#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2011 16:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ευρώ τελείωσε!Αντί να εργαστεί σκληρά, και να ζήσει με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες, αποταμιεύοντας παράλληλα για το μέλλον, ένας φτωχός φοιτητής εφηύρε ένα σύστημα για να κερδίζει στη ρουλέτα. Μετά από πολύμηνες δοκιμές, πείστηκε ότι ανακάλυψε έναν σίγουρο τρόπο για να γίνει πλούσιος, ή έτσι τουλάχιστον πίστευε.

Το μόνο πρόβλημα όμως ήταν, πως για να ξεκινήσει να εφαρμόζει το μεγαλοφυές του σχέδιο, χρειάζονταν αρχικό κεφάλαιο. Για αυτό και ζήτησε τη βοήθεια του εύπιστου μπαμπά του, ο οποίος του έδωσε ένα σεβαστό ποσό, μαζί με τις ευχές του για καλή επιτυχία, δίνοντάς του και το αεροπορικό εισιτήριο για το Las Vegas.

Αφού πέρασε κάποιο διάστημα χωρίς νέα του, ο μπαμπάς άρχισε να ανησυχεί και έστειλε μήνυμα στο βλαστάρι του: «Πως τα πάμε;», χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Μια εβδομάδα μετά ξαναπροσπάθησε: «Τι γίνεται;». Καμία απάντηση.

Στο τέλος, ο απελπισμένος πλέον πατέρας αποφάσισε να στείλει τελεσίγραφο: «Απάντησέ μου, αλλιώς…». Οπότε και ο νεαρός τζογαδόρος απάντησε: «Είμαι ευτυχής να σου ανακοινώσω, πως το σύστημά μου λειτουργεί επιτυχώς. Παρακαλώ στείλε κι άλλα χρήματα…».

Κάπως έτσι έχει και η σημερινή κατάσταση των μεσογειακών χωρών της ευρωζώνης. Το κοινό νόμισμα τα πάει τόσο καλά, που αρκετά μέλη του πάνε για χρεοκοπία. Χάνοντας την αξιοπιστία τους στις ανάλγητες χρηματαγορές, στρέφονται προς το Βερολίνο για μετρητά.

Όπως έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα θα πληρώνει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της σε τόκους, μέχρι το 2015. Το κόστος δεκαετούς δανεισμού της Πορτογαλίας αγγίζει το αβάσταχτο 7% και θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν δεν επενέβαινε στις αγορές η ΕΚΤ. Τέλος, η Ισπανία έχει 700.000 απούλητες κατοικίες, 20% ανεργία, και 33% πτώση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τη Γερμανία από την εποχή που δημιουργήθηκε το ευρώ.

Πραγματικά, το σύστημα δουλεύει. Δεν χρειάζεται τύχη, μόνο χρήματα. Από πού όμως θα βρεθούν; Το ταμείο διάσωσης ύψους €750 δισ. που στήθηκε από κοινού μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, δεν αρκεί. Μπορεί να κερδήθηκε κάποιος χρόνος, επιτρέποντας στην Αθήνα, τη Λισσαβόνα, και τη Μαδρίτη να συνεχίζουν να ποντάρουν στο τροχό, η οικονομική τους όμως δυσχέρεια συνεχίζει αμείωτη.

Από τις 6 χώρες της ευρωζώνης που ακόμη διαθέτουν αξιολόγηση ΑΑΑ (Αυστρία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, και Ολλανδία), η μόνη που πραγματικά μετράει είναι η Γερμανία. Και ως ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει καταντήσει να είναι ο μοναδικός της δανειστής. Μέχρι σήμερα, το Βερολίνο πληρώνει, όμως το 62% των Γερμανών αντιτίθεται σε οποιαδήποτε περαιτέρω συμμετοχή τους σε ανάλογη οικονομική διάσωση. Έχοντας να επιλέξει μεταξύ των φτωχών της  Ευρώπης και του δικού της εκλογικού σώματος, η Angela Merkel μάλλον θα γίνει πιο σφιχτή.

Άρα, τι πρόκειται να συμβεί; Κάποιοι μιλάνε για τη πανάκεια του ευρωομόλογου, που θα επιτρέψει στους αδύναμους να απολαμβάνουν πίστωση με τους ίδιους όρους που την απολαμβάνουν οι ισχυροί. Όμως, κάποιοι άλλοι, όπως η πρωθυπουργός της Φιλανδίας Mari Kiviniemi δεν το θεωρούν καλή ιδέα.

Και τι θα γίνει με την ΕΚΤ; Μπορούμε να βασιζόμαστε επάνω της προκειμένου να εφαρμόσει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και να επιτρέψει τον πληθωρισμό να ανακουφίσει κάπως τους υπερδανεισμένους; Όσο υπάρχει ο Jean-Claude Trichet, μάλλον όχι. Μπορεί ο οργανοπαίχτης να είναι Γάλλος, αλλά ο ρυθμός που παίζει η τράπεζα είναι  Βαυαρικός. Ας ξεχάσουμε τη μείωση στα επιτόκια της ΕΚΤ. Μάλλον αύξηση θα δούμε.

Εν ολίγοις, δεν φαίνεται να υπάρχει μια εύκολη λύση. Τα κράτη της ευρωζώνης που «έζησαν το όνειρο» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα και να ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουν, ως μέλη μιας νομισματικής ένωσης, είναι να ρίξουν κι άλλο τα εισοδήματα. Κι αυτό θα οδηγήσει σε επιπλέον ανεργία, αλλά και μείωση των συνθηκών διαβίωσης.

Πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Η Ελλάδα ούτε καν που έξυσε την επιφάνεια ενός σπάταλου και διεφθαρμένου δημόσιου τομέα. Μια χώρα που οι λογιστικές της παρασπονδίες ντροπιάζουν την ιστορίας της ως τον τόπο στον οποίο βρέθηκε ο πιο παλιός άβακας του 300 π.Χ.

Η Ελλάδα μαθαίνει με δύσκολο τρόπο, πως η μείωση του δημοσίου ελλείμματος δεν είναι το ίδιο με τη μείωση του συνολικού χρέους. Υπάρχει ένα σημείο, από το οποίο και μετά η λιτότητα δεν αποτελεί λύση, επειδή ακριβώς τα χρέη αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από τις αποταμιεύσεις.

Όσο η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα νόμισμα που στην ουσία είναι το γερμανικό μάρκο με μια γεύση σκόρδου, η οικονομία της δεν θα ανακάμψει. Ο θανατηφόρος συνδυασμός της αυξημένης ανεργίας, των μειωμένων εισοδημάτων, και της μετανάστευσης των ταλαντούχων, θα την αναγκάσουν να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα. Αυτό θα συμβεί μόλις οι πολίτες της αποφασίσουν πως δεν πάει άλλο με τη λιτότητα, ή μόλις οι πιστωτές της χάσουν την υπομονή τους.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στη Πορτογαλία, και ενδεχομένως και στην Ισπανία. Συνεπώς, το ευρώ όπως το γνωρίζουμε, τελείωσε. Για αυτό και η καλύτερη τοποθέτηση σήμερα είναι το … ευρώ. Όταν θα γίνει το μπαμ, όταν δηλαδή αποχωρήσουν ή εκδιωχθούν οι καθυστερημένοι, αυτό που θα μείνει θα είναι μια ομάδα οικονομικά ισχυρών κρατών που δεν θα επηρεάζονται από χρόνια ελλείμματα ή εμπορικές ανισορροπίες. Και όπως λέει ο βετεράνος επενδυτής Jim Rogers: «Αυτό που προβλέπω είναι πως η Γερμανία θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ευρώ».

Κάτι τέτοιο, θα ήταν ότι καλύτερο.

S.A.- The Daily Telegraph

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/01/2011 16:48:11

  Λίγη κακία, λίγη προκατάληψη, λίγη σκοπιμότητα και λίγη αλήθεια.

  Μια χαρά θα ήταν το ευρώ, αν οι Γερμανοί, προκειμένου να πουλήσουν, δεν λάδωναν για υπερχρεώσεις και υπερδανεισμούς, που οι πολιτικοί υπάλληλοί τους έκαναν τα στραβά μάτια χάριν Γερμανικής απσχόλησης.

  Το ευρώ θα ήταν μια χαρά εάν οι δικοί μας δεν το έβλεπαν σαν "α ήρθαν τα κορόϊδα"

  Το ευρώ και εμείς θα είμαστε κούκλες, αν το 1998-99 απογαλακτίζαμε τους ...κοπρίτες που έφτιαξε ο Αντρέας τα προηγούμενα χρόνια, τότε που υπήρχαν λεφτά.

  Και εάν κάναμε τις άλλες αλλαγές τότε που υπήρχαν λεφτά.

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, μπλόκαρε τις αλλαγές. Από τις συνδικάλες μέχρι βουλευτές.

  Η σκοπιμότητα είναι προφανής και οι ίδιοι είναι εκτός ευρώ. Ας μην είχαν τα πετρέλαια της Β Θάλασσας και τα πυρηνικά τους και θα ήταν ακόμα με δελτίο.

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ archaeopteryx 28/01/2011 19:52:21

   Σωστός ! Οι αιωνίως κομπλεξικοί εγγλέζοι εκτός ευρώ, υπούλως υπονομεύουν.

   • JOHN avatar
    JOHN @ ΝΑΥΤΗΣ 29/01/2011 01:45:42

    Η Αγγλια δεν ειναι μεν στην Ευρωζωνη αλλα εχει επενδυσει τεραστια ποσα στο ευρω.Αυτο φανηκε και στη κτιση της Ιρλανδιας.Πρωτοστατησαν οι Αγγλοι να μπει στο μηχανισμο στηριξης γιατι οι τραπεζες τους εχουν πολλα Ιρλανδικα ομολογα και φοβηθηκαν τ ανεπανορθωτα!Το παγνιδι και οι ανταγωνισμοι ειναι χοντρο στην Ευρωπη και το κουβαρι ξετηληγεται σιγα σιγα με θυματα παντα του πιο αδυναμους.

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ archaeopteryx 28/01/2011 20:05:57

   Φοβάμαι βέβαια ότι οι "δικοί μας" κάπως έτσι το βλέπουν ακόμα. Αλλοιώς δεν δικαιολογείται τέτοια ανικανότητα, ή μήπως δικαιολογείται, τι να πώ ?

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ archaeopteryx 29/01/2011 00:48:57

   Μα, αγαπητέ Αρχαιοπτέρυξ, οι Γερμανοί ΠΑΝΤΑ θα θέλουν να πουλήσουν, οι δικοί μας ΠΑΝΤΑ θα ψάχνουν την "αρπαχτή", οι κοπρίτες θα αργήσουν να κατέβουν από το σβέρκο μας, μακάρι να μπλόκαρε τις αλλαγές μόνο το ΠΑΣΟΚ, οι Άγγλοι θα έχουν ΠΑΝΤΑ τα πετρέλαια και τις μπόμπες και θα χαιρεκακούν γιατί δικαιώθηκαν και με λίγη διολισθησούλα κράτησαν καλά την ανταγωνιστικότητά τους την ώρα που Ιταλοί Ισπανοί και οι παρακάτω έσπασαν τα μούτρα τους με το Ευρώ. Με τα "αν" δεν πάμε πουθενά!
   ΥΓ. Φαντάζεσαι τι θα πάθαιναν οι Βρετανοί, αν ήταν στο Ευρώ αυτά τα χρόνια; Θα είχαν ΗΔΗ φαλίρει!

 2. φωτεινη avatar
  φωτεινη 28/01/2011 16:56:06

  .ειναι αληθεια η φραση που ειχε πει παλιος πρωθυπουργος«μην κανετε ποτε το γιο μου πρωθυπουργο γιατι θα σας καταστρεψει».το αποτελεσμα ειναι γνωστον,η προφητεια ειχε γινει?

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ φωτεινη 28/01/2011 19:59:56

   Αλήθεια ! Το είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου γιά τον γιόκα του το 1963-4, λέγοντας ότι αν γίνει πρωθυπουργός ο Ανδρέας, η Ελλάδα θα τον πληρώνει γιά 50 χρόνια. Τώρα βάλε και τον εγγονό, οπότε μέχρι την επόμενη εκλειψη σελήνης σε ηλιοστάσιο και με πανσέληνο ( 2364 ?) θα τους πληρώνουμε ! Εκτός κι αν εν τω μεταξύ εχει γίνει πρωθυπουργός ... ο εγγονός της Ντόρας !!!

 3. A.M. avatar
  A.M. 28/01/2011 19:30:24

  Μια χαρά δεν είμασταν με την δραχμούλα μας;
  Θα τραβάγαμε μια υποτιμησούλα κάθε τόσο και θάμασταν ανταγωνιστικοί και θάχε και ένα νόημα να συνεχίσει η Ελλάδα να παράγει και κάτι περισσότερο απ το τίποτε.
  Μπήκαμε στο ευρώ και εξισώσαμε αμέσως τα 0,50 € με τις 50 δραχμές.
  Εξισώσαμε τις 170,375 δραχμές με τις 50 δραχμές! σε βάρος του καταναλωτή εννοείται!
  Και μετά χορέψαμε στον ρυθμό της Γερμανίας που βάραγε παλαμάκια στα νοτιοευρωπαϊκά αρκουδάκια της.
  Ας πεθάνει και ας γυρίσουμε στην προ του 2002 κατάσταση με ότι και αν συνεπάγεται αυτό.
  Εξ άλλου και οι χώρες που ΔΕΝ μπήκαν στο ευρώ επέζησαν και σήμερα μάλλον βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από εμάς και γενικά απ τiς χώρες που αναφέρονται με τον «κολακευτικό» χαρακτηρισμό piigs.

 4. popolaros avatar
  popolaros 28/01/2011 22:24:31

  Με τον Jeffrey όλα είναι πιθανά.
  Ας μην ξεχνάμε ότι παίζει το παιχνίδι των Αγγλοαμερικάνων και των 'αγορών', εναντίον της κακιάς Γερμανίας, του ευρώ και της ευρωζώνης.
  Δεν αποκλείω να τον ξαναδούμε στο καστελόριζο με μια κάμερα να κάνει νέες 'σωτήριες' ανακοινώσεις.

 5. JOHN avatar
  JOHN 28/01/2011 23:56:56

  Πολυ καλο το αρθρο και κυριως το παραδειγμα με τα καζινο του Λας Βεγκας!Κι εγω πιστευω οτι το Ευρω οπως ειναι σημερα ειναι κλινικα νεκρο.Εαν η Γερμανια αποφασισει να βγαλει το βησμα απο τη πριζα η υποθεση τελειωσε.Και αυτο θα το κανει οταν αυτη κρινει οτι η στιγμη ειναι καταλληλη ωστε ν αποκομισει το δυνατον περισσοτερα κερδη!

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/01/2011 14:01:46

  Ο Άγγλος ασθενής (και νηστικός) καρβέλια ονειρεύεται.
  Το μπαμ, δηλαδή το να αποχωρήσουν ή εκδιωχθούν οι "καθυστερημένοι", θα γίνει, αλλά τότε που είπε ο Σαρκοζί: "Jamais".
  Τους τα είπαμε, μας τα είπανε, τους τα ξαναλέμε:
  Δεν θα εξέλθουμε ποτέ, κουφάλες απ' το Χάρβαρντ. Σ' όποιους αρέσουμε.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Θείος 29/01/2011 20:19:40

   "...την ανάγκην και φιλοτιμίαν ποιούντες." (Σε συμπληρώνω).
   Γιατί η ακριβής έκφραση είναι: "Δεν θα μας αφήσουν να εξέλθουμε ποτέ, αφού ΑΥΤΟΙ κερδίζουν από την παραμονή μας".
   Χώρια την απομυθοποίηση της Ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά, αν ένα μέλος του Ευρώ "τα βροντήσει".
   Συνεπώς το σκηνικό διαμορφώνεται ως ακολούθως:
   Αφού το 65% του τζίρου μας εξάγεται και,
   από αυτό, το 70% πάει στην ΕΕ και,
   την μερίδα του λέοντος την παίρνουν οι "Βόρειοι" και
   σαν βιομηχανική παραγωγή ή/και χονδρικό εμπόριο κερδίζουν 50%
   =>
   θα δεχτούν να μας επιδοτούν επ' αόριστον με 5% του τζίρου μας προκειμένου να μην αλλάξουν τα δεδομένα. Πάλι κερδισμένοι θα είναι, οικονομικά και γεωπολιτικά,
   =>
   θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, μέχρι το "λογικό" έλλειμμα του 5% και η παράταση θα φροντίσει τα υπόλοιπα.
   --Και η ανάπτυξη;
   --Α, αυτή δεν θα 'ρθει ποτέ. Αλλοίμονο αν, σε μια ανταγωνιστική αγορά, ο ανταγωνιστής σε βοηθούσε να τον ανταγωνιστείς! Να παραμείνεις ενήμερος και υπερήμερος στα χρέη σου, ναί!

 7. Nasos avatar
  Nasos 29/01/2011 15:15:06

  δεν κοιτάνε τα χάλια τους οι Εγγλέζοι καλύτερα
  είδαμε και την δική τους προκοπή,χωρίς βιομηχανική βάση και με έναν υπερτροφικό τομέα υπηρεσιών,η ανεργία στους νέους έφτασε το 20% με το που κόπηκε ο υπερβάλων τραπεζικός δανεισμός
  χώρια που το πετρέλαιο στη Β.Θάλασσα τελειώνει
  κανείς δεν παίρνει και πολύ στα σοβαρά την Αγγλία,που δεν είναι παρά ένα πυκνοκατοικημένο νησί στην άκρη της Ευρώπης
  εάν δεν είχε το Σίτυ,θα ήταν σαν την Ισπανία,μεγάλη μεν χώρα,πολιτικά ασήμαντη δε σε διεθνές επίπεδο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.