10/07/2013 12:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πρωτογενές πλεόνασμα προϋπόθεση για νέα ρύθμιση του χρέους, λέει η Κομισιόν

Την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 υπενθύμισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότοσης της Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι, εφόσον η χώρα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2013, τότε η Ευρωζώνη θα μπορούσε να εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση, κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος και το ενδεχόμενο να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση, ο Σάιμον Ο' Κόνορ τόνισε ότι αρμοδιότητα της Κομισιόν είναι να προωθεί την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα της χρηματοδότησής του έχουν αποσαφηνιστεί με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είμαστε ακόμη εκεί και δεν μπορώ να δω τη γυάλινη σφαίρα για το τι θα συμβεί στο μέλλον».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. andreas avatar
  andreas 10/07/2013 15:40:00

  Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνθηκε φέτος στα 4,7 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ πέρυσι...
  Διευρύνθηκε στο εξάμηνο το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι σε ταμειακή βάση.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2012.

  Στα ταμεία του κράτους εισέρρευσαν φέτος λιγότερα έσοδα (20,2 δισ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι (21,9 δισ. ευρώ), ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 28,6 δισ. ευρώ έναντι 27,9 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο Τακτικός Προϋπολογισμός να εμφανίσει φέτος μεγαλύτερο έλλειμμα (8,3 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με πέρυσι (6,5 δισ. ευρώ).

  Θετική εικόνα εμφανίζει το κονδύλι των τόκων που καταβάλλει ο προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, το οποίο φέτος είναι μειωμένο στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι 4,1 δισ. ευρώ πέρυσι.

  Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνθηκε φέτος στα 4,7 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

  http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=62428&category_id=89

 2. Dal avatar
  Dal 10/07/2013 20:12:43

  Επειδή το δούλεμα και το ψέμα δίνει και παίρνει από του ευρωκράτες . Γιατί δεν κάνουν ρύθμιση χρέους στην Ιταλία που παράγει πρωτογενές πλεόνασμα έδω και μια και πλέον δεκαετία; Σημειωτέον ο Μοντι παρέλαβε χρέος 120% και φέτος βαίνει προς το 135%. Όπως και το γεγονός ότι ο μέσος όρος του κρατικού χρέους της ΕΖ ήταν το 2007% 66% και φέτος πάει για 95%. Να αναμένουμε τότε γενικό ευρωκούρεμα;.Δε νομίζω. Τα χρέη με τη ακολουθητέα πολιτική δεν μειώνονται αλλά αυξάνουν. Τι πρέπει ακόμη να συμβεί για να γίνει τούτο κατανοητό;.

  • Αρχιμηδησ avatar
   Αρχιμηδησ @ Dal 10/07/2013 20:37:19

   Νομίζεις οτι δεν είναι κατανοητό και επιδιωκόμενο?
   Απλά στο σύνηθες θέατρο που παίζουν, παχυλά αμοιβόμενοι, θα μας παρουσιάσουν την ανάγκη για κούρεμα του Ελληνικού χρέους ως επιτυχία του Μνημονίου που μας έφερε δήθεν "πλεόνασμα"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.