση του πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την ίδια ώρα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με ισχύ από τον επόμενο μήνα.

Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης μείωσε το βασικό επιτόκιο repo στο 0,05% από 0,15%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,30% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,20%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013 υποχωρούσε στις 14:50 ώρα Ελλάδος το ευρώ (κάτω από τα 1,31 δολάρια).

Στο μεταξύ, η ποσοτική χαλάρωση είναι πλέον γεγονός. Σε αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων θα προχωρήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, με στόχο να πλησιάσει ο πληθωρισμός το στόχο του 2%. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν στις 2/10.

“Το Δ.Σ. έχει αναλάβει ομόφωνα τη δέσμευση για μη συμβατικά μέσα πολιτικής” υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι.

Όπως αποκάλυψε η απόφαση του ΔΣ για τη χρήση των μη συμβατικών μέτρων ήταν ομόφωνη, αλλά όχι και για τη μείωση των επιτοκίων. "Κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ τάχθηκαν υπέρ του να γίνουν περισσότερα, κάποια άλλα μέλη δεν ήθελαν να γίνουν τόσα πολλά..." είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται στο κατώτερο όριο που μπορούν να βρεθούν.

Κάλεσε επίσης τις χώρες να μην τινάξουν στον αέρα την πρόοδο που έχουν σημειώσει στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να καταστούν πιο φιλικές προς την ανάπτυξη.

Λίγη ώρα νωρίτερα το πρακτορείο Reuters αποκάλυπτε ότι η ΕΚΤ προετοιμάζει τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει πιθανότατα το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, εκτός και εάν συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρακτορείο αναφέρει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια, θα ξεκινήσει το 2014 και θα αφορά αγορές εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS-Asset Backed Securities) ή καλυμμένων ομολόγων.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. George N avatar
    George N 04/09/2014 15:50:53

    Super Mario!! Καιρός να κλειδώσουμε το χρέος με -1% σταθερό επιτόκιο για 100 χρόνια :-) Χάρη τους κάνουμε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.