10/11/2011 07:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κόμμα της Μέρκελ βρήκε φόρμουλα για να μας βγάλει από το Ευρώ;

Φωτιές έχει ανάψει σχέδιο ψηφίσματος του γερμανικού συντηρητικού κόμματος CDU, το οποίο θα θεσπίζει τη δυνατότητα για μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, χωρίς να εξέρχεται από την Ε.Ε.

Το σχέδιο ψηφίσματος έχει αποτελέσει -σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt- έντονες συζητήσεις στους κόλπους του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως αυτό αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος (14-15 Νοεμβρίου στη Λειψία) και είναι διατυπωμένο ως εξής:

"Αν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης δεν είναι σοβαρά διατεθειμένο ή δεν έχει την ικανότητα να σεβαστεί τους κοινούς κανόνες της, μπορεί ελεύθερα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς όμως να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η στρατηγική που είχε υιοθετηθεί μέχρι τώρα και συνίστατο στην υπεράσπιση κάθε χιλιοστού της ζώνης του ευρώ είναι στην πάροδο του χρόνου η πιο δαπανηρή για τη Γερμανία". Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα ο ευρωβουλευτής Μάρκους Πίπερ, ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση,ο οποίος εκτιμά οτι "η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να γίνει ευέλικτη".

Διαβάστε κι αυτό: Η Ελλάδα ομφαλοσκοπεί ενώ ο κόσμος … χάνεται

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Antilogos avatar
  Antilogos 10/11/2011 08:12:26

  Μπορεί να ψάχνουν τρόπο αλλά μέχρι σήμερα ισχύει η ΟΜΟΦΩΝΙΑ στις αποφάσεις από όλες τις χώρες .
  ΑΝ μία χώρα ΔΕΝ ψηφίσει την αλλαγή των Ευρωπαϊκών συνθηκών τότε απλά μένει ένα ακόμα ανεκπλήρωτο όνειρο αυτών που απεργάζονται τέτοιες λύσεις...

 2. ΜΠ avatar
  ΜΠ 10/11/2011 08:19:13

  Το Ευρώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδιάρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα προκαλέσει το διαχωρισμό σε "τουρίστες της Ε.Ε" και "εταίρους της Ε.Ε". Με την ίδια λογική, μπορούν να μπουν στο ευρώ οι εκ δεξιών μας γείτονες, αλλά να μην ανήκουν στην Ε.Ε !!!!! Πόσο παράλογο ακούγεται;
  Ή (για να κάνω πιο γλαφυρό), η Καλιφόρνια να ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά να έχει το δικό της νόμισμα !!!!!! Ευφυές !!!!!!

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΜΠ 10/11/2011 09:06:39

   Μήπως μπλέκεις μία Ομοσπονδία με μια Κοινή Αγορά; Και, αν υπάρχει κοινό νόμισμα, γιατί να καθορίζουν την ισοτιμία του οι Γερμανοί και όχι οι Έλληνες; Γιατί, βέβαια, τσέπες και συμφέροντα παραμένουν χωριστά.

  • ss_sk avatar
   ss_sk @ ΜΠ 10/11/2011 12:42:19

   Από το '94 που υπέγραψε το "Μάαστριχτ" η Σουηδία διατηρεί την κορώνα της χάριν κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών - και όμως έχει, βάση της συμφωνίας ,την υποχρέωση να υιοθετήσει (πότε? μάλλον ποτέ) το ευρώ. Και τονίζω τη Σουηδία διότι η εξαιρετική οικονομία της δεν δικαιολογεί την απουσία της από την Ευρωζώνη (όπως ισχύει για Βουλγαρία, Ρουμανία και λοιπές που πασχίζουν για τις προϋποθέσεις). Και ας μην ξεχνάμε το Η.Β.!!!

   Επομένως η άποψη περί "άρρηκτου δεσμού" Ευρωπαϊκής 'Ένωσης (E.U.) και ευρώ διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Το ότι η διαδικασία οικειοθελούς (προσωρινής) αποχώρησης μίας χώρας από την Ευρωζώνη λείπει από το καταστατικό αποδεικνύει την προχειρότητά του και τις περιορισμένες δυνατότητες/γνώσεις αυτών που το συνέταξαν. Ό,τι σκέφτεται το CDU έπρεπε να υπάρχει από την αρχή!

   Αλλά αξίζει τον κόπο πια? Οι...μάσκες έπεσαν αλλά όχι μόνο για τα "εσωτερικά" μας. Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι ένα εγχείρημα όπως του ευρώ όταν η εξέλιξή του βασίζεται σε μεθόδους"trial and error"?

 3. socrates avatar
  socrates 10/11/2011 08:26:31

  Αν δεν είναι υποβολιμιαία η πρόταση προφανώς οι Γερμανοί είναι βαθειά νυκτωμένοι.
  Τί κίνητρο θα έχουμε να μείνουμε στην Ε.Ε. αν μας διώξουν από την Ευρωζώνη;
  Τα σύνορα δεν μας τα προστατεύουν οι Ευρωπαίοι, άλλα λεφτά δεν πρόκειται να πάρουμε και τα επιτόκια για την ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι υψηλά.
  Να κάτσουμε να κάνουμε τί;
  Γιατί να τους έχουμε βεζύρηδες πάνω από το κεφάλι μας, ιδιαίτερα όταν αποφασίζουν χωρίς να μας ρωτούν για θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως το να είμαστε η χωματερή των λαθρομεταναστών της Ασίας;
  ΜΟΝΟ για "πελάτες" των προϊόντων τους μας θέλουν;
  Υπάρχουν και ...αλλού πορτοκαλιές, κύριοι, που θα έδιναν γή και ύδωρ για λιμάνια και άλλες ...εγκαταστάσεις.

  • ΜΠ avatar
   ΜΠ @ socrates 10/11/2011 11:26:29

   Ακριβώς !

 4. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 10/11/2011 08:56:23

  Μα τι πρόβλημα έχουμε εμείς. Αφού θέλουμε να φύγουμε από το € και την Ε.Ε.
  Η μήπως δεν είναι έτσι, γιατί στο τέλος θα τρελαθούμε κανονικά...
  Καλημέρα ΕΛΛΑΔΑΡΑ !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.