Τρεις νέες προτάσεις κατέθεσε η κυβέρνηση στο Eurogroup
09/03/2015 17:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρεις νέες προτάσεις κατέθεσε η κυβέρνηση στο Eurogroup

Νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, με τρεις νέες προτάσεις πλην των γνωστών επτά, κατέθεσε η κυβέρνηση στο Eurogroup. Σύμφωνα με non paper για το τι περιμένει η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup τονίζονται τα εξής:

1.Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.

2.Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

3.Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

4.Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

5.Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

1.Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

2.Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

3.Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Και οι τρεις προτάσεις, ωστόσο, είναι παλιές και δεν αποδίδουν άμεσα έσοδα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ξανά την αντίδραση των δανειστών. Η κυβέρνηση, όπως έγραψε δηκτικά η Bild «ξεβρακώνεται» προκειμένου να μην έλθει ρήξη και συμβεί κάποιο ατύχημα. Ειδικά με τη «θερμή» υποδοχή της πρότασης Βαρουφάκη για δημοψήφισμα ή εκλογές.

Αλλά και οι πρώτες δηλώσεις των αξιωματούχων που προσέρχονταν στη συνεδρίαση δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές. Άλλωστε, μπορεί η κυβέρνηση να κάνει προτάσεις αλλά πρέπει και να τις κοστολογεί.

«Όπως είπαμε θα στηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων», υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Χάνουμε πολύ χρόνο και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα.

Η συζήτησή μας αφορά την κατάσταση και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Όσον αφορά τα υπόλοιπα έχουν συζητηθεί στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά τις τελευταίες ημέρες δεν έγιναν πολλά πράγματα. Συζητάμε για τα δεδομένα της Ελλάδας, είπε ο Β. Σόιμπλε. Οι Έλληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί και θα πρέπει να αφήσουν τις μονομερείς αλλαγές που δεν έχουν συμφωνήσει με την τρόικα.

«Στην Ευρώπη έχουμε ελευθερία λόγου, αλλά σε αυτή τη συνεδρίαση δεν θα αποφασίσουμε για δημοψήφισμα», είπε δηκτικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Να σταματήσουν οι μονομερείς κινήσεις που δεν έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» ζητά ο Σόιμπλε. Λίγα έγιναν σε επίπεδο συζητήσεων και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Υπάρχει πίεση χρόνου λέει ο Μοσκοβισί.

Είμαι πολιτικά πολύ αρνητικός σε συζητήσεις για Grexit. Δεν βοηθούν, σημείωσε. «Λίγα έγιναν σε επίπεδο περαιτέρω συζητήσεων και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων».

«Η επιστολή Βαρουφάκη ήταν χρήσιμη και την έστειλα στους θεσμούς. Έχουμε χάσει πάνω από δυο εβδομάδες και οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο. Αυτό είναι το μήνυμα μου σήμερα».

Δεν θα συζητήσουμε τεχνικές λεπτομέρειες στο Eurogroup, ξεκαθάρισε ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

«Δεν μιλώ για τρόικα, μιλώ για τους θεσμούς» ξεκαθάρισε αναφερόμενος στο ποιοι θα κάνουν την αξιολόγηση της οικονομίας αλλά και όσων συμφωνηθούν.

Δεν θέλουμε να πάμε κόντρα στην πολιτική θέληση της Αθήνας. Στάθηκε στην ανάγκη να γίνει πολύ δουλειά για την Ελλάδα καθώς το βασικό βήμα είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο προηγούμενο Eurogroup. Όπως είπε αυτές πρέπει να γίνουν νομοθετήματα, γεγονός απαιτεί προσεκτική δουλειά και τεχνική προετοιμασία.

Πρέπει να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και αυτή η εμπιστοσύνη περνά μέσα και από την τεχνική δουλειά. Άλλωστε κοινός στόχος είναι να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία και να υπάρξουν νέες δουλειές.

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα μέρος των δεσμεύσεων της για να λάβει ένα μέρος της δόσης, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.