#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2013 06:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρεις άσοι για την κυβέρνηση στο μπρα ντε φερ με την τρόικαΗ αποφυγή νέων μέτρων και η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας για τα προσεχή έτη χωρίς να μπουν οι Ελληνες πολίτες στη μέγγενη ενός τρίτου μνημονίου αποτελούν τους δύο κομβικούς στόχους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης ενόψει της έναρξης των νέων σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κρατώντας τρεις σημαντικούς «άσους»:

1 Τη δυναμική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, έναντι στόχου για ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα. Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,64 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», τον Αύγουστο τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν κατά 300 εκατ. ευρώ τον μνημονιακό στόχο.

2 Την αισθητά χαμηλότερη του αναμενομένου ύφεση, χάρη στη σημαντική τόνωση της τουριστικής κίνησης. Τα προχθεσινά αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφουν σημαντικά μικρότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, έναντι της αρχικής εκτίμησης (3,8% από 4,6%). Όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά θα περιοριστεί τελικά στο 3,8%-4%, την ώρα που η τρόικα έκανε λόγο για 4,2% και εγχώριοι φορείς μιλούσαν για 4,6%-5%.

3 Την επίτευξη βασικών μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως αυτή της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, και την απουσία δημοσιονομικού κενού ως τα τέλη του 2014.

Ο επικείμενος έλεγχος της τριμερούς ξεκινά για τα καλά την επαύριο των γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου και προδιαγράφεται εξαιρετικά κρίσιμος, γιατί εκτείνεται σε όλο το φάσμα των δημόσιων οικονομικών, της Δημόσιας Διοίκησης και των μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων, το οικονομικό επιτελείο οφείλει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2017. Ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» θα είναι επίσης να πειστεί η τρόικα ότι θα προχωρήσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ότι το χαμένο έδαφος θα καλυφθεί την προσεχή χρονιά.

Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής υποδόσης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ύψους 1 δισ. ευρώ:

α) Να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλων 12.500 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

β) Να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

γ) Να έχει ρυθμιστεί το θέμα των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και να έχουν εκκαθαριστεί οι οφειλές αυτές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

δ) Να θεσπιστεί ο νέος Κώδικας Φορολογικής Δικονομίας.

Πέραν αυτών, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι θα ανοίξει το ζήτημα της αποκλιμάκωσης του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο προσδιορίζεται από το Ταμείο στα 10,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 (4,4 δισ. ευρώ για το 2015 και άλλα 6,5 δισ. ευρώ για το 2016).

Ως προς τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει ως ορόσημο τον προσεχή Απρίλιο, οπότε η Eurostat θα πιστοποιήσει αν επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, ώστε να ενεργοποιηθεί η σχετική συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου. Η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η νέα μείωση επιτοκίων προδιαγράφονται ως οι επικρατέστερες φόρμουλες ανακούφισης της χώρας μας από μέρος του δανειακού φορτίου που σηκώνει και το οποίο στο τέλος του 2013 αναμένεται να φθάσει τα 320 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι λύσεις αυτές δεν επαρκούν, γι’ αυτό και αναζητείται πιο δραστική παρέμβαση η οποία θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη για τους Ευρωπαίους. Τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να είναι η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για μέρος, έστω, των περίπου 28 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η Ελλάδα για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Μάριος Ροζάκος για τον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.