«Τρέχουν» για συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου
05/08/2015 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Τρέχουν» για συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου

Με κάποια «μέτωπα» της διαπραγμάτευσης να παραμένουν ακόμη ανοιχτά, κυβέρνηση και θεσμοί καταβάλλουν προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία που θα εγκριθεί έως τις 18 Αυγούστου, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πρώτη μεγάλη δόση του νέου δανείου και να καλυφθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Πάντως και οι δυο πλευρές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι ο στόχος είναι μεν δύσκολος, αλλά εφικτός.

«Πρέπει να τελειώσουν όλα μέσα στην εβδομάδα», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο από το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ μέχρι τότε μπορεί να το έχουν ψηφίσει και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης, υπό την αίρεση ότι θα το πράξει εγκαίρως και το ελληνικό.

Από το δεύτερο γύρο συνομιλιών που είχαν χθες οι Ευκλ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης με τους επικεφαλής των δανειστών φάνηκε ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις που θα πρέπει να «γεφυρωθούν». Ωστόσο μετά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται «ίσως λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα».

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, υποστήριξε πως είναι «φιλόδοξος», αλλά και «ρεαλιστικός» ο στόχος της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος πριν από τις 20 Αυγούστου. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Μάλιστα όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, η ελληνική πλευρά «εμφανίζεται εξαιρετικά συνεργάσιμη».

«Οι Ελληνες τώρα δουλεύουν πραγματικά», σημείωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι «ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς του να συνεργαστούν πλήρως».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι καλά προετοιμασμένη και όλοι οι ουσιαστικοί τομείς έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, το εργασιακό, οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και η δημοσιονομική πολιτική.

Σήμερα το πρωί οι Ευκ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης θα έχουν νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν το απόγευμα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θέματα δικαιοσύνης.

Η σημερινή νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους δανειστές είναι κρίσιμη, θα γίνει συνολική αποτίμηση και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα εξής ζητήματα:

1. Αποκρατικοποιήσεις: Η δημιουργία και λειτουργία του νέου Ταμείου που θα διαχειρίζεται δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ παραμένει «αγκάθι». Υπάρχουν νομικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, με τον κ. Τσακαλώτο να παραδέχεται ότι διαπιστώνονται αποκλίσεις με τους δανειστές, οι οποίες όμως εκτίμησε ότι μπορούν να γεφυρωθούν.

2. Δημοσιονομικά: Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο οι δύο πλευρές δεν έχουν οριστικοποιήσει τη νέα κοινή τους πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2015 είναι ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,5%-3%, τουλάχιστον. Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα έχει «ξεχαστεί» και πλέον τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών εργάζονται ώστε να προσδιορίσουν το μέγεθος του πρωτογενούς ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί έως 1% του ΑΕΠ.

3. «Κόκκινα δάνεια»: Χθες ο κ. Σταθάκης παρουσίασε την ελληνική πρόταση και έγινε μία γενική συζήτηση, αλλά απομένουν λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν.

Συμφωνία μέσα στον Αύγουστο βλέπει ο Γιουνκέρ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ-Κλοντ Γιουνκέρ πιστεύει στη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές αυτόν τον μήνα, "κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου".

Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά "ικανοποιητικό τρόπο" προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ολες οι αναφορές που φθάνουν σε μένα μού επιτρέπουν να συναγάγω ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου...οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά ικανοποιητικό τρόπο", σύμφωνα τόσο με τις ελληνικές αρχές όσο και με την Επιτροπή, είπε.

Ωστόσο, εάν αυτό το χρονικό διάστημα αποδειχθεί βραχύ, "θα πρέπει να προσφύγουμε σε μία δεύτερη προσφυγή σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης γέφυρας", μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ενωση χορήγησε ένα επείγον δάνειο ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούλιο, εξήγησε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Πηγή:imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 04/08/2015 19:36:19

  Αισιοδοξία - Κώστας Καρυωτάκης Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει
  στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου.
  Ας υποθέσουμε πως ήρθανε τα δάση
  μ' αυτοκρατορικήν εξάρτηση πρωινού
  θριάμβου, με πουλιά, με το φως τ' ουρανού,
  και με τον ήλιο όπου θα τα διαπεράσει.

  Ας υποθέσουμε πως είμαστε κει πέρα,
  σε χώρες άγνωστες, της δύσης, του βορρά,
  ενώ πετούμε το παλτό μας στον αέρα,
  οι ξένοι βλέπουνε περίεργα, σοβαρά.
  Για να μας δεχθεί κάποια λαίδη τρυφερά,
  έδιωξε τους υπηρέτες της ολημέρα.

  Ας υποθέσουμε πως του καπέλου ο γύρος
  άξαφνα εφάρδυνε, μα εστένεψαν, κολλούν,
  τα παντελόνια μας και, με του πτερνιστήρος
  το πρόσταγμα, χιλιάδες άλογα κινούν.
  Πηγαίνουμε -- σημαίες στον άνεμο χτυπούν --
  ήρωες σταυροφόροι, σωτήρες του Σωτήρος.

  Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει
  από εκατό δρόμους, στα όρια της σιγής,
  κι ας τραγουδήσουμε, -- το τραγούδι να μοιάσει
  νικητήριο σάλπισμα, ξέσπασμα κραυγής --
  τους πυρρούς δαίμονες, στα έγκατα της γης,
  και, ψηλά, τους ανθρώπους να διασκεδάσει.

 2. Λαέρτης avatar
  Λαέρτης 06/08/2015 14:00:48

  σιγά σιγά παιδιά !!! Μην βιάζεστε!! Αφού προκαλέσατε αυτή τη ζημιά στις τράπεζες (που φυσικά σημαίνει ότι θα αποκατασταθεί με δανεικά που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός είτε καταθέτης είτε όχι) δλδ ζημιά στην ελληνική οικονομία τώρα μπορείτε να δείτε πότε με το καλό θα κοιτάξετε να την διορθώσετε (αν βέβαια συμφωνείτε ότι πρέπει να την διορθώσετε ιδεολογικώς σκεπτόμενοι βεβαίως βεβαίως!!!) σιγά σιγά !! Ξέρετε εσείς!! Δεν είστε και ...άσχετοι!!!! Μη σας πει κανείς όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα και σας κοροϊδέψει!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.