04/08/2010 13:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το "Banker" κατατάσσει τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες

Έξι ελληνικές  και τρεις κυπριακές τράπεζες συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των 1000 κορυφαίων τραπεζών του κόσμου, όπως δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου περιοδικού “ The Banker” του συγκροτήματος της Financial Times. Οι πλείστες μάλιστα τράπεζες βρίσκονται στις πρώτες διακόσιες πενήντα θέσεις ενώ κάποιες παρουσιάζουν εντυπωσιακή άνοδο, όπως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ( Hellenic Postabank SA) που από την 530η θέση ανέβηκαν στην 330η και τη Marfin Popular Bank που από την 240η θέση σκαρφάλωσε στην 209η.

Να σημειώσουμε ότι η ταξινόμηση βασίζεται στο Δείκτη Πρωτοβάθμιου Κεφαλαίου (TIER 1 Ratio).

Πιο κάτω είναι ο κατάλογος των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών με τη θέση που καταλαμβάνουν στην αξιολόγηση του περιοδικού :

---------------------------------------------------------

Θέση                   Τράπεζα

100 (100)           Εθνική Τράπεζα

115 (112)           Alpha Bank

164 (170)           Τράπεζα Πειραιώς

209 (240)           Marfin Popular Bank

222 (282)           Bank of Cyprus

330 (530)           Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

338 (431)           Αγροτική Τράπεζα

664(652)            Ελληνική Τράπεζα

758 (850)           ProBank

------------------------------------------------

* Σε παρένθεση η θέση που είχαν καταλάβει στην προηγούμενη ταξινόμηση

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νίκος Θ. avatar
    Νίκος Θ. 04/08/2010 14:55:52

    Καλή η απεικόνιση του Banker. Οι εκδότες του όμως γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τους οτι οι περισσότερες απ'τις πιό πάνω αναφερόμενες τράπεζες έχουν δανειστεί περίπου € 95 δισεκατομμύρια από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα υπό τον κ. Trichet για να αναχρηματοδοτήσουν λήγουσες υποχρεώσεις; Και οτι ο δανεισμός αυτός γίνεται με επιτόκιο 1%; Θεέ μου !! Αυτό λέγεται ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Και άς μη μιλάμε για τα stress tests και τον επιτυχή (;) προβιβασμό τους.... Τα stress tests δεν έλαβαν υπόψη τους κρίσιμες παραμέτρους (π.χ. sovereign debt - εθνικό χρέος), που άν ελαμβάνοντο υπόψη στην άσκηση προσωμοίωσης, τα αποτελέσματα δεν θα ήταν καθόλου καλά σχεδόν για όλες τις Ελληνικές τράπεζες και η ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων, προκειμένου να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια, θα ήταν πολύ μεγάλη. Βεβαίως, η άσκηση με τα stress tests σκοπό είχε, απ' την αρχή, τον εφησυχασμό των καταθετών κυρίως για να μη δημιουργηθούν συνθήκες πανικού. Και ακόμα και σήμερα εκδίδουν οι τράπεζες αυτές καλυμένες ομολογίες για τη χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα με την εξασφάλιση υποθηκευμένων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Κάτι τέτοιο περίπου γινόταν και με τις τράπεζες, Α

  2. Νίκος Θ. avatar
    Νίκος Θ. 04/08/2010 15:00:10

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ: .... Αμερικανικές, Ευρωπαικές, Ιαπωνικές, πριν από δυύ χρόνια και το αποτέλεσμα το ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΟΙ με την κατάρευση της Lehman Brothers και τις επιπτώσεις της στις υπόλοιπες τράπεζες. Κάποιος κάποτε να πεί την αλήθεια κατάφατσα. Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη διοικητική δεινότητα σ'όλες τις Ελληνικές τράπεζες. Ο Banker τα ξέρει πολύ καλά, αλλά δεν τον συμφέρει να τα αποκαλύψει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.