#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2012 10:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρεις μνηστήρες για την απόκτηση της ΕμπορικήςΤο πιο ενδιαφέρον και έντονο τραπεζικό καλοκαίρι για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις συμφωνίες για μετοχικές συνεργασίες και τα σενάρια για επικείμενους «γάμους» να έχουν έντονο παρασκήνιο.

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια η συζήτηση για συγχωνεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να έμεναν στα χαρτιά ή τα ευχολόγια, η μετά PSI εποχή και οι ανάγκες για κεφάλαια ουσιαστικά επέβαλαν τις εξελίξεις, με την Εμπορική κατ’ αρχάς και σε επόμενη φάση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να συγκεντρώνουν τα βλέμματα του ενδιαφέροντος.

Οι εξελίξεις για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole είναι ραγδαίες και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει και μέσα στον Αύγουστο, ανεβάζοντας το επιχειρηματικό θερμόμετρο, με όσα λαμβάνουν χώρα επισήμως, αλλά και όσα εκτυλίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα πίσω από κλειστές πόρτες.

Τρεις μνηστήρες, η Alpha (έχει υποβάλει προκαταρκτική πρόταση), η Εθνική και η Eurobank (επιβεβαίωσαν επίσημα το ενδιαφέρον τους) έχουν λάβει θέσεις για την Εμπορική, επιδιώκοντας τη «συμμαχία» με το γαλλικό όμιλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ελληνικές τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εξαγοράς για την Εμπορική Τράπεζα καλούνται μέχρι τις 8 Αυγούστου να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, οι οποίες θα υπόκεινται στην έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μια συμμαχία που θα τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή 10% των ιδιωτών που απαιτείται σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών και οι διοικήσεις να μείνουν στις θέσεις τους.

Η συμφωνία που επεξεργάζονται Credit Agricole και ελληνικές τράπεζες είναι η πώληση της Εμπορικής και παράλληλα η είσοδος των Γάλλων στην τράπεζα αγοραστή μέσω της κάλυψης του 10% της ίδιας συμμετοχής, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Τα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες είναι σαφή από αυτό το «πάντρεμα».

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους θα ήθελαν να γνωρίζουν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, όπως φυσικά και σύσσωμοι οι μέτοχοι των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των «μνηστήρων» της Εμπορικής. Και αυτό γιατί αφενός θα ανακεφαλαιοποιήσουν την Εμπορική, η οποία θα έχει «προίκα» τα 2,5 δισ. ευρώ και επιπλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα διαθέσουν από 500-700 εκατ. ευρώ για να μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που θα αποκτήσει την Εμπορική, αποκτώντας παράλληλα, μειοψηφική συμμετοχή σε αυτή.

Σε αυτή τη λογική, ανέφεραν στον «ΤτΚ» τραπεζικά στελέχη, κινείται η προσφορά της Alpha, και σε αυτή τη λογική θα κινηθούν, εφόσον εντέλει υπάρξουν, και οι προσφορές από Εθνική και Eurobank.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Credit Agricole, έχοντας «ρίξει» στην Εμπορική όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 10 -11 δισ. ευρώ, θα ήθελε να δώσει στον αγοραστή της το μικρότερο δυνατό ποσό. Και με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, τις έχει η Alpha Bank. Γι’ αυτό και εκτιμάται στην αγορά ότι η Alpha προκρίνεται ως «φαβορί». Ωστόσο, οι άλλοι δύο ενδιαφερόμενοι ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσουν προσφορές.

Η πορεία των εξελίξεων και οι διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο συνηγορούν ότι η Credit Agricole δεν αποχωρεί από την Ελλάδα, αν και προ μηνών είχε ενημερώσει ξεκάθαρα την Τράπεζα της Ελλάδος για αυτή της την πρόθεση-απόφαση.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Υπόθεμα στο βασικό

 

 

 

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

ΤΙΤΛΟΣ: Αναψε «κόκκινο» στους Γάλλους για την οριστική αποχώρησή τους

 

 

 

Ο «ΤτΚ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η ΤτΕ αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δήλωσαν κατηγορηματικά «όχι» στα σχέδια των Γάλλων, οι οποίοι είχαν πρόθεση μάλιστα να ανακεφαλαιοποιήσουν την Εμπορική με 2,5 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να αποχωρήσουν. Η ΤτΕ, έχοντας εγκρίνει τη χρηματοδότηση της Εμπορικής μέσω ELA αντί για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητάς της από τη γαλλική μητρική, είχε στα χέρια της ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ήταν αποφασισμένη να το θέσει σε ισχύ, όπως και έκανε.

Η κεντρική τράπεζα γνώριζε καλά ότι οι Γάλλοι έχουν ανοικτή γραμμή χρηματοδότησης ύψους 5 δισ. ευρώ για την Εμπορική και με την αποχώρησή τους θα έπαιρναν μαζί τα υπόλοιπα 2,5 δισ. μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στον «ΤτΚ» ότι η ΤτΕ διεμήνυσε στην Credit Agricole ότι δεν θα δεχθεί να αναλάβει κανένα κόστος χρηματοδότησης της Εμπορικής, το δε ΤΧΣ ξεκαθάρισε ότι δεν θα επέτρεπε αγορά της τράπεζας από ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, στο οποίο εκείνο είναι βασικός μέτοχος, αν το υπόλοιπο της γραμμής χρηματοδότησης, δηλαδή τα 2,5 δισ. ευρώ, δεν έμεναν στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί θα έπρεπε το ΤΧΣ, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι, να επωμιστούν το κόστος της Εμπορικής. Αρκέστηκε, λοιπόν, το Ταμείο να υπενθυμίσει ότι για κάθε κυοφορούμενο deal στο οποίο εμπλέκονται Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες έχουν λάβει προκαταβολή 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το ΤΧΣ, θα πρέπει να είναι ενήμερο και να το εγκρίνει!

Υπενθυμίζεται ότι η Εμπορική είχε ζημιές 1,75 δισ. ευρώ το 2011, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαιά της να μειωθούν στα 917 εκατ. ευρώ. Μόνο από το PSI η Εμπορική το 2011 έγραψε ζημία ύψους 592 εκατ. ευρώ, ενώ επιβάρυνε τα αποτελέσματά της με ζημιά 1,16 δισ. ευρώ από απομειώσεις δανείων. Τα δάνειά της ύστερα από προβλέψεις ανέρχονται σε 14,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και η έτερη γαλλική τράπεζα, η Societe Generale, επιθυμεί να απεμπλακεί από την ελληνική, επίσης ζημιογόνα θυγατρική της, Γενική, οπότε όσα συμβαίνουν με την Εμπορική θα αποτελέσουν λίγο ως πολύ «μπούσουλα» και σε αυτή την περίπτωση. Αυτό ερμηνεύεται από τραπεζίτες ότι και η Societe Generale θα υποχρεωθεί να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα και να διατηρήσει τη γραμμή χρηματοδότησης στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη μειοψηφική συμμετοχή σε όποιο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ενδεχομένως δεχθεί να αποκτήσει τη Γενική.

Ρόη Χάϊκου στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.