Το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα γίνεται με το ΦΠΑ
28/04/2014 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα γίνεται με το ΦΠΑ

Αν είναι ένα οικονομικό έγκλημα μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα αυτό αφορά στον ΦΠΑ.

Οι καταναλωτές πληρώνουν τον ΦΠΑ αγοράζοντας ότι χρειάζονται, τον φόρο τον εισπράττουν οι επαγγελματίες και οφείλουν να τον αποδώσουν στο κράτος. Παίζουν δηλαδή το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ καταναλωτή και κρατικών ταμείων. Ο ΦΠΑ δεν ανήκει σε κανέναν επαγγελματία, δεν μπορεί να παρακρατείται από κανέναν, είναι λεφτά που εισπράττει το κράτος προκειμένου να πληρώνει μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία.

Αν το σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ ήταν ορθότερο, αν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί και κυρίως αν όλοι οι επαγγελματίες απέδιδαν κανονικά τον ΦΠΑ τότε η χώρα αυτή δεν θα είχε χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, το δημόσιο χάνει 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ, καθώς εισπράττει μόλις 4 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας! Που πάνε τα άλλα μπορείτε φυσικά να το καταλάβετε όλοι σας. Πάνε συνήθως στα ενοίκια, τους μισθούς των υπαλλήλων ή όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε. Αλλά ακόμη κι αν ο επαγγελματίας δεν πάει καλά και δεν έχει να πληρώσει τις λειτουργικές του δαπάνες είναι και απάτη και ανηθικότητα να μην αποδίδει τον ΦΠΑ. Τελεία και παύλα.

Ως εκ τούτου μόνο σωστές μπορούν να χαρακτηριστούν οι προτάσεις που κάνει η Κομισιόν για αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ με ένα σύστημα μηνιαίας παρακράτησης των φόρων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις αλλαγές από τον Ιανουάριο του 2015 μέτρα που αφορούν:

1. Ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων.

2. Καθιέρωση της δυνατότητας απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από το σύστημα ΦΠΑ.

3. Δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.

4. Επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ. Επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο.

Παράλληλα, έως τον Ιούνιο του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μελέτη για την εισαγωγή ενός συστήματος παρακράτησης «πληρώνω την ώρα που εισπράττω» με το πρώτο βήμα σταδιακής εφαρμογής του νέου συστήματος να γίνεται τον Ιανουάριο του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Marcelos avatar
  Marcelos 28/04/2014 17:52:17

  Όλο το σύστημα φορολόγησης πρέπει να αλλάξει γενικότερα. Δεν μπορούνε οι επαγγελματίες να μην αποδίδουν ΦΠΑ που εισέπραξαν αλλά δεν μπορεί και να τους ζητείται να αποδώσουν ΦΠΑ για τιμολόγια που δεν έχουν εισπράξει! Δεν μπορεί εγώ δηλαδή να τρώω "κανόνι" από τον πελάτη που προμήθευσα με προϊόντα ή υπηρεσίες κι επιπλέον να πηγαίνω και φυλακή αν δεν αποδώσω στο κράτος το ΦΠΑ που ποτέ δεν εισέπραξα!!! Ούτε γίνεται να προκαταβάλλω 90% της εφορίας του επόμενου έτους ανεξαρτήτως αν συνεχίσω τη δραστηριότητα, αν έχω τους ίδιους τζίρους κτλ. Αυτό δεν γίνεται πουθενά άνωθεν της Σαχάρας...

  • Καβαλιώτης avatar
   Καβαλιώτης @ Marcelos 29/04/2014 08:38:16

   Μην είσαι σίγουρος και για κάτωθεν ...

 2. Π.Κ. avatar
  Π.Κ. 28/04/2014 18:59:56

  Αν δεν υπάρξει ένα μόνιμο και δίκαιο φορολογικό σύστημα χωρίς να αλλάζει κάθε εξάμηνο και δεν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές τότε ο φοροδιαφυγή θα ζει και θα βασιλεύει.

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 28/04/2014 23:55:09

  Και γιατί να μην γίνεται "έγκλημα"; Νοιάστηκε το κράτος να τιμωρήσει τους "εγκληματίες" ή κάνει και την πάπια σε μερικές περιπτώσεις; Ακόμα χειρότερα, συμμετέχει, διευκολύνει και ενθαρρύνει το έγκλημα. Υπάρχει μεγάλη ξένη "αλυσίδα" με Ελληνική εμπορική ονομασία, που ζήτησε και έλαβε (!) ρύθμιση φορολογικών χρεών, περιλαμβανομένου και δυσθεώρητου ΦΠΑ, συνολικού ύψους πάνω από 50 εκατ., σε 60, κατ' άλλους σε 100 δόσεις. Δηλαδή το κράτος δέχτηκε ο κλέφτης να επιστρέψει τα κλεψιμέϊκα σε πάμπολλες δόσεις! ΚΟΥΙΖ: Πέρα από το κακό παράδειγμα, που δόθηκε, για την πάταξη της φοροκλοπής του ΦΠΑ, πόσο νομίζετε μπορούν να αντέξουν με τέτοιο αθέμιτο ανταγωνισμό οι 550 περίπου ανταγωνιστικές της αλυσίδας μκρομεσαίες επιχειρήσεις;

  • Geros avatar
   Geros @ ΠΗΛΕΑΣ 29/04/2014 14:18:03

   Κάποιος σου είπε ότι κάποιος που μπορεί να είναι και κάποιος άλλος , ρύθμισε χρέη που μπορεί να τόσα αλλα μπορεί να είναι κι άλλα τόσα , σε τόσες ή σε πολύ περισσότερες δόσεις ...... Αν θέλεις να αρχίσεις την περιπτωσιολογία μιλα τουλάχιστον συγκεκριμένα και όχι με ράδιο αρβύλα! Υπάρχει λόγος να το κρατάς μυστικό? Έχεις πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει πληρωμένους δολοφόνους που εκτελούν σχολιαστές του antinews??? Χωρίς να ξέρω ποιον εννοείς είμαι σίγουρος ότι αν τα χρέη του δεν ρυθμιζόταν και έκλεινε, θα έβγαινες εσύ και οι άλλοι σαν εσένα για να καυτηριάσεις την ολιγωρία της κυβέρνησης που άφησε χίλιους υπαλλήλους (ή πολύ περισσοτερους) στον δρόμο!!

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Geros 30/04/2014 02:28:44

    Αν ήσουν της εμπορικής πιάτσας δεν θα ρώταγες. Ακόμα και τις οικονομικές στήλες αν παρακολουθούσες, θα εύρισκες "διακριτικά" αυτή και άλλες παράλληλες. Και δεν θα διαφημίσουμε κανέναν. Άλλωστε, τα φορολογικά ειναι, λέει, απόρρητα (γιατί άραγε;) και δεν δικαιούσαι να τα επικαλείσαι. Ας μείνουμε λοιπόν "στους θρύλους". Όσον αφορά το "αν έκλεινε", οι θέσεις εργασίας στο εμπόριο δεν εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις αλλά τον τζίρο. Στον συγκεκριμένο κλάδο, αντιστοιχεί 1 θέση ανά 300000 Ευρώ περίπου. Όσες θέσεις έχανε η φοροδιαφεύγουσα και φοροκλέπτουσα επιχείρηση θα τις κέρδιζε ο νομοταγής και Ελληνικών συμφερόντων ανταγωνισμός της. Θα είχες αντίρρηση; Αλλά, για να μην μένουμε σε μία περίπτωση, ας πούμε και για άλλη, Ελληνικών συμφερόντων και πνέουσα τα λοίσθια, που πιάστηκε για κύκλωμα τιμολογίων μαϊμού, καταδικάστηκε σε πρόστιμα πολλών δεκάδων εκατομ. και, ξαφνικά, της χαρίστηκαν πλην τριών. Ανακοινώθηκε και επίσημα, μπας και "ανασάνει" στο ΧΑ, αλλά μπα... Ή άλλη, εξίσου μεγάλη, που ώφειλε, βάσει του νόμου, να έχει κάνει ΑΜΚ ή να κλείσει, λόγω διαρκών ελλειμμάτων, αλλά... Ξέρω...: πολύ μεγάλες για να τις αφήσουμε να πεθάνουν. Κι έτσι, τις βοηθάμε να πεθαίνουν χίλιες ΜΜΕ, με πολλαπλάσιους επίσημους (και ανεπίσημους) εργαζομένους, στο πόδι τους... Λίγοι-λίγοι δεν ενοχλούν ξεψυχώντας. Και δεν αξίζει και να "διαπραγματευτείς" για φραγκοδίφραγκα....

 4. μελιτίνη avatar
  μελιτίνη 29/04/2014 11:04:14

  To μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα έχει γίνει με τα ακίνητα κι όλοι συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα!

 5. ddn avatar
  ddn 03/05/2014 13:31:57

  ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΤΟΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.