#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/09/2011 12:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κλίμα περί χρεοκοπίας βυθίζει χρηματιστήρια και ευρώΣε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές στην κεφαλαιαγορά της Αθήνας αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας ο γενικός δείκτης το ΧΑ υποχωρεί κατά 1,8% και βρίσκεται στο επίπεδο των 870 μονάδων.

Η γαλλική αγορά πέφτει 4%, λόγω  των πληροφοριών  για υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών ακριβώς εξαιτίας της έκθεσής  τους σε ελληνικά ομόλογα, ενώ και  η  Γερμανία ακολουθεί με πτώση  άνω του 2%. Και επειδή οι μετοχές  που πέφτουν περισσότερο είναι  οι τραπεζικές καταλαβαίνει κανείς ότι  οι αγορές δεν πείθονται ούτε από  τις διαβεβαιώσεις της BNP Paribas, ούτε των υπολοίπων τραπεζών. Τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στους ισολογισμούς τους δεν έχουν την αξία που λένε και αυτό το γνωρίζουν, εξ και η βύθιση των μετοχών. Και μόνο τις ζημιές από την Ελλάδα να υπολογίσει κανείς φθάνει, καθώς η λ.χ η γερμανική Cοmmerzbank έγραψε ζημιές 750 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Μετά τις –  επαναλαμβανόμενες – φήμες για  σχέδια εκτάκτου ανάγκης στη  Γερμανία, προκειμένου να διασωθούν  οι εγχώριες τράπεζες από ενδεχόμενη  ελληνική χρεοκοπία, τις ανάλογες  εξελίξεις στη Βρετανία, όπου  για τους ίδιους λόγους διαχωρίζονται  οι επενδυτικές εργασίες από  τα τμήματα λιανικής τραπεζικής  και μάλιστα με νόμο που  ετοιμάζεται να φέρει άμεσα  η κυβέρνηση Κάμερον, το θέμα  της «ευπάθειας» του ευρωπαϊκού  τραπεζικού τομέα απέναντι στην  κλιμακούμενη κρίση το επαναφέρουν  τώρα και οι οίκοι αξιολόγησης.

Οίκοι που δεν χρησιμοποιούν  καν «διπλωματική γλώσσα», όταν …  απειλούν με υποβάθμιση τις μεγαλύτερες  εμπορικές τράπεζες της Γαλλίας, ήτοι τις BNP Paribas, Société Générale και Crédit Agricole, «προειδοποιώντας» τες για την … ανάμειξή τους στα της ελληνικής οικονομίας.

Προ λίγων 24ωρων ήταν η S&P που είχε στείλει τέτοιο μήνυμα στις γαλλικές τράπεζες, τώρα είναι η σειρά της Moody's να διευκρινίσει πως η «μεγάλη έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος», αλλά και η παρουσία τους – μέσω των θυγατρικών τους ελληνικών τραπεζών – στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, είναι μείζον πρόβλημα για την διατήρηση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης!

Μάλιστα στην έκθεσή της η Moody's τονίζει πως οι αυξημένες πιθανότητες περαιτέρω επέκτασης της ελληνικής κρίσης χρέους αντανακλώνται στην διαρκώς μειούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στο ΣΥΝΟΛΟ του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου!

Όπως γίνεται αντιληπτό  η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε το 2008, ποτέ δεν σταμάτησε, και τώρα ξεκινά η χειρότερη της εκδοχή.

Στις 870 μονάδες ο  Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 1,99%. Στα 3 ευρώ η Εθνική χάνει 4,15%. Πάνω από 5,5% η βουτιά σε Eurobank και Marfin Popular. Απώλειες πάνω 3% σε Alpha, Mυτιληναίο και ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, το ευρώ κατρακυλά προς τα 1,35 δολάρια, επίπεδα  που είναι τα χαμηλότερα από το 2001 και μετά...

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=145056

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.