20/05/2011 14:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το reprofiling είναι πιο πιθανή λύση για το ελληνικό χρέος;

Το reprofiling είναι πιο πιθανή λύση για το ελληνικό χρέος βραχυπρόθεσμα, παρά κάποια άλλη λύση που θα οδηγούσε σε κάποιας μορφής «κούρεμα», σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19/5.

Όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος, η παράταση της ωρίμανσης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων (reprofiling) κάτω από τις περισσότερες συνθήκες, δεν θα πυροδοτήσει διαγραφές mark-to-market.  Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν για το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι ελληνικές τράπεζες, η Credit Suisse εκτιμά πως η κερδοφορία τους θα είναι κατά μέσο όρο οριακά υψηλότερη σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2010, όμως για εποχικούς κυρίως λόγους, καθώς τόσο τα κόστη όσο και οι προβλέψεις για επισφάλειες τείνουν να είναι χαμηλότερα το α’ τρίμηνο σε σχέση με το δ’ τρίμηνο.Άρθρο της Wall Street Journal εστιάζεται στην πραγματική ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών να κατονομάσουν την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επιλέγοντας να κάνουν λόγο για reprofiling ή να επισημαίνουν κάθε φορά ότι πρόκειται για μία «ήπια» κίνηση πάντα με την σύμφωνη γνώμη εθελοντών επενδυτών.

«Για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, ξεπεράστηκε στην Ευρώπη ένα ταμπού, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να χρησιμοποιούν πλέον τη λέξη «αναδιάρθρωση» χωρίς να χρειάζεται να τη συνοδεύει η λέξη «όχι»», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Ο Jean-Claude Juncker χρησιμοποίησε τους όρους «ήπια αναδιάρθρωση» και «αναδιάταξη» (reprofiling). Η Christine Lagarde, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και η επικρατέστερη Ευρωπαία υποψήφιος για το τιμόνι του ΔΝΤ, δήλωσε πως η όποια αναδιάρθρωση που θα δημιουργήσει ένα credit event είναι εκτός συζήτησης»

Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πραγματικός φόβος είναι να πυροδοτηθεί η εκταμίευση των αποκαλούμενων CDS, των ασφαλίστρων δηλαδή που καταβάλλονται στους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση ενός credit event. Ο φόβος των Ευρωπαίων πολιτικών όμως, δεν είναι αυτός. «Υπάρχει πρωτίστως ο φόβος ότι η Ελλάδα θα στιγματιστεί και μαζί της οι εταίροι της στην ευρωζώνη. Κατά δεύτερον, υπάρχει ανησυχία ότι θα επιβραβευτούν ουσιαστικά οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ενάντια στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και πιο σημαντικό ακόμη, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτά τα κέρδη μπορεί να πυροδοτήσουν νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία» εξηγεί η WSJ.

Την άποψη ότι τυχόν "κούρεμα" του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις γερμανικές τράπεζες, ακόμα κι αν συνδυαστεί με ταυτόχρονο ΄κούρεμα΄ του ιρλανδικού και του πορτογαλικού χρέους, εκφράζουν κορυφαίοι οικονομολόγοι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Morgen, με τίτλο «Κορυφαίοι οικονομολόγοι: ΄Η ελληνική κρίση χρέους δεν θα προκαλέσει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος΄» και υπέρτιτλο «στο μεταξύ, οι γερμανικές τράπεζες δείχνουν ανθεκτικές απέναντι σε ένα σταδιακό ΄κούρεμα΄ του ελληνικού δημοσίου χρέους», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο συντάκτης του δημοσιεύματος παραπέμπει σε εκτιμήσεις τόσο του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου DWI, όσο και ειδικών από την γερμανική κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες «ναι μεν θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα, δεν θα έχουν, όμως, έκταση τέτοια, ώστε να οδηγήσουν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα». Όπως, εξάλλου, επισημαίνουν, οι κίνδυνοι για τους ιδιώτες και τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία θα είναι ακόμα μικρότεροι. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/05/2011 14:46:28

  εγώ γελάω με τους ανθρώπους που παίζουν με λέξεις για να κοροϊδεύουν εαυτούς. Υπάρχουν δάνεια. Υπάρχει αναδιάρθρωση ή μη ανδιάρθρωση δανείων. Η αναδιάρθρωση σημαίναι αλλαγή στην καθαρή παρούσα αξία των ταμειακών ροών του χαρτοφυλακίου. Εάν η αλλαγή στην καθαρή παρούσα αξία είναι αρνητική (που τι άλλο να' ναι, αυτό λέγεται και κούρεμα).

  Για να είναι τίμια η ασκηση, ο υπολογισμός της καθαρής παρούσας αξίας πρέπει να γίνεται με το "σωστό" προεξοφλητικό επιτόκιο. Αυτό όμως εμπεριέχει παραδοχές και πιθανές κοροϊδίες.

  Τώρα εάν το μακρύνεις το κοντύνεις το τεντώσεις το χαϊδέψεις, το κάνεις βυρσοδεψείο, το κουρέψεις, του βάλεις πανοφώρι, φιλεδάκι, τζελ, σιρόπι για μυγάκι, ό,τι και να του κάνεις, "αναδιάρθρωση" λέγεται.

  Εάν οι ευρωαδερφές (δεν τους λενε eurofags τυχαία) θέλουν να το λένε reprofiling, εγώ θα επικαλεστώ τον Alfred Kahn που του είχαν πει ότι δεν κάνει να λέει την λέξη "ύφεση" και δεν την ξαναείπε "ύφεση" την έλεγε "μπανάνα". Θα έχουμε την μεγαλύτερη μπανάνα του αιώνα.

  Γιατί είναι τόοοοσο βαρετοί οι πολiτικοί;

  Α! και κούρεμα χωρίς ζημιές δεν υπάρχει. Εκτός εάν είσαι ευρωαδερφή. Ή κρυπτοσοσιαληστής.

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 20/05/2011 17:40:56

  Οι προβλέψεις της Deutsche Bank για τα τρίμηνα των τραπεζών
  Επιφυλακτική δηλώνει η Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του κλάδου για το πρώτο τρίμηνο.

  Ο οίκος περιμένει οριακή κερδοφορία, καθώς τα τελικά αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν από στα στάσιμα έσοδα από τόκους, τις αδύναμες προμήθειες και την αύξηση των προβλέψεων.

  Τα τρίμηνα αναμένεται να δείξουν μείωση του δανεισμού και επιτάχυνση της συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όμως, η προσοχή της αγοράς θα στραφεί στις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στα κεφάλαια και τη λειτουργία των τραπεζών.

  Ειδικότερα, η Deutsche Bank περιμένει κέρδη 10 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο από την Alpha Bank (+3% σε τριμηνιαία βάση και έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2010) και συστήνει τη διακράτηση της μετοχής της, με τιμή στόχο τα 4,5 ευρώ.

  Από την Πειραιώς περιμένει κέρδη 2 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, μειωμένα κατά 61% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο οίκος συστήνει τη διακράτηση της μετοχής, με στόχο τα 1,3 ευρώ.

  Η ATEBank αναμένεται να εμφανίσει ζημιές 9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 37 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η Deutsche συστήνει την πώληση της μετοχής με στόχο τα 0,40 ευρώ.

  Από την Τρ. Κύπρου αναμένονται κέρδη 79 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 36% σε τριμηνιαία βάση και μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση, με τον οίκο να συστήνει διακράτηση για τη μετοχή, με στόχο τα 3,3 ευρώ.

  Τέλος, η Marfin Bank αναμένεται να εμφανίσει κέρδη 0,01 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε τριμηνιαία βάση και μειωμένα κατά 89% σε ετήσια βάση. Ο οίκος συστήνει τη διακράτηση της μετοχής, με στόχο τα 0,80 ευρώ.

  ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 20/05/2011 18:19:30

   Με συγχωρείς, αλλά τι ακριβώς κάνει η Deutsche Bank την Ελλάδα;

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 20/05/2011 19:38:37

    την τροχονομα - κονομα.-
    τοσες συμβουλες επ αμοιβη εχει να δωσει... απ το τηλεφωνο?? να μαστε και σοβαροι !! αχχαχα

    ΠΠ

 3. anonymous avatar
  anonymous 21/05/2011 01:09:51

  Αν πουν σε οποιαδήποτε χώρα να εξοφλήσει πλήρως το χρέος της χωρίς δικαίωμα δανεισμού από τις αγορές τότε αυτή η χώρα θα πτωχεύσει.

  Αυτό όμως το έκαναν σε εμάς. Η συνέχεια είναι γνωστή κι έρχονται τώρα και μιλάνε για αναδιαρθρώσεις πτωχεύσεις και λοιπές αρλούμπες, τη στιγμή που η λύση είναι απλή. Δώστε μας τα μισά από αυτά που λήγουν και να σας αναχρηματοδοτήσουμε τα άλλα μισά μέχρι να μπείτε σε ένα δρόμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.