Το πλεόνασμα σε απλά Ελληνικά
12/02/2014 23:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πλεόνασμα σε απλά Ελληνικά

Για πρώτη φορά η Ελλάδα "πιάνει" τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ από φέτος

Μεγάλη η σύγχυση περί πρωτογενούς πλεονάσματος, που συνοδεύεται από... έλλειμμα και γενικώς ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Ακούει 1,5 δισ. ευρώ, ειρωνεύεται τα 3,9 δισ., διαβάζει δεξιά και αριστερά για τη Eurostat που διαφωνεί ή συμφωνεί, για την Τρόικα που αμφισβητεί και πάει λέγοντας.

Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, λίγο τα πράγματα:

1. Το πρωτογενές πλεόνασμα (έσοδα-δαπάνες πλην τόκων) ως οργανικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ

2. Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται στο 1,6 δισ. ευρώ.

3. Η Τράπεζα Ελλάδος είχε κέρδη 860 εκατ. ευρώ το 2013, εκ των οποίων τα 817 εκατ. ευρώ περνάνε στο Δημόσιο, δηλαδή στον προϋπολογισμό.

Το άθροισμα των (1), (2) και (3) είναι 3,9 δισ. ευρώ και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95) που ακολουθεί η Eurostat.

Αλλά...

Με βάση το αυστηρότερο σύστημα της Τρόικας διανομή του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να γίνει από το (1), δηλαδή το 1,5 δισ. ευρώ (άντε να είναι και λίγο υψηλότερο). Συνεπώς, με δεδομένη τη δέσμευση για παροχές που θα αντιστοιχούν στο 70% του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση μπορεί να... μοιράσει το ποσό που προκύπτει από την εξής απλή αριθμητική πράξη: 1,5 δισ. ευρώ Χ 70%=1,05 δισ. ευρώ. Αυτό και τέρμα...

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα έσοδα των κεντρικών τραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος; Μα στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς της Τρόικας; Περίπου 2,9 δισ. ευρώ.

Άρα, με το 1,5 δισ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών, συν τα 817 εκατ. ευρώ της ΤτΕ, συν το 30% που θα απομείνει από το πρωτογενές πλεόνασμα μετά παροχών (1), τότε έχουμε: 1,6+0,817+1,5Χ30%=1,6+0,817+0,45=2,867 δισ. ευρώ.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 5,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ή 2,9% ΤΟΥ ΑΕΠ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

1. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΡΟΪΚΑ 1,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΤΟ 1,05 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ

2. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑ EUROSTAT 3,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

3. ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΟΙ ΤΟΚΟΙ)=5,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ή 2,9% ΤΟΥ ΑΕΠ. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 13/02/2014 00:00:25

  'Αντε μπράβο να τελειώνουμε με προπαγάνδες και σκοπιμότητες. Απλή λογιστική είναι και κάποιοι ανίδεοι ή εμπαθείς διαστρέφουν και τα μαθηματικά για να μη φανεί ότι επιτέλους μπήκε τάξη στα οικονομικά του κράτους και πήγαμε πολύ καλύτερα των στόχων, κυρίως λόγω του τουρισμού και της μείωσης των δαπανών του κράτους. Και ήρθε η ώρα της αντίστροφης πορείας με τις πρώτες αποκαταστάσεις των αδικιών από τα μημόνια προς τους αδύναμους.

  • George N avatar
   George N @ Γεώργιος Τ. 13/02/2014 06:46:16

   Η μεγαλύτερη αδικία είναι η ανεργία. Αν δεν αντιμετωπισθεί αυτή ματαιοπονούμε μια και τίποτα δεν είναι διατηρήσιμο με το ένα τρίτο της κοινωνίας εκτός παιχνιδιού. Οι επενδύσεις με την απασχόληση που φέρνουν, φτιάχνουν πλεονάσματα και κρατάνε συνταξιοδοτικά συστήματα στη ζωή.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ George N 13/02/2014 17:46:39

    Σωστός. Ποιος διαφωνεί στο θέμα ανεργία; Πάντως 1/3 η ανεργία δεν είναι. Η πραγματική είναι κοντά στο 20% ενώ στα χαμηλά της ήταν στο 6-7%. Που σημαίνει ότι ενώ κάποια στιγμή 1 στους 10 που ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ δεν είχε δουλειά τώρα είναι 2 στους 10. Δεν είναι απελπιστικά τα πράγματα αλλά πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθεί το θέμα ειδικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και με συνεχείς ελέγχους ΙΚΑ και επιθεώρησης για αδήλωτη εργασία.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Γεώργιος Τ. 13/02/2014 09:09:39

   Για να είμαστε εντελώς ακριβείς Γιώργο,αρχίζει να μπαίνει τάξη στα οικονομικά μας,δε μπήκε ακόμη...

 2. Κόρη καραβοκύρη avatar
  Κόρη καραβοκύρη 13/02/2014 12:36:31

  Μπαίνουμε σε ένα δρόμο, ας πούμε τον δρόμο της αρετής, έχουμε πολλά χιλιόμετρα να διανύσουμε ακόμη γι αυτό ας είμαστε εγκρατείς, εξάλλου δεν βοηθάει και το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον για να είμαστε υπεραισιόδοξοι και ειδικώτερα να αρχίσουμε τις σπατάλες.

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 13/02/2014 12:57:22

  Το πλεόνασμα σε απλά ελληνικά πρόλαβαν και μας το εξήγησαν οι δικαστικοί με τις αποφάσεις που έβγαλαν για τον εαυτό τους και για μερικούς άλλους. Δεν έχω καμία απορία για το τι σημαίνει πλεόνασμα αλα ελληνικά!

 4. eleoc avatar
  eleoc 13/02/2014 16:34:36

  στην πραξη ο αυτονοητος συντονισμος μεταξυ των υπηρεσιων δεν υφισταται...π.χ προσφατα εβλεπα φτιαχναν εναν πεζοδρομο..μολις τον φτιαξαν περασε μια υπηρεσια για κατι εργασιες,ξηλωσε τον μισο!μετα ερχεται αλλη υπηρεσια μπαλωνει τον μισο ξηλωμενο και βαζει νεες πλακες...και ολα αυτα εν ετει 2014 που ψαχνουμε απο που να κοψουμε στο πλεον χρεωκοπημενο κρατος της ευρωπης.

 5. blue nile avatar
  blue nile 13/02/2014 16:42:50

  Το θέμα δεν είναι να υπάρχει μόνο πρωτογενές πλεόνασμα. Και βέβαια είναι καλό που υπάρχει όμως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι στο αν μπορεί να διατηρηθεί. Κι'αυτό γιατί δεν στηρίζεται στην παραγωγή πλούτου και στην κατανάλωση αλλά στηρίζεται στην άγρια φορολόγηση πλούτου που είχε συγκεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε το πολυτιμότερο που μπορεί να προσφέρει το θνησιγενές πρωτογενές πλεόνασμα είναι το ότι όσο υπάρχει να διαπραγματευτούμε το πως θα κάνουμε το χρέος βιώσιμο σε κόντρα με τους δανειστές που με αυτά που αφήνουν να διαρεύσουν μάλλον το πάνε να μας μετατρέψουν μόνιμα σε χρεοδουλοπαροικία. Κίνδυνο που η τωρινή κυβέρνηση είτε δεν μπορεί να το καταλάβει είτε το έχει καταλάβει και θέλει απλά να διατηρήσει όσο γίνεται τα προνόμια συγκεκριμένων καστών. Από ότι φαίνεται όμως οι νοτιοευρωπαίοι πολίτες δαισθάνονται τον κίνδυνο της μετατροπής τους σε δουλοπάροικους των Γερμανών και στις ευρωεκλογές θα δούμε αποτελέσματα που θα τρίβουμε τα μάτια μας...

  • Mariana avatar
   Mariana @ blue nile 13/02/2014 19:05:01

   Μήπως καλύτερα να μη γίνουν? Ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν με πρωτοβουλία των κυβερνήσεών τους οι χώρες του νότου ή η Ελλάδα μόνο από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί εν αμφιβόλω η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το ευρώ κλπ. Και μετά? Τι κάνουμε μετά? Θα το διαλύσουμε? Ας σκεφτεί το ζήτημα η προεδρία της ΕΕ όσο υπάρχει καιρός έως τις ευρωεκλογές.

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 13/02/2014 20:09:13

  Εκει που παμε να πουμε κατι καλο ερχεται το αμαν....Εκλεισε η περιπου εκλεισε η Χαλυβουργικη. Εδω κανουμε κρα για βιομηχανια και αναπτυξη και αυτες οι λιγες που εχουμε δεν μπορουν να επιβιωσουν. Τι γινεται τελικα;

  • Mariana avatar
   Mariana @ Ρηνα 13/02/2014 23:48:49

   Είναι η οριστική έξοδος από την κρίση,σαξσες στορυ, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης κλπ κλπ

 7. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 15/02/2014 10:03:57

  Ολόσοστοι οι αριθμοί που παρουσιάζονται.Αναγκαιο το πρωτογενές πλεόνασμα.Πως προέκυψε όμως ? Εκτος απο την αναγκαια περιστολη των δαπανων , προηλθε σε μεγαλο μερος απο την φορολογικη επιδρομη , κυριως επι αδικων και πολυ λιγοτερο επι δικαίων .Σε μια χωρα που βουλιαζει απο την υφεση,απο την ανεργία,απο την οικονομικη εξοντωση ανθρωπων και επιχειρησεων,ειναι διατηρήσιμο αυτο το πλεονασμα ?Οι αριθμοι ειναι όντως αμείλικτοι.Για να διατηρηθεί,χρειαζεται καθε χρόνο ολο και μεγαλυτερη φορολογηση και μεγαλυτερη μειωση δαπανων .Η φοροδοτικη ικανοτητα ομως του μεσου Ελληνα εξαντλειται...ο κοινωνικος ιστος εχει διαρραγεί ανεπανορθωτα. Φθασαμε στο σημειο,ενα μεγαλο μερος της ελληνικης κοινωνιας να συντηρειται απο τις συνταξεις των ηλικιωμενων, που και αυτες θα ακολουθησουν νομοτελειακα το καταρρέων ασφαλιστικο συστημα.Παραγωγικο μοντελο οχι απλως δεν υπαρχει,καταρρεει ακομη και το υπαρχον .Οι εξαγωγες το 2013 ,αντι να αυξηθουν μειωθηκαν.Αλλα εμεις πανηγυριζουμε γιατι περισσοτερο μειωθηκαν οι εισαγωγες ,λογω της ανυπαρκτης καταναναλωσης .Ξεχασα όμως ,ερχεται η αναπτυξη....(το ποιος την βλεπει , ειναι άλλο θεμα.....)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.