Το χρηματοπιστωτικό λόμπι επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΕ
11/04/2014 07:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το χρηματοπιστωτικό λόμπι επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΕ

Έκθεση αποκαλύπτει ότι το χρηματοπιστωτικό λόμπι ξοδεύει 120 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και επιστρατεύει 1.700 λομπίστες για να ασκήσει πίεση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To χρηματοπιστωτικό λόμπι επηρεάζει τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού think tank Corporate Europe Observatory (CEO) με τίτλο «The Fire Power of the Financial Lobby». Η έκθεση σημειώνει ότι το χρηματοπιστωτικό λόμπι ξοδεύει 120 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και επιστρατεύει 1.700 λομπίστες προκειμένου να ασκήσει πίεση στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε με σκοπό να προβληματίσει εν όψει των ευρωεκλογών τους πολιτικούς και τους πολίτες, ως προς την αυξανόμενη επιρροή που αποκτά ο κόσμος των τραπεζών και των χρηματιστηρίων στη λήψη αποφάσεων. «Τις τελευταίες δεκαετίες παρακολουθούμε τη δύναμη των χρηματοπιστωτικών αγορών να ξεδιπλώνεται και να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν από τους πολιτικούς μας το να εξασφαλίσουν ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν θα επαναλάβει τα λάθη του. Αλλά τα οικονομικά λόμπι είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την αποτελεσματική ρύθμιση» σημειώνει η έκθεση. «Η τεράστια επιρροή και η καταστροφική δύναμη του χρηματοπιστωτικού τομέα έγιναν πολύ εμφανή όταν κατέρρευσαν οι παγκόσμιες αγορές
το 2008, πυροδοτώντας μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση από
την οποία η Ευρώπη δεν έχει ακόμη ανακάμψει, και επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν οδηγηθεί στη μακροχρόνια ανεργία, ή στη φτώχεια».

Για παράδειγμα, η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι ένα από τα θέματα τα οποία συζητιούνται στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση, εξαιτίας των πιέσεων από τα λόμπι. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο «μητρώο διαφάνειας», με στόχο την παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες για τις οργανώσεις, τους οργανισμούς και τα αυτοαπασχολούμενα πρόσωπα που επιδιώκουν με τη δράση τους να επηρεάσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μητρώο, που δημιουργήθηκε το 2008, έχει δύο βασικά μειονεκτήματα, τονίζει η έκθεση: η καταγραφή σε αυτό είναι προαιρετική και οι απαιτήσεις των αποκαλύψεων είναι περιορισμένες, καθώς όσοι καταχωρούνται δεν είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν που ακριβώς ασκούν πιέσεις.

Η έκθεση κάνει λόγο και για τις σχέσεις διάφορων ευρωπαϊκών κομμάτων με εκπροσώπους εταιρειών όπως η J P Morgan, η Citigroup και η Goldman Sachs. Αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή έρχεται σε επαφή με λομπίστες με διάφορους τρόπους και κυρίως μέσω συμβουλευτικών ομάδων που αποκαλούνται και «ομάδες εμπειρογνωμόνων».

http://corporateeurope.org/sites/default/files/attachments/financial_lobby_report.pdf

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.