Το σοκαριστικό κείμενο με τις απαιτήσεις των δανειστών - Ζητούν κατάργηση νόμων και πολύ σκληρά μέτρα
12/07/2015 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σοκαριστικό κείμενο με τις απαιτήσεις των δανειστών - Ζητούν κατάργηση νόμων και πολύ σκληρά μέτρα

Το Eurogroup δεν κατόρθωσε να προβεί σε ένα κοινό ανακοινωθέν. Ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έγραψε το παρακάτω σημείωμα το οποίο παρέδωσε στους 19 ηγέτες της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με το σχέδιο του Eurogroup: Η Ελλάδα χρειάζεται 82-86 δισ.ευρώ. Η χώρα χρειάζεται 7 δισ.ευρώ στις 20 Ιουλίου και και 5 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου.

Στο σημείωμα φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να νομοθετήσει «χωρίς καθυστέρηση» μέχρι τις 15 Ιουλίου τα παρακάτω:

- μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης

- μέτρα για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος

- μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

- την ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησία της Ελληνικής στατιστικής αρχής

- μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων

- υιοθέτηση της οδηγιας για Ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδιομάδα με υποστήριξη της Κομισιόν.

Μόνο μετά την εφαρμογή όλων των παραπάνω θα μπορέσουν οι θεσμοί, σύμφωνα με το σημείωμα, να προχωρήσουν στην διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου.

Ζητείται ακόμη και η ακύρωση νόμων που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες όπως πιθανότατα η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, οι προσλήψεις ή ακόμη και η ρυθμιση για τις 100 δόσεις.

Η ιδέα του εξωτερικού ταμείου στο Λουξεμβούργου, έως και 50 δισ.ευρώ σε ελληνική δημόσια περιουσία, είναι απόφαση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις για ένα ταιμ άουτ από την Ευρωζώνη, με μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.

Καμία πιθανότητα κουρέματος του χρέους

Το σοκαριστικό κείμενο με τις απαιτήσεις των δανειστών - Ζητούν κατάργηση νόμων και πολύ σκληρά μέτρα

To Eurogroup ξεκαθαρίζει επίσης, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του χρέους παρότι τονίζει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την βιωσιμότητά του.

Στο προσχέδιο της συνεδρίασης που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι τα μέλη της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, έχουν υιοθετήσει ένα αξιοσημείωτο πακέτο μέτρων προκειμένου να υποστηρίξουν την βιωσιμότητα του χρέους και τα οποία έχουν βοηθήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος του.

Υπενθυμίζει επίσης ότι το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 είχε δηλώσει έτοιμο να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με μέτρα όπως η πρόσθετη περίοδος χάριτος υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε μια πιθανή νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς και η οποία θα εξεταστεί μετά την θετική αξιολόγηση της πρώτης ανασκόπησης.

Για τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπει ότι

- Είτε θα γίνουν εντός του ΤΑΙΠΕΔ με ανεξάρτητο αξιολογητή και εποπτεία Κομισιόν
- Είτε σε ξένο ανεξάρτητο Fund στο πρότυπο του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση ια επενδύσεις όπου θα μεταφερθούν στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ προς αξιοποίηση με ελληνικό μάνατζμεντ αλλά εποπτεία δανειστών.

Επίσης, στο κείμενο ζητείται η ακύρωση επι της ουσίας μονομερών νομοθετημάτων από την ελληνική κυβέρνηση και σαφή ισοδύναμα μέτρα στο συνταξιοδοτικό για στις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες, αλλά και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή για ισοδύναμο μέτρο.

- Κάνει επίσης λόγο για ενίσχυση των παρεμβάσεων στις αγορές με χρονοδιάγραμμα και αλλαγή θέσης για τις Κυριακές, τις εκπτώσεις, τα φαρμακεία, το γάλα και τα αρτοποιεία, αλλά και τις θαλάσσιες μεταφορές.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Το Eurogroup τονίζει την ανάγκη να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ελληνικών αρχων, ως προαπαιτούμενο για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα για τον ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, η υιοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση ειναι το κλειδί και η επιτυχής εφαρμογή τους πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές δεσμεύσεις.
Το Eurogroup αναμένει πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ (και καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας να αναζητήσει πλήρη ανάμειξη του ΔΝΤ στην επίβλεψη και στην χρηματοδότηση του προγράμματος). Αυτό αποτελεί προϋπόθεση από το Eurogroup για να συμφωνήσει σε ένα νέοπρόγραμμα από τον ESM.

Λόγω της ανάγκης να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα το Eurogroup καλοσωρίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση έως τις 15 Ιουλίου το πρώτο πακέτο μέτρων. Αυτά τα μέτρα, τα οποία έχουν προσυμφωνηθεί με τους θεσμούς περιλαμβάνουν:

- Εξορθολογισμό του ΦΠΑ και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να αυξηθούν τα έσοδα
- Μέτρα για την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού με αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού
- Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης με την υιοθέτηση Κωδικα για το σύστημα ποινικής δικονομίας
- Διασφάλιση μέσω ειδικής επιτροπής της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
- Πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και συγκεκριμένα να ενεργοποιηθεί πριν την οριστικοποίηση του Μνημονίου και την ενεργοποίηση της ρήτρας αυτόματης περικοπής δαπανών σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Όλο αυτό θα περνάει από την έγκριση των Θεσμών
- Την εφαρμογή μεσα στην εβδομάδα της οδηγίας του ευρωκοινοβουλίου για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων με την υποστήριξη της Κομισιόν

Όπως αναφέρεται επίσης, μόνο με την εφαρμογή των ανωτέρω αλλά και όσων ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να ληφθεί μια απόφαση έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος.

Άμεσα, και μόνο μετά την νομική εφαρμογή των προαναφερόμενων μέτρων, καθώς και την επικύρωση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, μπορεί να ληφθεί μια απόφαση εντολής προς τους Θεσμούς για διαπραγμάτευση ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU). Η απόφαση αυτή θα ληφθεί υπό τον όρο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο και ότι θα πληρούνται οι προϋποθέσεις του Άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM, στη βάση της αξιολόγησης που προβλέπει το Άρθρο 13.1.
Προκειμένου να διαμορφωθεί η βάση για μια επιτυχή κατάληξη του MoU, η ελληνική προσφορά για μεταρρυθμιστικά μέτρα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, ώστε να λαμβάνει υπόψη την έντονα επιδεινωμένη οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί επισήμως ως προς την ενίσχυση των προτάσεών της σε ένα αριθμό πεδίων που προσδιορίζονται από τους Θεσμούς, με ένα ικανοποιητικό ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση και την εφαρμογή τους, συμπεριλαμβάνοντας δομικής φύσης σημεία αναφοράς, ορόσημα και ποσοτικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει σαφήνεια για την κατεύθυνση των πολιτικών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο".

Κυρίως χρειάζονται, σε συνεννόηση με τους θεσμούς:

- Να διενεργηθούν οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές που θα ισοφαρίσουν πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την μεταρρύθμιση στις συντάξεις του 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή κοινώς συμφωνημένα ισοδύναμα μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.
- Να υιοθετηθούν πιο φιλόδοξες πολιτικές μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, περίοδοι εκπτώσεων, άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το γάλα και τα αρτοποιεία [πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ σε επόμενο βήμα], όπως και το άνοιγμα κρίσιμων μακροοικονομικά κλειστών επαγγελμάτων (για παράδειγμα οι μεταφορές με πλοία). Σύμφωνα με την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι κατασκευές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προαπαιτούμενα.
-στην αγορά ενέργειας, η πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ [εκτός αν μπορούν να βρεθούν άλλα μέτρα που να έχουν ισοδύναμη επίδραση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς].
- Στις αγορές εργασίας, να προχωρήσει σε αυστηρή αναθεώρηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του συνδικαλισμού και των συλλογικών απολύσεων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνεται από τους Θεσμούς. [Επίσης, οι ελληνικές αρχές θα εκσυγχρονίσουν το νομοθετικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές]. Στο πλαίσιο αυτών των αξιολογήσεων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να βασίζονται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος οι οποίες δεν είναι συμβατές με το στόχο προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
- Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, συγκεκριμένα περιορίζοντας ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης ειδικά στις διαδικασίες διορισμού.
Επιπλέον αυτών, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στις ακόλουθες ενέργειες:

- Να αναπτύξουν ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση.
[Οι ελληνικές αρχές θα προσκαλέσουν ένα ανεξάρτητο σώμα που θα αποτιμήσει την αξία των προς πώληση παγίων και θα αναζητήσουν τον καταλληλότερο τρόπο προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ, με την συμμετοχή της Κομισιόν]

ή
[Επιπλέον, αξιόλογα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία [αξίας 50 δις. ευρώ] θα πρέπει να μεταβιβαστούν σε ένα υπάρχον εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν με την πάροδο του χρόνου και να μειωθεί το χρέος. Ένα τέτοιο ταμείο θα είναι υπό τη διαχείριση των ελληνικών αρχών υπό την επίβλεψη των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών]

- Σε συμφωνία με τις φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης, να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί σημαντικά η δημόσια διοίκηση, και να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την από-πολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης, με βάση ένα πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

-Να ομαλοποιήσουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, περιλαμβανόμενης της αναγκαίας εργασίας στην Αθήνα, για να βελτιωθεί η εφαρμογή του προγράμματος και η εποπτεία. Η κυβέρνηση χρειάζεται να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς σε όλα τα προσχέδια των νομοσχεδίων στις σχετικές περιοχές με επαρκή χρόνο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στο κοινοβούλιο. Το Eurogroup υπογραμμίζει και πάλι ότι η εφαρμογή είναι το κλειδί και στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν έως τις 20 Ιουλίου υποστήριξη από τους θεσμούς και τα Κράτη Μέλη για τεχνική βοήθεια και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει την υποστήριξη αυτή από την Ευρώπη.

-[τέλος, να τροποποιήσουν ή να αντισταθμίσουν για ακυρωτικούς νόμους (roll-back legislation) που υιοθετήθηκαν μέσα στο 2015, οι οποίοι δεν είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και είναι αντίθετοι στις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του ανακοίνωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015].
Οι παραπάνω δεσμεύσεις είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, το Eurogroup κατέστησε σαφές ότι έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει κάποια πιθανή τελική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα του ESM, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται σε μια απόφαση για το συνολικό πακέτο (περιλαμβανόμενων των χρηματοδοτικών αναγκών, της βιωσιμότητας του χρέους, και πιθανής χρηματοδότησης-γέφυρας).
Το Eurogroup σημειώνει της πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος μεταξύ 82 δισ. ευρώ και 86 δισ. ευρώ όπως αξιολογήθηκε από τους θεσμούς. Το Eurogroup προσκαλεί τους θεσμούς να εξετάσουν πιθανότητες για να μειωθεί ο χρηματοδοτικός φάκελος, μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή υψηλότερων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές, το οποίο αποτελεί στόχο κάθε προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, χαμηλώνει την ανάγκη για άντληση από τον συνολικό χρηματοδοτικό φάκελο. Το Eurogroup σημειώνει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη για πολύ ταχεία πρόοδο στην κατάληξη μιας συμφωνίας για ένα νέο MoU: αυτές εκτιμάται ότι φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σημασία να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να καθαρίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδα και να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες για να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την οργανωμένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Οι κίνδυνοι να μην ολοκληρωθούν ταχέως οι διαπραγματεύσεις παραμένουν πλήρως στην Ελλάδα. Το Eurogroup θα συζητήσει επειγόντως αυτά τα θέματα.
Δεδομένων των σημαντικών προκλήσεων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο συνολικός φάκελος ενός νέου προγράμματος με τον ESM θα πρέπει να περιλαμβάνει την πρόβλεψη ενός μαξιλαριού ρευστότητας 10-25 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό κλάδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και τα κόστη εξυγίανσης, εκ των οποίων ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ θα διατίθετο άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό στο ESM.
Το Eurogroup αναγνωρίζει πως μια ταχεία απόφαση για την υλοποίηση νέου προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες, αποφεύγοντας έτσι την αύξηση του συνολικού προγράμματος χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ/SSM θα προχωρήσουν σε μία ολοκληρωμένη αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. Συνολικά το "μαξιλάρι" ρευστότητας θα καλύψει πιθανά κεφαλαιακά ελλείμματα μετά τις ολοκληρωμένες αξιολογήσεις όταν θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νομικό πλαίσιο.
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό οφείλεται στην χαλάρωση των πολιτικών κατά τους τελευταίους 12 μήνες που είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του εγχώριου μακροοικονομικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Το Eurogroup επαναλαμβάνει πως οι χώρες μέλη της ευρωζώνης έχουν – κατά τα προηγούμενα χρόνια – υιοθετήσει σημαντικά μέτρα που στηρίζουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ελαφρύνοντας το μονοπάτι εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους μειώνοντας σημαντικά το κόστος αποπληρωμής του.
Σε αυτή τη βάση και στο πλαίσιο ενδεχόμενου μελλοντικού προγράμματος μέσω του ESM και σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της ανακοίνωσής του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα περαιτέρω χαλάρωσης των όρων εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, αν αυτό χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο μονοπάτι. Αυτά τα μέτρα, περιλαμβανομένης μεγαλύτερης περιόδου χάριτος και επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και θα εξεταστούν μετά την θετική ολοκλήρωση της εφαρμογής των εν λόγων μέτρων.

Το Eurogroup υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως".

* Τα σημεία του κειμένου που βρίσκονται σε αγκύλες, είναι σημεία επί των οποίων δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών-μελών κατά τη σύνταξη του κειμένου

το εγγραφο

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αναγνώστης avatar
  αναγνώστης 11/07/2015 19:39:42

  Once a nazi always a nazi...

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ αναγνώστης 11/07/2015 23:40:37

   once μπλοφατζή, always μπλοφατζή... Αυτά πληρώνουμε τώρα και τα χειρότερα που έρχονται.. Η εμπιστοσύνη χαρίζεται εύκολα στην αρχή της γνωριμίας. Αλλά αν χαθεί, θέλει πολύ κόπο να την ξαναβρεθεί

   • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
    Να΄χαμε να λέγαμε @ roadrunner 12/07/2015 04:13:09

    Η ''εμπιστοσύνη'' που τάχα ψάχνει ο ναζί γιατί την ...έχασε, δεν είναι τίποτε άλλο από την κακοκαμουφλαρισμένη φασιστική του εμμονή, που απαιτεί να επιβάλει εκβιαστικά, όσα δημοκρατικά απερρίφθησαν. Αυτή είναι η αλήθεια.

 2. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 11/07/2015 19:40:17

  και ο Σόιμπλε θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. διότι η άνοδος του Τσίπρα υπήρξε και δικό του παιδί!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ ουδέτερος 11/07/2015 23:42:22

   Βολεύεται ο Σόιμπλε μια χαρά ως τώρα...

 3. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 11/07/2015 19:41:56

  O δηλητηριώδης και άκρως επικίνδυνος συμπλεγματικός, http://tinyurl.com/ps8n7pd (YT video) επιχειρεί να ταπώσει τη Γαλλία, σκοτώνοντας την Ελλάδα. Γι αυτούς και όχι μόνον εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, επείγεται να αποσυρθεί της πολιτικής. Υπάρχουν ακόμα συνετοί πολιτικοί στη Γερμανία να τον σταματήσουν και να τον στείλουν σπίτι του. Διαφορετικά, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η αλλοφροσύνη του, να δημιουργήσει μία νέα Κριμαία στη καρδιά της Ευρώπης.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Δήμητρα Μ. 12/07/2015 05:58:43

   Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ...

 4. ευρωπαιος avatar
  ευρωπαιος 11/07/2015 19:43:54

  https://www.youtube.com/watch?v=dnuSpoN9r58

 5. toxo avatar
  toxo 11/07/2015 19:58:44

  Αυτό που ήθελαν οι υπόλοιποι της Ευρωζώνης,το πέτυχαν με το παραπάνω.Ήθελαν τις υπογραφές της Αξιωμ.Αντιπολιτεύσεως και πήραν τις θετικές ψήφους (στη Ελληνική βουλή ) όλης της φιλοευρωπαϊκής αντιπολιτεύσεως, άρα θα είναι ως να υπογράφουν την όποια συμφωνία(μνημόνιο τρίτο) όλοι μαζί.

 6. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 11/07/2015 20:02:22

  Μπορεί και το ταξείδι στην Αίγινα να τρέλανε τον Σόϊμπλε, που περίμενε ν' ακούσει το Ναι, του Γιάνη..

 7. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 11/07/2015 20:42:37

  The Huffington Post: Το ναζιστικό τηλεγράφημα που έσπρωξε τον Χίτλερ στην αυτοκτονία http://huff.to/1L68NrZ

 8. ΚΜ avatar
  ΚΜ 11/07/2015 21:08:30

  Με δεδομένο ότι πλέον, οι Γερμανοί έχουν μη αναστρεψίμως καταστρέψει την ικανότητα αποπληρωμής από την Ελλάδα των δανεικών, είναι βέβαιο πώς ό,τι και να γίνει, με κούρεμα ή χωρίς, δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα λεφτά «τους». Γι'αυτό, τους φταίει το ξερό τους κεφάλι και μόνον και ο μαξιμαλισμός τους - άν είχαν τηρήσει τα συμφωνημένα με τον Σαμαρά, η ζημία τους θα ήταν μικρότερη. Καλά να πάθουν, και τους αξίζουν και πολύ χειρότερα: και να πεθαίναν όλοι τους, πάλι λίγο θα ήταν! Το θέμα όμως είναι τί γίνεται με μας - εμείς να ζήσουμε, που είμαστε Έλληνες. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Τί χρειάζεται να γίνει για να παραγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του (ήδη μη αποπληρώσιμου) χρέους μας; Καταστροφή της Γερμανίας σε πόλεμο; Έξοδος άλλου κράτους από την Ευρωζώνη; Τί; Γιατί χωρίς παραγραφή (κούρεμα) χρέους είμαστε ούτως ή άλλως καταδικασμένοι...

  • George N avatar
   George N @ ΚΜ 12/07/2015 06:12:25

   Ποτέ δεν θα παίρνανε τα δανεικά από την Ελλάδα. Αν μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει τους τόκους (3% του ΑΕΠ ετησίως) κάποιο τμήμα (σε NPV terms) του χρέους θα αγοραστεί σταδιακά από τις αγορές. Μόνο από εκεί μπορούν να πάρουν κάποια από τα χρήματα του χρέους. Και αυτό είναι κάτι που θα γίνει, αν γίνει, μετά το 2023 και επομένως δεν είναι της παρούσης. Το μόνο που έχει καταφέρει η Ελλάδα-σε αυτό το θέμα-είναι η πληρωμή 0,3% του ΑΕΠ για τόκους και αυτό έγινε μια χρονιά, το 2014. Τις υπόλοιπες χρονιές μετά το 2009 είχε είτε πρωτογενές (πριν από τόκους & χρεολύσια) έλλειμμα είτε πρωτογενώς ισοσκελισμένο προυπολογισμό. Για το τι χρειάζεται για να κουρευτεί το χρέος ο Σοιμπλε το λέει καθαρά. Μια τουλάχιστον 5ετής έξοδος από το Ευρώ. Δεν ξέρω πως να στο πω αλλά στα βασικά εσείς οι δυό συμφωνείτε :-)

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ George N 12/07/2015 21:01:53

    NPV= «Nominal Present Value», δηλαδή Τρέχουσα Ονομαστική Αξία. Αυτή, ο Σώυμπλε δεν δέχεται να πειραχτεί άρα δεν συμφωνούμε με τον τύπο όπως ισχυρίζεσαι. Το πολύ να δεχτεί να ροκανιστεί η αξία από τον πληθωρισμό, με ρυθμούς 1% επί 200 χρόνια. Επειδή όμως σε 200 χρόνια δεν ξέρεις τί γίνεται και πολύ εύκολα χύνεται η καρδάρα με το γάλα, κανένας δεν θα επενδύσει στην Ελλάδα (ακόμα και να εκλείψουν οι υπόλοιποι «επενδυτοδιωχτικοί» παράγοντες). Γι'αυτό είναι επιθυμητό και αναγκαίο κούρεμα αληθινό, στην ονομαστική αξία. Επειδή όμως δεν το θεωρώ ρεαλιστικό επί του παρόντος θέτω το ερώτημα: «Υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί να λάβει χώρα κάτι τέτοιο;». Γιατί, για να αναλύσουμε την κατάσταση και να βρούμε πιθανές λύσεις, πρώτα χρειάζεται να προσδιορίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις και μόνο κατά δεύτερον, να δούμε πώς μπορούν αυτές να επέλθουν και άν μπορούμε να κάνουμε κάτι για ισχύσουν.

    • George N avatar
     George N @ ΚΜ 14/07/2015 06:56:58

     Net Present Value! Αυτή έχει σημασία και μόνο αυτή μπορεί να μειωθεί για εσωτερικούς λόγους των δανειστών. ΚΜ πιστεύω ότι αν κάνουμε την προσπάθεια "για να εκλείψουν οι υπόλοιποι «επενδυτοδιωχτικοί» παράγοντες" όπως λες θα εκπλαγούμε ευχάριστα. Στο κάτω κάτω δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε μια και οι πάντες συμφωνούν ότι μόνο μέσα από επενδύσεις μπορεί να έχει τύχη αυτός ο τόπος. Στην χειρότερη περίπτωση, όπου οι φόβοι σου βγουν αληθινοί, θα έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας ότι κάναμε ότι μπορούσαμε, ότι περνούσε από το χέρι μας για το μέλλον της επόμενης γενιάς αλλά δυστυχώς δεν εξαρτιόταν μόνο από εμάς. Ακόμα κι αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να μην έχουμε καν προσπαθήσει.

 9. Διογένης avatar
  Διογένης 11/07/2015 22:37:18

  Μην το κουράζουμε, η ιστορία έχει τελειώσει. Το ελληνικό χρέος δεν θεωρείται πια βιώσιμο και, άρα, δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει ο ESM. Η κυβέρνηση πανηγύριζε που ο Σόιμπλε είπε προχθές ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά στην πραγματικότητα ο Σόιμπλε την εγκλώβισε μέσα στη δική της ρητορική: http://www.protothema.gr/politics/article/492365/i-dilosi-soible-gia-to-hreos-kai-i-provlepsi-oti-o-esm-dinei-daneia-mono-an-to-hreos-einai-viosimo/ Φάτε τώρα "μη βιωσιμότητα" οι υποστηρικτές της "μη βιωσιμότητας" και παρτε μια χώρα κατεστραμμένη με τη "φιλική" υποστήριξη όλου του ελληνικού λαού...

 10. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 11/07/2015 23:18:19

  Αυτό είναι το έγγραφο με τη πρόταση Σόϊμπλε για Grexit http://tinyurl.com/q4fjmte (247news.gr)

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Δήμητρα Μ. 11/07/2015 23:40:13

   Το 1α) αντιστοιχεί σε κατάσχεση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις και εκποίησή της προς όφελος των πιστωτών. Το 1β) («αποπολιτικοποίηση της διοίκησης») σημαίνει διοίκηση της χώρας από τεχνοκράτες διορισμένους από τους πιστωτές. Το 1γ) σημαίνει αυτόματες περικοπές στα επιμέρους κονδύλια του προϋπολογισμού «στα τυφλά», βάσει μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπόψιν μόνο τις περσινές επιδόσεις στη συμμόρφωση στους στόχους του μνημονίου, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης του στυλ «να κόψουμε λίγο παραπάνω από εδώ για να αφήσουμε λίγο παραπάνω εκεί», βάσει των αναγκών της οικονομίας. Το 2), πέρα από τις ανθρωπιστικές σάλτσες για ξεκάρφωμα είναι ακόμα πιο ανατριχιαστικό. Η «αναδιάρθρωση» του χρέους στην οποία αναφέρεται, αφορά μέτρα του στυλ παράταση αποπληρωμής («αντί για 50 χρόνια, θα μας ξεπληρώσετε σε 250») και όχι κούρεμα, που είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Συνοδεύεται από έξοδο από το ευρώ, με όλα τα βραχυπρόθεσμα τρομερά δεινά που αυτή συνεπάγεται. Υπόψιν, ότι στο ευρώ μένουμε όχι επειδή είναι καλό για την Ελλάδα (για την μόνο Γερμανία είναι καλό!) αλλά γιατί δεν υπάρχει τρόπος εξόδου χωρίς το άμεσο σοκ που θα μας σκότωνε. Άν δεν υπήρχε αυτό το σοκ, η δραχμή θα ήταν σαφώς προτιμότερη - και άν η γιαγιά μου είχε καρουλάκια θα ήταν σκέητμπορντ. Ε λοιπόν και το σοκ θα το φάμε, και μετά από 5 χρόνια θα μας ξαναμπάσει αλυσοδεμένους στη φυλακή του ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για τον συνδυασμό όλων των δεινών της δραχμής και όλων των δεινών του ευρώ! Φυσικά, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον Σώυμπλε. Ο Σώυμπλε είναι η ακριβέστερη προσωποποίηση του γερμανικού λαού - του πραγματικού εχθρού.

 11. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 11/07/2015 23:44:09

  Σκληρή κριτική SPD για τα σενάρια περί Grexit Την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσαν οι πληροφορίες για την ύπαρξη εγγράφου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, που προτείνει μεταξύ άλλων 5ετές Grexit. Χαρακτήρισε τραγικό "να πατάς το πόδι κάτω με πείσμα και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο". Ο Κάρστεν Σνάϊντερ έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: "Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να πατάς το πόδι κάτω με πείσμα και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο". "Ενα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη" είπε. Λίγο νωρίτερα το ηγετικό στέλεχος του SPD είχε γράψει: "Θα υπάρξει Συμφωνία Εντός Ευρώ. Προφανώς το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο".

  • Δήμητρα Μ. avatar
   Δήμητρα Μ. @ Δήμητρα Μ. 11/07/2015 23:47:34

   πηγή του ανωτέρω σχολίου: MSN Xρήμα / Οικονομία | 1 ώρα πριν

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Δήμητρα Μ. 11/07/2015 23:50:55

    Ούτε αυτοί όμως θέλουν κούρεμα. Άμα ακούσουν για κούρεμα, κάνουν όπως ο δαιμονισμένος που βλέπει σταυρό! Λες και άμα μείνει ακούρευτο το χρέος θα εισπράξουν περισσότερα...

    • Δήμητρα Μ. avatar
     Δήμητρα Μ. @ ΚΜ 12/07/2015 00:04:01

     Σωστά. Υπάρχει όμως και συνέχεια! *** Το ακραίο κόμμα των "Πραγματικών Φιλανδών" που συμμετέχει στη Κυβέρνηση, που θέτει ΒΕΤΟ για την Ελλάδα, απείλησε ήδη με καταψήφιση της Συμφωνίας στη Φιλανδική Βουλή, ή, με αποχώρηση από το Κυβερνητικό Σχήμα, που σημαίνει, Πτώση της Κυβέρνησης.. Αυτά είναι τα Φιλανδικά Μοντέλλα Εκπαίδευσης που μάς τρέλαναν τα τελευταία χρόνια με τη.. "Φιλανδίτιδα".. Η απάνθρωπη ωμότητα! Η Παιδεία όμως πρέπει πάνω απ' όλα να Είναι Ανθρωπιά! και Αρετή! Αυτά που διδάξαμε εμείς στον κόσμο κάποτε.. ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ | 1 ώρα πριν

 12. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 12/07/2015 00:18:56

  To γερμανικό έγγραφο 5ετούς ΕΞΟΡΙΑΣ μας από το Ευρώ, έχει ημερομηνία 10 Ιουλίου 2015, Χθες.. Υποστηρίζει ότι οι Ελληνικές προτάσεις Δεν αρκούν για να δοθεί νέο δάνειο, αλλά χρειάζεται καλύτερη βιώσιμη λύση.. ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ | 2 ώρες πριν

 13. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 12/07/2015 00:34:18

  H Φιλανδία Ξεπέρασε Σε Σκληρότητα την Γερμανία! Η Φιλανδία μπλοκάρει τη Λύση! Γιά όσους πιστεύουν τα Φιλανδικά παραμύθια-εμπόριο του "Santa-Clauss" και έχουν αρνηθεί τον αληθινό, δικό μας και Μέγα Άγιο Βασίλειο. ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ 2 ώρες πριν

 14. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 12/07/2015 00:37:33

  Έτσι είναι...πληρώνουμε ακόμα την ένωση των δύο Γερμανιών.....τι ήθελαν και τις ένωναν;

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Βιεννεζος 12/07/2015 09:56:05

   Επειδή ανέκαθεν ο στόχος ήταν: "Ein Volk, ein Reich, ein Führer"

  • Ευρωπαίος avatar
   Ευρωπαίος @ Βιεννεζος 12/07/2015 11:26:01

   Μα εσείς δεν φαγωθήκατε να πέσει το Ανατολικό Μπλοκ ; Εσείς δεν πανηγυρίζατε για τον Γιέλτσιν, τον Βαλέσα ; Τώρα ζητάτε και τα ρέστα ; Όλα εδώ πληρώνονται !

 15. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 12/07/2015 01:13:15

  Naftemporiki video: Το.. αστείο Σόϊμπλε για Ελλάδα και Πουέρτο Ρίκο http://tinyurl.com/qycpdos

  • ουδέτερος avatar
   ουδέτερος @ Δήμητρα Μ. 12/07/2015 08:08:55

   έχουμε αξία για την Αμερική. στον Ομπάμα μπορούμε να υπολογίζουμε. Είμαστε στη σφαιρά επιρροής του, έχει κάθε λόγο για να μην χρεοκοπήσουμε. αυτό που διάβασα για τη πρόταση επιμήκυνσης του δανείου από το ΔΝΤ για 60 χρόνια, είναι κάτι το παρά πολύ θετικό. Δεν είμαστε εντελώς απομονωμένοι. Ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει λίγο περισσότερο τον Ομπάμα. Αυτός μόνο μπορέι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να επιβληθεί στο Σόιμπλε.

 16. Svart Drottning avatar
  Svart Drottning 12/07/2015 04:30:39

  Πάντως είναι απορίας άξιον! Ολόκληρη η δημοκρατική Ευρώπη συν την Αμερική συν τη Ρωσία, συν την Κίνα, δεν είναι ικανοί όλοι μαζί, να εναντιωθούν αποτελεσματικά στην φασιστική υστερία μιάς Γερμανίας και των δορυφόρων της; Εάν δεν είναι, τότε ξεκάθαρα δεν μιλάμε για Ε.Ε, αλλά για παντοδύναμη Γερμανική δικτατορία, που παρά τα νάζια των ''διαφωνούντων'', εχει πλέον αναπότρεπτα επιβληθεί.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Svart Drottning 12/07/2015 06:03:05

   Βασικά, οι Γερμανοί βάζουν τα λεφτά. Όταν πάνε να της πουν κάτι, η απάντησή τους ειναι, "Οκ, βάζετε τότε εσείς τα λεφτά;". Και τότε το βουλώνουν όλοι, διότι πολύ απλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πάει να βάλει τα λεφτά. Άρα, κουμάντο κάνει στο τέλος αυτός που βάζει τα λεφτά. Και να εύχεσαι να μην ειναι αυτός ούτε ο Κινέζος ούτε ο Ρώσος. Διότι τότε ο Γερμανός θα σου μοιάζει με παιδικί χαρά. Μόνον οι Αμερικανοί έδιναν κάποτε λεφτά έναντι γεωπολιτικής υποταγής, αλλά αυτό ήταν κάποτε. Τώρα προτιμούν το Πουέρτο Ρίκο...

   • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
    Να΄χαμε να λέγαμε @ Διογένης 12/07/2015 06:31:23

    Καλά εσύ, δεν παίζεσαι πια. Συνήγορος των ψυχασθενών έχεις καταντήσει. Διάβασε και λίγη Ιστορία. Όποτε οι Ούννοι έμειναν ανεξέλεγκτοι να ηγούνται και ν΄αποφασίζουν, σε ολοκληρωτική καταστροφή κατέληξε η ανθρωπότητα.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Να΄χαμε να λέγαμε 12/07/2015 15:24:23

     Εμ, τι να σου κάνω, να ψήφιζες Σαμαρά να σε έβγαζε από τα Μνημόνια. Ήθελες Τσίπρα που έλεγε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο του να πουν "όχι" οι "Ούννοι", κατά τον δικό σου χαρακτηρισμό. Εγώ δεν διαβάζω ιστορια ή ο Τσίπρας; Όταν είχες να επιλέξεις μεταξύ δύο προτάσεων, γιατί δεν διάλεξες αυτή που ήθελε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της μετά την υπερπροσπάθεια πέντε ετών, και διάλεξες αυτή που ήθελε την διαιώνιση της εξάρτησης από τον δανεισμό της ευρωζώνης - πλην ανοήτως νόμιζε ότι θα καταφέρει να είναι αυτός ο δανεισμός χωρίς όρους; Φάε τους "Ούννους" τώρα στη μάπα και άσε εμάς που όντως ξέρουμε ιστορία να καταλαβαίνουμε ότι αν προσπέφτεις όλη την ώρα στα πόδια της Μέρκελ, ε, στο τέλος θα σου κάνει κουμάντο η Μέρκελ. Αλήθεια, για να έχουμε καλό ρώτημα και για να παραφράζουμε Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εσύ στις 9 Απριλίου 2014 που ήσουν και τι άποψη είχες για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;

     • Αστακιωτης avatar
      Αστακιωτης @ Διογένης 12/07/2015 15:38:29

      όπως πάντα,ωραίος,Διογένη συνέχισε μπορεί κάποιος κάπου κάποτενα καταλ'αβει το σωστό

    • παλιός μνημονιακός avatar
     παλιός μνημονιακός @ Να΄χαμε να λέγαμε 12/07/2015 21:43:10

     Παναγία μου!

   • αναγνώστης avatar
    αναγνώστης @ Διογένης 12/07/2015 11:20:52

    Η Ελλάδα αγαπητέ αποτελεί για τους Ούνους μια απλή buffer zone(ούτε καν κράτος), όπου θα συγκεντρώνονται οι πληθυσμιακές παράπλευρες απώλειες των ιμπεριαλιστικών τους πολέμων για περαιτέρω επιλογή των περισσότερο δυνατών για τη βιομηχανική τους κρεατομηχανή. Δεν θα είχαν καμμία αντίρρηση να μας ωθήσουν σε ένα πόλεμο, αλλά κανείς δεν τους εγγυάται ότι τα εκατομμύρια των ανέστιων και απελπισμένων δεν θα τους διαταράξουν την τάξη του άθλιου κράτους τους. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας εξοντώσουν μαζικά (Πχ botulinum toxin),όπως έκαναν με τους υπάνθρωπους κατ αυτούς, τροφίμους των C.C του 3ου reich. Νομίζω ότι οι φαρμακευτικές τους εταιρίες, μαζί με τις μίζες που διακινούσαν πλουσιοπάροχα στο κατ αυτούς failed country, μελετούν και αυτό το σενάριο... Πολεμική επέμβαση από πλευράς ΝΑΤΟ θα έμοιαζε μάλλον absurd... Οπότε τι μένει, πλήρης οικονομική κατοχή, με ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης-όπως σχεδίαζαν για τη Ρωσία και την Ουκρανία στο 2 ΠΠ- καθώς και αυτονομία κάποιων περιοχών κοντά σε ευαίσθητες ζώνες (πχ.Κρήτη). Οι περιοχές αυτές θα έχουν Έλληνα ΔΙΟΙΚΗΤΗ, κατ όνομα πάντα,με γερό κομπόδεμα σε γερμανική τράπεζα, για προφανείς λόγους, υπό την εποπτεία του αντίστοιχου Altenburg ή άντε Herman Neubacher. Δυστυχώς το δικό τους δεύτερο Στάλιγκραντ, δεν θα είναι στην Ελλάδα την οποία είναι προφανές ότι θα εξοντώσουν ολοκληρωτικά, αλλά όπου αποφασίσουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Αγγλία και κάποιο μικρό(σε έκταση) κράτος κοντά μας, οι πολιτικοί του οποίου εκτός από στρατιώτες δεν λησμονούν την ιστορία.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ αναγνώστης 12/07/2015 15:25:27

     "Ούννος" ο ένας, "Ούνος" ο άλλος. Βρε για δες κάτι συμπτώσεις. Αν δεν θέλατε "Ούννους" ή "Ούνους", να ψηφίζατε Σαμαρά που είχε πρόγραμμα και σχέδιο και όραμα εξόδου από τα Μνημόνια. Τώρα φάτε τον ικέτη της Μέρκελ στη μάπα.

     • Πάρης ο όμορφος avatar
      Πάρης ο όμορφος @ Διογένης 12/07/2015 17:21:06

      Μη βαυκαλίζεσαι και μην παρηγοριέσαι με παραμύθια. Το μαμούθ-ξεπούλημα μνημόνιο ή τον κλώτσο, στα είχε έτοιμα ο χερ Σόϊμπλε, έτσι κι αλλιώς. Γι αυτό και άφησε τους προηγούμενους να βυθιστούν, χωρίς καμιά ανησυχία και χωρίς βοήθεια. Εξ ου και η μανία του τώρα. Τα είχε ωραία σχεδιάσει. Υπολόγιζε οτι οι Συριζαίοι θα τα τσιτώσουν σχετικά με τις τερατώδεις παραχωρήσεις που θα απαιτήσει κι έτσι θα καταφέρει ν΄απαλλαγεί από την Ελλάδα. Όποιος και αν ήταν ο Πρωθυπουργός και όποια η κυβέρνηση, είναι σαφές : ή θ' αποδεχτείς το ρόλο του αισχρά εκμεταλλευόμενου εντός, ή του άμεσα καταστρεφόμενου εκτός. Αυτά είναι τα ρεαλιστικά δεδομένα. Παραμυθάκια με πάμπολλες φανταστικές κι ευχάριστες εκδοχές, πωλούνται από τους Άντερσεν κάθε απόχρωσης, προς ικανοποίηση των αφελών. Με τον νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτα. Ας έρθουμε στη σκληρή πραγματικότητα, όλα τα ονειροπαρμένα και σωτηρόπληκτα παιζάκια.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Διογένης 13/07/2015 06:09:03

      Βγαίνει κι από πάνω τώρα η ομορφονιά. Διογένη μου έχουμε να φάμε πολλούς στη μάπα τελικά...

  • ουδέτερος avatar
   ουδέτερος @ Svart Drottning 12/07/2015 08:11:15

   συνήθως αυτό που θέλει ο Αμερικάνος το παίρνει. Να δούμε. Πιστεύω στον Ομπάμα και στη βάση που δίνουν στα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

   • Βαγγέλης avatar
    Βαγγέλης @ ουδέτερος 12/07/2015 10:27:34

    Λες τελικά να δεχτεί να μας ανταλλάξει με τους Πορτορικανούς? Μπορεί ο Σόιμπλε να θέλει πολύ να αποκτήσει δικό του πλυντήριο στην Καραϊβική και να πληρώσει καλά.

 17. Χωρίς αιδώ κι εκεί avatar
  Χωρίς αιδώ κι εκεί 12/07/2015 08:41:29

  Αν οι Γερμανόβλαχοι είχαν φερθεί με σεβασμό και σοβαρότητα στη συνετή κυβέρνηση Σαμαρά, αν είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους απέναντί του για την απομείωση χρέους που θα μας οδηγούσε άμεσα στις αγορές, δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ εδώ που είμαστε σήμερα.

 18. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 12/07/2015 14:04:43

  ‘’ Πρωτοφανή επίθεση κατά του Βερολίνου εξαπέλυσε κοινοτικός αξιωματούχος, μετά και τη δυσφορία της Αθήνας για τηναρνητική στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup. Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν την εντονότατη ενόχληση που επικρατεί στην Επιτροπή, που θεωρεί ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δρα υπονομευτικά στις συνομιλίες.
  «Και το πόδι του να έκοβε ο Τσακαλώτος οι Γερμανοί θα έλεγαν πως δεν είναι αρκετό! Η Ελλάδα ήταν έτοιμη να υποχωρήσει σε όλα σήμερα, αλλά ακόμη και εάν τα έδινε η Γερμανία πάλι δεν ήταν ικανοποιημένη» ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Επιτροπής.’’

 19. Chris avatar
  Chris 12/07/2015 14:16:15

  Το θετικό που προκύπτει απο όλη αυτή την δοκιμασία του Ελληνικού Λαού ειναι ότι με την βοήθεια της Ευρώπης ξεφτιλίστηκε όλο μα όλο το πολιτικό προσωπικό της δύσμοιρης πατρίδας μας. Τους ξεφτυλισαν όλους μα όλους. Κατέρρευσαν όλοι οι φοβεροί διανοητές πολιτικοί ψεύτες , σε μια στιγμή. Χωρίς καμμία αντίσταση εξαφανίζονται. Πιστεύω ότι ήρθε η ωρα της Ελλάδας μας να προχωρήσει μπροστά και να αποδείξει ότι και Θέλει και μπορεί.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Chris 12/07/2015 21:17:43

   Όχι. Ήρθε η ώρα να φυτέψουν οι ξένοι την επόμενη γενιά διαχειριστών του προτεκτοράτου, που θα εναλάσσονται σε ρόλους κυβέρνησης και ελεγχόμενης αντιπολίτευσης, τώρα που η μεταπολιτευτική φουρνιά εξάντλησε την χρησιμότητά της για εκείνους. Πχ, θα έχουμε «σιελ φιλελέδες» και «ροζ φιλελέδες».

   • Ποταμίσιος Χάνος avatar
    Ποταμίσιος Χάνος @ ΚΜ 12/07/2015 21:34:12

    Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο οτι θα υπάρξουν πρόθυμοι πελάτες-θύματα για να ζήσουνε με τον οβολό τους τα νεόδμητα μαγαζιά... Για να δούμε!

 20. GLAD avatar
  GLAD 12/07/2015 16:46:09

  Δυο φορές στην ιστορία , ένας Τσακαλώτος (κατά σύμπτωση ?) μας σώζει από τους Κομμουνιστές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.