#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/07/2013 18:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗTο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που περιλαμβάνει τη δημιουργία και πώληση «μικρής ΔΕΗ», είσοδο στρατηγικού επενδυτή και πώληση πλειοψηφικού πακέτου στα δίκτυα μεταφοράς εγκρίθηκε χθες με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί το Μάιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τίθεται σε εφαρμογή όντας ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η δημιουργία «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή μιας νέας εταιρείας που θα έχει αντιπροσωπευτικό «καλάθι» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και πελατειακή βάση εξυπηρετεί τόσο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάπτυξη ανταγωνισμού σε ισότιμη βάση ως προς το παραγωγικό δυναμικό ΔΕΗ και ιδιωτών. Η νέα εταιρεία θα έχει το 30 % περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά, μονάδες φυσικού αερίου καθώς και πρόσβαση στα απαιτούμενα ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία των σταθμών. Προβλέπεται ότι η «μικρή ΔΕΗ» θα έχει 1400 μεγαβάτ λιγνιτικών μονάδων, 500 μεγαβάτ υδροηλεκτρικά και 500 φυσικού αερίου

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη («παραμένει υπό εξέταση») λέει η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία πελάτες της ΔΕΗ με τρόπο αντιπροσωπευτικό ανά κατηγορία.

Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν αναλογικά υποχρεώσεις (χρέη) της ΔΕΗ, το προσωπικό που απασχολείται στις μονάδες καθώς και κατ΄αναλογία διοικητικό προσωπικό. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη λειτουργίας της νέας εταιρείας, στις αρχές του 2015.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την πώληση του 17 % των μετοχών της ΔΕΗ, από το 51 % που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, ποσοστό που έχει ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά προτίμηση όπως αναφέρεται με προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του ίδιου έτους ή στις αρχές του 2016.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα, δηλαδή την θυγατρική εταιρία ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) το σχέδιο αποκρατικοποίησης προβλέπει την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών και πλήρη αποχώρηση της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς αλλά με παράλληλη διατήρηση καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση προβλέπεται είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ), με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας από τον επενδυτή, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Ως το δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο επενδυτής θα αποκτήσει έως και το 51 % των μετοχών της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 25/07/2013 21:31:56

  Σίγουρα πάει "πακέτο " με αυξήσεις τιμών για να λειτουργήει η..."αγορά"...

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ δημης 26/07/2013 06:30:03

   Την αγορά και τα μάτια μας!
   (εδώ που τα λέμε, για τα μάτια μας σκασίλα τους!)

 2. δημης avatar
  δημης 25/07/2013 21:32:37

  να λειτουργήσει η αγορά (ΣΥΓΝΩΜΗ)...

 3. Κραντωρ avatar
  Κραντωρ 26/07/2013 11:43:01

  Ο εξηλεκτρισμός της Χώρας επετεύχθη όταν το κράτος ανέλαβε αποκλειστικώς την παραγωγή και διανομή.
  Οι επενδύσεις σε εργοστάσια και δίκτυα διανομής έγιναν από το πρόγραμμα δημοσίων έργων ήτοι πληρώθηκαν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και αποτελούν περιουσιακά στοιχεί του Λαού.
  Ο ηλεκτρισμός ταξινομήται στα κοινωνικά αγαθά γι΄αυτό δεν μπορεί να ευρίσκεται στην καλή διάθεση καιρδοσκόπων « ιδιωτών».
  Η βαθμιαία παράδοσις του εθνικού παραγωγού ενεργείας σε κερδοσκόπους ισοδυναμεί ου μόνον σε αντικοινωνική πρακτική αλλά σε εθνικό έγκλημα αντίστοιχο με την εκχώρηση του ΟΤΕ σε ξένο κράτος.

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ Κραντωρ 26/07/2013 12:50:41

   ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΡΙΝ????ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ......Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΥΡΙΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΟΙ συνδικαΛΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ...........ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ........ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ.

   • Κραντωρ avatar
    Κραντωρ @ Σαρακατσανος 26/07/2013 15:31:16

    Αγαπητέ, οι κοινωφελείς οργανισμοί αποσκοπούν στο να παρέχουν τα καλύτερα δυνατά προϊόντα και υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατόν τίμημα. Αυτά δεν περιγράφονται στις προτεραιότητες του ιδιώτη κερδοσκόπου, που επιδιώκει το μέγιστον κέρδος με το ελάχιστον κόπο.
    Η ελεύθερη ( ασύδοτη) Αγορά χαρακτηρίζεται από ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές τάσεις.
    Οι τιμές των καφέδων και όσων παρέχονται στα κεφενεία ηυξήθησαν ιλιγγιωδώς όταν αφέθησαν « ελεύθερες» εκτός διατιμήσεως. Στα καύσιμα το ίδιο, όταν οι ελευθεριακοί Μάνος και Ανδριανόπουλος « απελευθέρωσαν» τις τιμές σε ένα χρόνο εδιπλασιάσθησαν.
    Οι συνδικαλισταί λειτουργούν ως κομματικά όργανα, ανήκουν στον κομματικό στρατό. Εκτός κομματικές δράσεως απλώς δεν υπάρχουν. Η διαφθορά είναι εγγενής στον κοινοβουλευτισμό.

    Σε ένα κρατικό ΟΤΕ σήμερα με 10 ευρώ θα είχαμε απεριόριστα σταθερή, κινητή ,internet.

   • Δρυς avatar
    Δρυς @ Σαρακατσανος 26/07/2013 16:28:36

    Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο που έχουμε δει και σε άλλες χώρες, η απελευθέρωση των επικοινωνιών να οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές, ενώ της ενέργειας σε υψηλότερες. Τα ίδια θα γίνουν και εδώ.

    ΥΓ: Γιατί όμως τόσες χώρες σε λίγα χρόνια απελευθέρωσαν αυτά τα δύο; Τυχαίο;

 4. papadopoulos ilias avatar
  papadopoulos ilias 26/07/2013 16:41:38

  Για να ...πεσουν οι τιμες στον ΟΤΕ,επρεπε πρωτα να ανεβουν.το 90 το ελνταραντο ηταν οι τηλεπικοινωνιες .διαβαστε τις δηλωσεις του Μανου οτι αυξανουμε τις τιμες γιατι ειναι οι φθινοτερες στην ευρωπη και οχι λογω κοστους.ετσι οικαλοι ιδιωτες"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.