#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2011 22:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, είναι τα CDSΟ David Einhorn είναι ο ιδρυτής και ο πρόεδρος της  αμερικανικής Greenlight Capital, που είναι επενδυτικός όμιλος hedgefund.

Μόλις χθες έστειλε επιστολή στους πελάτες του ομίλου, η οποία και δημοσιεύθηκε στο Zerohedge.

Στην επιστολή λέει πολλά για την ελληνική κρίση, αλλά περιόρισε τη κριτική του στην Federal Reserve, ενώ αναρωτιέται γιατί η S&P καθυστερεί στην υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Πρώτα απ όλα, ο Einhorn αμφιβάλλει αν η εκποίηση δημόσιας περιουσίας θα μπορούσε να βοηθήσει το πρόβλημα της Ελλάδας.

Όπως λέει, οι μέχρι στιγμής προσπάθειες δεν είναι σχεδιασμένες για να αποτρέψουν αυτό που ο κόσμος θεωρεί ως χρεοκοπία ή χασούρα για τους κατόχους ομολόγων. Οι προσπάθειες αυτές είναι όμως σχεδιασμένες ώστε να καλύψουν και να κρύψουν ένα πολύ πιο σοβαρό κίνδυνο.

Ο κίνδυνος αυτός αφορά ένα «πιστωτικό συμβάν» (credit event), που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις πληρωμές επί των credit default swaps.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ανακοίνωσε πρόσφατα πως δεν μπορεί να υπάρξει πιστωτικό συμβάν. Γιατί όμως να κάνει κάτι τέτοιο;

Ίσως επειδή οι γαλλικές τράπεζες έχουν τεράστια ανοίγματα σε εθνικά χρέη, και η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι η μόνη ανησυχία τους.

Μια ανησυχία είναι ότι η πρώτη χρεοκοπία κράτους θα αποκαλύψει ότι τελικά είναι μύθος η άποψη πως τα εθνικά χρέη δεν εμπεριέχουν ρίσκα. Αν οι αρχές επιτρέψουν μια χρεοκοπία, θα χαθεί η αξιοπιστία τους όσον αφορά στην αποτροπή και άλλων. Κανένας δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσο εκτεθειμένο είναι το τραπεζικό σύστημα σε εθνικά χρέη και σε CDS, και κανένας δεν «καίγεται» για να μάθει.

Παράλληλα, ο Einhorn τα βάζει και με τους οίκους αξιολόγησης, με αφορμή την ανακοίνωση της S&P, ότι αν χρειαστεί, θα υποβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής.

Όπως λέει, «αν ο  συγκεκριμένος οίκος προβλέπει ένα σενάριο χρεοκοπίας, που επιβάλλει προειδοποίηση εκ μέρους του, τότε κακώς η Αμερική διαθέτει ακόμη αξιολόγηση ΑΑΑ».

Τέλος, είχε κάτι να πει και για τον Bernanke της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα πιέζουν την κατανάλωση προς άλλες πλευρές, και η αγορά είναι πεπεισμένη ότι η μέθοδος "πoσοτικής χαλάρωσης" quantitative easing είναι αντιπαραγωγική. Ο Bernanke όμως αρνείται να το παραδεχτεί, και προσπαθεί να τα πάει καλά με όλους, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν αποτελεί πανάκεια».

Η Greenlight Capital ξεφορτώθηκε πρόσφατα την Yahoo, την MDC Holdings (που είχε από το 1996 και η οποία της είχε αποφέρει τεράστια κέρδη), την CIT, την MI Developments, την Xerox,  και την Vicat SA. Παράλληλα, αγόρασε μερίδιο της Seagate Technology.

 

S.A.-Business Insider

http://www.businessinsider.com/david-einhorn-dumps-yahoo-greenlight-investor-letter-june-2011-7

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ηλιας avatar
    ηλιας 12/07/2011 05:01:09

    Δεκαρα τσακιστη δεν δινω για τις αρλουμπιές του καθε ...οικονομολογου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.