Το νέο χαράτσι στα ακίνητα - Ποιοι γλιτώνουν από τον φόρο και ποιοι θα πληρώσουν για την περιουσία τους
14/02/2015 15:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νέο χαράτσι στα ακίνητα - Ποιοι γλιτώνουν από τον φόρο και ποιοι θα πληρώσουν για την περιουσία τους

Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Έλληνες θα επωφεληθούν από το νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο νέος φόρος θα συνοδευτεί και με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% με 35%.


Όπως αποκαλύπτει η Ημερησία του Σαββάτου κερδισμένοι στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μία κατοικία (α΄ κατοικία), καθώς με το παλιότερο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ πλήρωναν από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα μόνο εάν ξεπερνούν το αφορολόγητο.

Αντίθετα, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι οι χαμένοι, καθώς προκειμένου να εξισορροπηθούν τα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θα πληρώσουν περισσότερα με τους φορολογικούς συντελεστές να φτάνουν ακόμα και στο 3% της αξίας του ακινήτου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία θα είναι 150-200 χιλιάδες ευρώ, αφού πρώτα προκύψει η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος σήμερα έχει σπίτι αξίας 220 χιλ. ευρώ με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% θα πέσει κάτω από τα 160.000 ευρώ, επομένως δεν θα πιαστεί στα δίχτυτα του νέου φόρου που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, για τα υπόλοιπα ακίνητα θα πληρώνεται κανονικά ο φόρος, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει μια πρώτη κατοικία και δύο αγροκτήματα κι ένα εξοχικό, για το μεν πρώτο δεν θα φορολογηθεί εφόσον η αξία δεν ξπερνά τις 150-200 χιλιάδες ευρώ, ωστόσο, για τα υπόλοιπα θα πληρώσει κανονικά φόρο.

Όπως αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος, ο νέος φόρος θα ονομάζεται μεν «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ), ωστόσο ως προς το αφορολόγητο όριο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008. Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, τη λεγόμενη «πρώτη».
Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο, θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο! Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο.

Σε περίπτωση που το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας οριστεί στις 200.000 ευρώ, τότε:

*Ενας φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη κατοικία, καθώς κι ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει το φόρο για το εξοχικό!

*Ενας φορολογούμενος που έχει ιδιόκτητη πρώτη κατοικία (μονοκατοικία) αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και ταυτόχρονα κατέχει ένα ισόγειο κατάστημα 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ κι ένα σπίτι στο χωριό του 90 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για τη μονοκατοικία και θα πληρώνει το φόρο για το κατάστημα και το σπίτι στο χωριό.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚωσταςΧ avatar
    ΚωσταςΧ 15/02/2015 10:29:07

    Αν ειναι αληθεια, ειναι ενα μαθημα φορολογικης δικαιοσυνης! Χαρατσι ειναι να πληρωνεις φορο για το σπιτι που μενεις και πιθανον να το χρωστας ακομα στην τραπεζα.Τοσο απλο ηταν, κυριοι φωστηρες του ΕΝΦΙΑ! Υ.Γ. διαβιβαστε το δεοντως παρακαλω.

  2. Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές 16/02/2015 00:29:47

    Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο λόγος ο βασικός για την ήττα της ΝΔ.Το είδαμε,το συναντήσαμε σε φιλικούς ή επαγγελματικούς κύκλους.Και τώρα πολλοί που ψήφισαν συριζα παραδεχονται οτι δεν τον πίστευαν στα περισσότερα που υποσχόταν.Αρκούνται στην καταργηση του ενφια.Γι'αυτο και δεν ενοχλούνται καθόλου απο τις τελευταιες εξελίξεις στο γιουρογκρουπ.Μια χαρα τους κάθεται το 2/3 μνημόνιο αλλά χωρις ενφια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.