Το κρυφό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
19/09/2015 13:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κρυφό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

DW

Πόσο κοστίζει πραγματικά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους; Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου συμπεραίνει ότι η παράταση της διάρκειας των δανείων και μείωση των επιτοκίων οδηγούν σε κρυφό «κούρεμα» αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οπως γράφει η DW, η Ελλάδα καταβάλλει ήδη πολύ χαμηλούς τόκους για τα δάνεια που έχει λάβει, ενώ η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει μετά το 2020. Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης, μάλιστα, γίνεται λόγος για νέα παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 20 ή και 30 έτη.

Οικονομολόγοι από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου υπολόγισαν πόσο ακριβώς κοστίζει ο τρόπος αυτός ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η ελάφρυνση του χρέους, που προκαλεί τόσο έντονες δημόσιες συζητήσεις, συντελείται ήδη», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι οικονομολόγοι». Βάσει των εκτιμήσεων των ειδικών, η σημερινή αξία των δανείων υποχωρεί στο ήμισυ επί της ονομαστικής αξίας.

Έμμεσο «κούρεμα» σχεδόν 100 δισ. ευρώ

Στην υπόθεση εργασίας τους οι οικονομολόγοι υπολογίζουν με ένα προεξοφλητικό επιτόκιo ύψους 5% (το ίδιο χρησιμοποιεί στους υπολογισμούς της και η Παγκόσμια Τράπεζα) και ένα μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας που καθόλη της διάρκεια εξυπηρέτησης των δανείων κυμαίνεται στο 1,5%.

Με αυτά τα δεδομένα η παρούσα αξία του οφειλόμενου ποσού των δανείων ονομαστικής αξίας 184 δισ. ευρώ υποχωρεί σε μόλις 87 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι, δεδομένου ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο ενός ονομαστικού κουρέματος του χρέους και καθότι τα επιτόκια δεν επιδέχονται περαιτέρω μείωση χωρίς αυτό να συνεπάγεται άμεσες απώλειες για τους πιστωτές, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση περί νέας παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Μια νέα παράταση κατά 20 ή και 30 έτη, όπως προτάθηκε πρόσφατα από το ΔΝΤ, θα οδηγούσε -στη βάση των ίδιων υπολογισμών- σε περαιτέρω μείωση της παρούσας αξίας των προς αποπληρωμή δανείων στα 43 δισ. ευρώ (παράταση κατά 20 έτη) ή στα 30 δισ. ευρώ (παράταση κατά 30 έτη) αντίστοιχα.

Μηδενική υπό όρους η αξία του τρίτου δανείου

Στη βάση του ίδιου μοντέλου υπολογισμών, η αξία του νέου, τρίτου πακέτου στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ υποχωρεί στα 59 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλη, τροποποιημένη υπόθεση εργασίας, η αξία του νέου δανείου θα μπορούσε να υποχωρήσει στο μηδέν. Στο μοντέλο αυτό οι οικονομολόγοι υπολογίζουν με ένα προεξοφλητικό επιτόκιο ύψους 7%, το οποίο μειώνει την παρούσα αξία των προς αποπληρωμή δανείων στα 8 δισ. ευρώ. Εάν συνυπολογιστεί σε αυτό η επιστροφή στην Ελλάδα εσόδων ύψους 7,7 δισ. ευρώ που θα εισπράξει η ευρωζώνη μέχρι το 2018 από παλαιότερα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η αξία του δανείου στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας θα ήταν ουσιαστικά μηδενική.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης Στέφαν Κόοτς: «Μπορεί από τη δημοσιονομική σκοπιά των δανειστών ένα άμεσο κούρεμα του χρέους και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και παράταση της ωρίμανσης να εμφανίζονται ως οικονομικά ισοδύναμα μέτρα. Σε αντίθεση με ένα απευθείας κούρεμα, το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αναχρηματοδοτηθεί άμεσα από τις αγορές, μέσω μιας έμμεσης ελάφρυνσης του χρέους (χαλάρωση των όρων που αφορούν στην καταβολή τοκοχρεολυσίων) η χώρα παραμένει σε μια παρατεταμένη φάση αφερεγγυότητας. Αυτό δίνει στις πιστώτριες χώρες τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις πιέσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως αυτό να εγγυάται την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής πολιτικής».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 19/09/2015 17:48:18

  Πιστεύω οτι η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων είναι προτιμότερη δεδομένου ότι θα αποκλείσει στις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις τον ασύστολο δανεισμό απο τις αγορές . Εφόσον μάλιστα θα ισχύει και η ρήτρα των πλεονασματικών προϋπολογισμών μπορεί μελλοντικά να φτιάξουμε ενα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος .

 2. George N avatar
  George N 20/09/2015 06:19:49

  Εννοείται ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ποτέ πια την δυνατότητα να καλύπτει πρωτογενή ελλείμματα με δανεισμό. Η μέθοδος όμως έχει σημασία. Επιμήκυνση χωρίς σταθερό και πολύ μικρό επιτόκιο μεσοπρόθεσμα δύσκολα θα είναι είναι βιώσιμη. Οι πληρωμές σε περίοδο ανόδου των επιτοκίων θα εκτοξευτούν. Πέρα από το 15% ΑΕΠ δανειακές ανάγκες ετησίως, λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για το που κατέληξε η διαπραγμάτευση για το χρέος μεταξύ ΕΖ και IMF. Προφανώς το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί πρώτα στην νέα Ελληνική κυβέρνηση.

  • ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
   ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. @ George N 20/09/2015 10:27:46

   Aνοδο των επιτοκίων είναι λιγώτερο πιθανό να έχουμε απο μια νέα Leehman Brothers π.χ. σε κάποιο απο τα BRICS. Ήδη η FED πήρε για δεύτερη φορά πίσω την αύξηση των επιτοκίων μόλις εμφανίστηκε η κρίση στην Κίνα. (Την προηγούμενη, είχαν αρχίσει να τρέμουν όλα μαζί τα BRICS). Ο κίνδυνος για την ΕΕ είναι ο αντίθετος πλέον, ήτοι ο στασιμοπληθωρισμός αλλά Ιαπωνία. Με τη λιτότητα , όπως ο Χότζας, μάθαμε τον γάιδαρό μας να μην τρώει για μην ξοδεύουμε...Η Μέρκελ μας έφερε το Σοσιαλισμό απ' το παράθυρο. ΟΛΑ τα περιτά Καπιταλιστικά έξοδα θα καταστραφούν. Ήδη η παραγωγή σκουπιδιών στην Ευρώπη έχει μειωθεί σχεδόν κατα 50% !! σε σχέση με το 2009...Η Νορβηγία αντιμετωπίζει πρόβλημα εισαγωγής σκουπιδιών, στην Ελλάδα περάσαμε και το -50% και για 6 ολόκληρα χρόνια δεν ξαναμιλήσαμε για υπερχείλιση των χωματερών. Σίγουρα η κρίση έχει και τα καλά της και το σπουδαιότερο είναι οτι τη συνηθίσαμε...Τα συναιτεριστικά κινήματα και οι αχρήματες συναλλαγές γνωρίζουν δοξες Παγκοσμίως πλέον. Δεν είναι για αύριο βέβαια, αλλά σε λίγα χρόνια θα αποτελούν καθεστώς. Ο Καπιταλισμός αυτοπεριορίζεται τελικά αυτομάτως...Μια μέθοδος για να νικιέται ο καρκίνος είναι να τον αφήνουμε εντελώς νηστικό, λένε οι επιστήμονες...

   • George N avatar
    George N @ ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 21/09/2015 12:19:07

    Κάτσε να φτιάξουμε Καπιταλισμό πρώτα Αχιλλέα στην Ελλάδα και μετά τον καταργούμε :-) Για την Ευρώπη με 50% δημόσιες δαπάνες, κοινωνικό κράτος που πια δεν μπορεί να υποστηρίξει και τεράστια χρέη, το μέλλον είναι σκοτεινό. Φαντάζομαι κάποια στιγμή θα αντιδράσει αλλά μέχρι τότε θα εξακολουθήσει να βλέπει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή να πέφτει σαν πέτρα. Φυσικά και διαφωνούμε στο δια ταύτα. Για μένα αυτά που πιστεύεις είναι ακριβώς αυτά που μας έφεραν εδώ. Το μέλλον θα δείξει...

    • ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
     ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. @ George N 21/09/2015 12:38:30

     Eννοείς οτι αυτά που πιστεύω τα προκάλεσαν οι 10-12 Υπερτραπεζίτες που κατέχουν και ελέγχουν το 60% του παγκόσμιου πλούτου? Αυτοί με τα συνεταιριστικά και εναλλακτικά τους κινήματα μας οδήγησαν στο σκάσιμο της Leehman Brothers που αν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα έσκαγε ποτέ? Τι ακριβώς εννοείς?

     • George N avatar
      George N @ ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 21/09/2015 17:59:31

      H Leeman Brothers δεν προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα. Απλά αποκάλυψε ποιος κολυμπούσε γυμνός. Μάντεψε ποιος ήταν αυτός :-)

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ George N 20/09/2015 11:17:14

   Όσο μεγαλύτερη η περίοδος αποπληρωμής, τόσο μεγαλύτερη η «πιθανότητα ατυχήματος» που θα χύσει την καρδάρα με το γάλα και άντε πάλι από την αρχή.

   • ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
    ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. @ ΚΜ 20/09/2015 12:18:50

    Eτσι λειτουργεί το σύστημα φίλε ΚΜ. Οι κρίσεις στον καπιταλισμό είναι κυκλικές και επαναλαμβάνονται περιοδικά. Κι αφού ο Σοσιαλισμός πέτυχε, θα τις υφιστάμεθα συνεχώς, ιδιαίτερα οι πιό φτωχοί και υπανάπτυκτοι.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 20/09/2015 15:16:40

     Άσε τις ψευτοθεωρίες, Συριζαίε παπαγάλε διαστρεβλωτάκο. Το «ατύχημα» είναι ο Τσίπρας που διακονείς: 6 έτη θυσιών στα σκουπίδια, χάριν της μικροπολιτικής και νερό στο μύλο των Γερμανών. Και τρίτο μνημόνιο Τσίπρα.

   • George N avatar
    George N @ ΚΜ 21/09/2015 12:09:48

    Συμφωνούμε ΚΜ αλλά καλώς ή κακώς δεν αποφασίζουμε εμείς αλλά οι πιστωτές. Σε αυτό το σενάριο σημασία έχει το κόστος εξυπηρέτησης να είναι μικρό και fixed. Είναι η ασπίδα στην άνοδο των επιτοκίων που κάποια στιγμή θα έρθει.

    • ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
     ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. @ George N 21/09/2015 12:42:10

     Δίκιο έχεις τα "6 χρόνια θυσιών" των μικρομεσαίων και των φτωχών δεν τα αποφάσισε σίγουρα ο Τσίπρας, αλλά οι πιστωτές. Αυτοί, αν και όποτε θελήσουν, μπορούν, αν θεωρήσουν οτι τους συμφέρει, να το κανονίσουν έτσι ώστε το κόστος εξυπηρέτησης να είναι μικρό και fixed...Άν και όποτε όμως...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.