#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/10/2011 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ευρώ θα καταρρεύσει, η Ε.Ε όχιΗ κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας σήμερα είναι κρίσιμη. Στη δεκαετία του 1970, ο διαφωνών Σοβιετικός ιστορικός Andrei Amalrik είχε γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Θα επιβιώσει η Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1984»;.

Η πρόβλεψή του ήταν πως όχι. Αυτό ενόχλησε το κομμουνιστικό καθεστώς, που τον εξόρισε στη Σιβηρία για το θράσος του, ενώ αργότερα μετανάστευσε στη Δύση. Και το χειρότερο είναι ότι έπεσε έξω στην πρόβλεψή του. Η ΕΣΣΔ επιβίωσε μέχρι το 1991.

Διάφοροι σχολιαστές βρίσκονται σήμερα στην ίδια ακριβώς θέση, σε σχέση με το μέλλον του ευρώ. Πιστεύουν πως όπου νάναι καταρρέει, και πως το ίδιο θα καταρρεύσει και η ΕΕ. Μπορεί αυτού του είδους οι προβλέψεις να είναι διασκεδαστικές, αλλά μήπως είναι και πρόωρες;

Έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα να εξετάσουμε:

Το ένα είναι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Πρέπει μάλιστα να συμβεί σύντομα.

Το δεύτερο είναι μια κατάρρευση του ευρώ, που θα την πυροδοτήσει η ελληνική χρεοκοπία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρώπη θα βυθιστεί σε ύφεση, και θα προκληθεί χάος στις παγκόσμιες χρηματαγορές.

Το τρίτο ζήτημα είναι η κατάρρευση της ίδιας της ΕΕ. Αν γίνει, θα βρέξει αίμα! Θα εμφανιστούν ακόμη και οι τέσσερις ιππείς της Αποκάλυψης.

 

Ας ξεκινήσουμε με την Ελλάδα. Γιατί να κηρύξει παύση πληρωμών στις διεθνείς της υποχρεώσεις; Επειδή η σκληρή λιτότητα που της επιβλήθηκε, σε συνδυασμό με το τεράστιο χρέος της, την έχουν ρίξει σε βαθιά ύφεση. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται κατά 7% ετησίως, οπότε η Αθήνα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανένα χρέος.

Οι αγορές το γνωρίζουν, για αυτό και τα ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν τον Μάρτιο, πωλούνται στη μισή τους αξία. Τα νέα επιτόκια που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για να μετακυλίσει τα χρέη της θα είναι απαγορευτικά. Και οι απλοί Έλληνες επαναστατούν απέναντι σε αυτή την άσκοπη άσκηση οικονομικής ορθοδοξίας. Ας αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, και πάμε παρακάτω.

Μήπως όμως μια ελληνική χρεοκοπία θα απαξιώσει εντελώς το ενιαίο νόμισμα; Μπορεί ναι, και κανένας δεν το θέλει.

Το ευρώ αποτελεί τη ρίζα των ελληνικών δυσχερειών. Πρόκειται για μια χώρα χωρίς ανταγωνιστική οικονομία, με ένα κράτος που αδυνατεί να εισπράξει ακόμη και τα μισά φορολογικά έσοδα που του οφείλονται. Όταν είχε τη δραχμή, πλήρωνε υψηλά επιτόκια δανεισμού, και κάθε τόσο την υποτιμούσε ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί η συμμετοχή στο ευρώ, αλλά αυτό έγινε επειδή το νέο νόμισμα δεν αφορούσε σε οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά θεωρούνταν ένα όχημα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πρακτικά, αυτό σήμαινε πως οι αδύναμες οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας, που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να πάρουν φτηνά δάνεια, άρχισαν να δανείζονται με γερμανικά και γαλλικά επιτόκια. Για αυτό και αυτές το εκμεταλλεύτηκα, δανειζόμενες ανεξέλεγκτα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες φταίνε όσο φταίνε και οι Έλληνες. Δάνεισαν τεράστια ποσά σε μια χώρα που ήξεραν ότι αποτελούσε μεγάλο ρίσκο, υπολογίζοντας πως αν δεν τους αποπληρώσει η Αθήνα, θα το κάνει η ΕΕ για να σώσει το ευρώ. Αυτό όμως το σκεπτικό αποδεικνύεται λάθος, και έτσι κινδυνεύουν σήμερα και οι τράπεζες. Μερικές μπορεί να σβήσουν.

Το ευρώ μάλλον θα επιβιώσει και από αυτή τη κρίση. Τι είναι δέκα εκατομμύρια Έλληνες σε σχέση με τα 325 εκατομμύρια Ευρωπαίων που το χρησιμοποιούν;

Δεν θα επιβιώσει όμως στα επόμενα 5-10 χρόνια, επειδή υπάρχουν μεγάλα κράτη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που επίσης έχουν μια προβληματική σχέση μαζί του.

Συνοπτικά, το πρόβλημα έχει ως εξής: Ένα ενιαίο νόμισμα προϋποθέτει μια κυβέρνηση, η οποία θα διαθέτει τα δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία για να το ελέγχει, και επίσης προϋποθέτει πολιτική ένωση.

Η ευρωζώνη, ως πολιτική οντότητα, δημιουργήθηκε χωρίς κανένα από τα παραπάνω απαραίτητα στοιχεία, και έτσι είναι προγραμματισμένη να διαλυθεί, αν αυτά δεν εφαρμοστούν άμεσα.

Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί, αφού χρειάζεται περαιτέρω παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών, κάτι που αυτά δεν είναι έτοιμα ακόμη να παραχωρήσουν.

Όπως έχει η κατάσταση, το ευρώ θα καταρρεύσει σίγουρα πριν από το 2020. Θα ακολουθήσει μήπως και η ΕΕ;

Η ΕΕ υπάρχει, με διαφορετικά ονόματα, από το 1958. Επέζησε τα περισσότερα από αυτά τα 50 χρόνια, χωρίς ενιαίο νόμισμα. Η ύπαρξή της ευνοούσε όλα τα μέλη της. Σίγουρα λοιπόν, θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και χωρίς το ευρώ.

 

Του  Gwynne Dyer

Japan Times

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/eo20110928gd.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 01/10/2011 14:27:12

  Γράφει κάτι ο άνθρωπος που δεν είναι αλήθεια;
  Και ασφαλώς όχι. Τα είπε όλα, αλλά εμείς δεν ακούμε. Κάνει όμως ένα λάθος στις προβλέψεις του.
  Το ευρώ δεν πρόκειται να αντέξει, όχι μέχρι το 2020, αλλά ούτε μέχρι το 2015.

  Εκτός βεβαίως και αν οι πλούσιες χώρες του βορρά, που έχουν ευεργετηθεί στο έπακρο από το κοινό νόμισμα και που η Μέρκελ το θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ευημερία της Γερμανίας (και για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, λέω εγώ), ΒΑΛΟΥΝ ΒΑΘΙΑ το χέρι στη τσέπη. Διαφορετικά το "τα πλεονάσματα μας, ελλείμματα σας", οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη κατάρρευση του ευρώ. Σε συνδυασμό ασφαλώς με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στους λαούς, τη κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος επί της πολιτικής, της ηγεμονικής στάσης των ισχυρών κρατών και της κακής αρχιτεκτονικής του ευρώ.

 2. Krax avatar
  Krax 01/10/2011 14:39:38

  Η ΕΕ δεν πρόκειται να καταρρεύσει όσο υπάρχουν αγορές με καταναλωτές και η προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος.
  Για το ευρώ όμως δεν ισχύουν τα ίδια πράγματα, η δε κατάρρευση του είναι βεβαια.
  Ενιαίο νόμισμα χωρίς ενιαία οικονομία,πολιτική και άμυνα,δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.
  Υπάρχει μέχρι τώρα, μονο για να φαίνονται ακριβά πράγματα,φθηνά.

 3. RYaN avatar
  RYaN 01/10/2011 14:46:40

  Έξοδος από το ευρώ δεν υπάρχει - το απαγορεύει η συνθήκη της Λισαβόνας.
  Υπάρχει μόνο έξοδος από την Ε.Ε. και αυτή με διασταλτική ερμηνεία που δόθηκε πρόσφατα σε συνδυασμό άρθρων των ιδρυτικών της συνθηκών από μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου που ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το ζήτημα.
  Αν επιχειρήσουν τώρα τροποποίηση στη συνθήκη της Λισαβόνας, με απαραίτητα δημοψηφίσματα σε αρκετές χώρες, είναι πιο πιθανή η διάλυση παρά η ένωση.
  Αν επιχειρήσουν να φέρουν τα πράγματα στα άκρα, τότε ωθούν χώρες σε αναγκαστική έξοδο από την Ε.Ε. και όχι από την ευρωζώνη - αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη γερμανική παραγωγή που έχει μεταφερθεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά ακόμα περισσότερο για τις γερμανικές εξαγωγές που απευθύνονται σε πολύ μεγάλο μέρος τους μέσα στην Ε.Ε.

  Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2009 όταν ενεργοποιήθηκε πλήρως η συνθήκη της Λισαβόνας και το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Η συνθήκη αυτή ήταν η χαριστική βολή στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το πρώτο μεγάλο χτύπημα ήταν η συνθήκη της Νίκαιας (Nice) το 2000, όταν όλοι περίμεναν ότι η απόφαση νομισματικής ενοποίησης του 1998 θα συνοδευόταν από πολιτική ολοκλήρωση ή τουλάχιστον από δημοσιονομική ενοποίηση.
  Το 2008 ήμουν από τους ελάχιστους κάθετα αντίθετους στην επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας για πρακτικούς, ουσιαστικούς και όχι ιδεολογικούς σκοπούς. Η μόνη χώρα που αντιστάθηκε ήταν η Ιρλανδία. Την απείλησαν με χρεοκοπία, την εκβίασαν με περικοπή κάθε επιδότησης και τελικά αναγκάστηκε κι αυτή να επικυρώσει με δεύτερο δημοψήφισμα.
  Τα γεγονότα έχουν πάντα τη θεμελιώδη αιτία τους και όχι μόνο επιφανειακές αφορμές. Αναζητήστε τη! Ίσως τότε μπορέσετε να βρείτε και τη λύση.

  • RYaN avatar
   RYaN @ RYaN 01/10/2011 16:00:32

   Monty Python - The Meaning of Life - Death
   http://www.youtube.com/watch?v=YoBTsMJ4jNk

   5:05-5:45
   "
   The smart American Lady: Can I ask you a question?
   The Death: What?
   The smart American Lady: How can we all to die at the same time?
   ... some silence and...
   The Death showing a dish on the table: The salmon mousse...
   The Englishman: Darling, you didn't use can salmon, did you?
   The English Lady: I am most deeply embarrassed.
   The Death: Now, the time has come. Follow, follow me...
   "

   Comment: There is always a real reason for everything...

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 01/10/2011 17:58:59

  Ένα ενιαίο νόμισμα προϋποθέτει μια κυβέρνηση, η οποία θα διαθέτει τα δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία για να το ελέγχει, και επίσης προϋποθέτει πολιτική ένωση.

  Το πρόβλημα & η λύση.

  Επειδή δεν θέλει κανείς τη λύση γιατί τότε θα είναι όλοι ομότιμοι αντί για συνέταιροι με μερίδια συμμετοχών όλοι αμέτοχοι συζητάμε για ερμαφρόδιτες λύσεις.

  Πολλοί λένε ότι μας φταίει το €.
  Γιατί; Επειδή δανειζόμαστε φτηνά και υπερχρεωθήκαμε....επειδή μας έπιασαν με κάτω τα σώβρακα φταίει όχι επειδή τα είχαμε κατεβάσει...
  Λες και πριν το € ή μετά το € θα είμαστε μια ανταγωνιστική οικονομία.
  Λες και δεν είμαστε κάποτε μια προστατευτική οικονομία των δασμών με τις ... μπανάνες είδος πολυτελείας.

  Προσωπικά έχω βαρεθεί το παραμύθι φταίει το €: δεν μπορούν να μας βγάλουν αλλά μόνοι να βγούμε και δύσκολα.... με την κυβέρνηση να δημιουργεί ένα ζοφερό περιβάλλον για να έχουν άλλοθι.
  Ας βγούμε ...μπορεί κάποιος να μου πει τη συναλλαγματική ισοτιμία που θα αγοράζουμε πετρέλαιο; Απλά για να έχουμε μόνο και μόνο όχι φαγητό και φως απλά ...διαδίκτυο για να συνομιλούμε.

  Αντί να κάνουμε τη δουλειά μας όπως ο ΚΚ (ο κανονικός προέτρεπε) και να μάθουμε κολύμπι ζητάμε πάλι μπρατσάκια, σωτήρες και Τράπεζα της Ανατολής...
  Λέει η ΝΔ πουθενά έξω από το € ή την ΕΟΚ; Ζήτω η Παπαρήγα τότε λοιπόν...και USA που ποτέ δεν ήθελε μια Ευρώπη αλλά πάντα ...τας Ευρώπας.

  Σχέδιο δουλειά και όραμα τόσο απλά.
  Εγώ είμαι δεξιός γιατί θέλω μια Ελλάδα του 2011 και όχι μια του 1981 ή του 1950 που ορέγονται ορισμένοι.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Ο Ιθαγενής 01/10/2011 18:31:25

   Δουλεία με 1.000.000 ανέργους.... πως το βλέπεις;
   Για να ανοίξουν δουλειές, χρειάζεται χρήμα. Και το χρήμα έχει εξαφανιστεί, εκτός και αν δεν το βλέπεις. Κανένας δεν επενδύει χρήματ σε μια αγορά που το μέλλον είναι αβέβαιο. Και όσο υπάρχει αυτή η αγωνία, το άγνωστο για το αύριο, η ανησυχία για το που πάμε, η αμφισβήτηση των πάντων, ο φόβος για τα λεφτά μας και τους κόπους μας, το χρήμα δεν πρόκειται ούτε να επιστρέψει στην Ελλάδα, ούτε να βγει από τις θυρίδες και τα μπαούλα. Και όσο είναι εδω η τρόικα, που ήρθε για να μείνει, η αγωνία δεν φεύγει.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Αρματιστής 01/10/2011 18:52:11

    Δεν είμαι υπέρ της Τρόικας.
    Άλλο το αυτονόητο άλλο το αδιανόητο.
    Χρήμα θα υπάρξει γιατί θα τυπώνει ο Χολαργός;
    Μαζί σου ..λοιπόν ας κάνουμε δεκτή την πρόταση των ΗΠΑ και των Αγγλων.
    Θα αλλάξουμε τα πάντα από ΑΤΜ έως συστήματα σε μια εβδομάδα;
    Θα υποτιμήσουμε το νόμισμα που θα δέχονται οι υπόλοιποι που έχουμε σβήσει τα ομόλογά τους;
    Θα ψωνίζουμε με τις υποτιμημένες νέες δραχμές.
    και θα έχουμε ανάπτυξη; Μόνο όταν πουλάμε σε όσους φέρουν πίσω τις καταθέσεις.
    Θα έχουμε δραχμές στις τσέπες και τι θα ψωνίζουμε;

    Πέρα από το κόστος της μετατροπής, πέρα από το χρόνο (δεν κοιμάσαι με € και ξυπνάς με δραχμές) πέρα από την καταστροφή των ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν εξωτερικό δανεισμό, πέρα από τις τρέχουσες υποχρεώσεις και αποδεχόμενοι ότι όλοι θα αποδεχτούν χωρίς αξιώσεις σε δικαστήρια το νέο μας νόμισμα (όχι μόνο κρατικές αλλά και νομικές οντότητες) πόσο νομίζεις ότι θα πάρει η προετοιμασία και υλοποίηση του εγχειρήματος;


    Μέχρι να γίνει θα είμαστε με δελτία; Γιατί προϊόντα, υπηρεσίες, πρώτες ύλες δεν θα έχεις και δεν θα αγοράζεις από έξω.

    Πάνω από όλα πόσο θα κοστίσει;

    Η ΝΔ υποστηρίζει ότι υπάρχει λύση και την έχει γραπτά καταθέσει εντός του € και της ΕΟΚ.

    Για να επενδύσει κάποιος θέλει κέρδος με σταθερούς κανόνες και λειτουργίες, όχι περαιώσεις και ταχτοποιήσεις. Θέλει ανταγωνιστική φορολόγηση και εργασιακό κόστος. Δεν θέλει κομματικό συνέταιρο.

    ΥΓ

    και εμένα μου αρέσει το αυτόνομο Γαλατικό χωριό αλλά θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα πλακωνόμαστε με όλους και θα ζούμε με τα χαλασμένα ψάρια του ψαρά...

    • RYaN avatar
     RYaN @ Ο Ιθαγενής 01/10/2011 21:37:25

     Πόσο χαμηλά θα μπορούσε να πέσει μία νέα δραχμή?
     h**p://blogs.wsj.com/source/2011/09/28/how-low-could-the-new-drachma-go/

 5. Επαναστάτης avatar
  Επαναστάτης 02/10/2011 02:54:52

  H E.E θα καταρρεύσει γιά του ίδιους λόγους που κατέρρευσε και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Πρίν τη διάλυσή της, η Γιουγκοσλαβία περιελάμβανε 6 κράτη, 10 εθνότητες 3 θρησκείες 1 κεντρική κυβέρνηση η οποία άλλαζε χέρια εκ περιτροπής και ένα νόμισμα. Ήταν δηλαδή μια μινιατούρα της σημερινής Ε.Ε. (τηρουμένων των αναλογιών). Και εκεί είχαμε τον πλούσιο βορρά (Σλοβενία, Κροατία) ο οποίος ήθελε ή το πάνω χέρι ή την ανεξαρτητοποίηση, καθότι δεν ήθελε να χρηματοδοτεί τρόπον τινά τον φτωχό νότο (Σερβία, Σκόπια). Αυτό το παιχνίδι κράτησε γιά 10 χρόνια απο τον θάνατο του Τίτο, ώσπου το 1991 είχαμε και την διάλυση της Γιουγκσλαβίας. Τυχαίες οι ομοιότητες με την Ε.Ε; Δεν νομίζω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.