#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/10/2011 13:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρείς λύσεις για το ελληνικό κούρεμαΌπως γράψαμε χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποχρεώνονται  πλέον να πραγματοποιήσουν δεύτερη σύνοδο κορυφής, ίσως και την Τετάρτη, εξαιτίας της αδυναμίας της Γερμανίας και της Γαλλίας να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πώς θα αυξηθούν οι πιστωτικές δυνατότητες του ταμείου διασώσεων των 440 δισ. ευρώ.

Όμως, όπως γράφουν οι Fianancial Times,  κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν θα ληφθούν ουσιώδεις αποφάσεις για την τόνωση των πόρων του ταμείου EFSF, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις απειλές εναντίον μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης και της ιταλικής αγοράς ομολόγων.

Ερωτηθείς γιατί τότε θα γίνει η  σύνοδος της Κυριακής, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε: "Αυτή είναι καλή ερώτηση. Ο Sarkozy την θέλει". Σε ανακοίνωση του γραφείου του Nicolas Sarkozy, το Παρίσι ανέφερε ότι στόχος της συνόδου της Κυριακής είναι «να συζητηθεί σε βάθος»το πολυσυζητημένο σχέδιο και όχι να ληφθούν αποφάσεις, που θα γίνει σε δεύτερη φάση.  Όπως έχουμε ξαναγράψει  η  Γαλλία φοβάται ότι η ενίσχυση του ταμείου διάσωσης θα της κοστίσει την πολύτιμη αξιολόγηση ΑΑΑ. Η δυνατότητα του EFSF να αντλεί κεφάλαια για διασώσεις με χαμηλά επιτόκια συνδέεται άμεσα με τα ΑΑΑ της Γαλλίας και της Γερμανίας, οπότε μια γαλλική υποβάθμιση θα οδηγούσε σε κατάρρευση όλο το σύστημα διασώσεων.

Άλλος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος επιμένει ωστόσο πως θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην σύνοδο και διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πιεστούν να δεχτούν απομείωση 50% στα ομόλογά τους.

 

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα και πληροφορίες , τρεις λύσεις έχουν τεθεί επί τάπητος σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα:

 

- Η πρώτη αφορά την αγορά από το EFSF παλαιών ελληνικών ομολόγων στην τρέχουσα τιμή τους, που είναι «συμπιεσμένη» έως το 40% της ονομαστικής αξίας τους. Τη λύση αυτή υποστηρίζει η Γαλλία και συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα απολύτως εθελοντικού (και όχι βαθέος) κουρέματος, που δεν θα κινδυνεύει να θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τις αγορές.

- Η δεύτερη πρόταση αφορά μια κανονική, πλήρη, εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη χρεοκοπία. Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πληροφορηθούν ότι θα πάρουν πίσω μόνο το 50% των επενδύσεών τους και το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Τη λύση αυτή«ευνοούν κύκλοι στη Γερμανία», όπως αναφέρουν οι FT, αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά η Γαλλία αλλά και η ΕΚΤ, καθώς θεωρούν ότι θα προκαλέσει πανικό και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στις αγορές.

- Η τρίτη και πιθανότερη λύση, περί της οποίας μάλλον περιστρέφεται το γαλλογερμανικό παζάρι, βασίζεται στο σχέδιο της 21ης Ιουλίου και προβλέπει εθελοντική (από τους κατόχους τους) ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα που θα έχουν χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης - ως εδώ όλα καλά - και επιπλέον «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όχι μόνο κατά 21%, που προέβλεπε το σχέδιο του Ιουλίου και πιθανότατα είχε «χωνέψει» η αγορά, αλλά κατά ποσοστό που μπορεί να φθάσει έως το 50% ή και 60%.

Το Παρίσι φοβάται μήπως το τρίτο σχέδιο θεωρηθεί απλώς χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης και πυροδοτήσει διαλυτικές επιπτώσεις για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και για το ευρώ. Γι' αυτό και, σύμφωνα με το διεθνή τύπο, το Παρίσι πιέζει ώστε να μην ξεπεράσει το ποσοστό κουρέματος του ελληνικού χρέους το 30% ή στη χειρότερη περίπτωση το 35%, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι το ποσοστό πρέπει να κυμανθεί από 50% έως 60%, καθώς «όλα θα βρίσκονται υπό έλεγχο των εταίρων».

Το πιθανότερο είναι όχι μόνο την Κυριακή αλλά και την επόμενη Τετάρτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην ανακοινώσουν όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ποσοστά κουρέματος ή την ακριβή αύξηση των κονδυλίων του EFSF). Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα ανακοινώσουν μια «συμφωνία πλαίσιο», οι όροι της οποίας θα καθοριστούν εν.. ευθέτω χρόνω. Διότι είπαμε: Είναι επείγον να... περιμένουν. Το ερώτημα είναι αν θα επιδείξουν την ίδια «αίσθηση» του επείγοντος και οι αγορές.

Τέλος, σε χθεσινή, διαβαθμισμένη έκθεσή της -η χρήση της οποίας προορίζεται να ενημερώνει αποκλειστικά τους "πελάτες" της για τις επερχόμενες εξελίξεις- η Goldman Sachs προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 40% – 50% , δηλαδή μικρότερο αυτού που φέρεται να έχει απαιτήσει η Γερμανία, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.

Οι συντάκτες της αναφοράς που τιτλοφορείται "Τί να περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής", σημειώνουν: "Παρότι τα θεσμικά εμπόδια και οι πολιτικοί ελιγμοί που προηγήθησαν της Συνόδου Κορυφής συνεπάγονται σημαντική αβεβαιότητα ως προς την τελική της έκβαση, αυτό που αναμένουμε είναι ένα πακέτο αποφάσεων με τέσσερα στοιχεία:

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της τάξης των 100 έως 250 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ένα πιο επιθετικό [σσ: σε σχέση με το εθελοντικό 21% που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου] κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά περίπου 40 έως 50%, το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του PSI που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Ένα πρόγραμμα "ασφάλισης" που θα εγγυάται περιορισμένης κλίμακας εγγύηση των ομολόγων διαφόρων χωρών με την κάλυψη του EFSF.
Ανακοινώσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.(Με πληροφορίες από Βήμα, Πρώτο Θέμα, Έθνος και euro2day)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. undercover gpr avatar
    undercover gpr 21/10/2011 16:03:37

    Το ποσοστό του κουρέματος χ% είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον δανεισμό που θα χρειαστούν τα κράτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

    Έτσι εάν υποθέσουμε ότι το χ% μειώνει το δανεισμό ψ (σε απόλυτα νούμερα) , τότε η συνολική μείωση του χρέους θα είναι ψ-φ (όπου φ το χρέος που θα δημιουργηθεί εκ νέου για την ανακεφαλαιοποίηση).

    Κι όλα αυτά αφορούν το κομμάτι του χρέους που κατέχουν ομολογιούχοι και όχι το κομμάτι που κατέχουν κράτη/κεντρικές τράπεζες/δντ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.