Το ελληνικό δράμα σε 10 πράξεις
23/06/2015 20:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ελληνικό δράμα σε 10 πράξεις

Τα πιο πιθανά σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι παρουσιάζει ο γνωστός δημοσιογράφος και αρθρογράφος, Hugo Dixon στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους και σε μερικούς μήνες θα έχει και πάλι πρόβλημα. Εσωκομματικά προβλήματα εκτιμά ότι θα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να διαχωριστεί από τα ακραία στοιχεία και να προκαλέσει εκλογές -τις οποίες και προβλέπει ότι θα κερδίσει δίνοντας μια πιο μετριοπαθή εικόνα.

Ιδού τι γράφει:

1.Μια συμφωνία για την Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα, είναι πολύ πιθανή αλλά όχι βέβαιη.

2.Οι πιστωτές πιθανώς θα ζητήσουν για ακόμη μια φορά παραχωρήσεις από τον Τσίπρα πριν καταλήξουν σε συμφωνία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τον πρωθυπουργό να «πουλήσει» την συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ.

3.Είναι δύσκολο για τον Τσίπρα να περάσει σε έναν επόμενο γύρο μικροπολιτικών/εμπρηστικών λόγων, καθώς τότε πιθανότατα θα επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων.

4.Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ να διασπαστεί και ο Τσίπρας να προκαλέσει δεύτερες εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει με ένα πιο μετριοπαθές κόμμα.

5.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διασπαστεί, τότε ο Τσίπρας θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσει την συμφωνία. Σε μερικούς μήνες, η Ελλάδα θα είναι και πάλι σε διαμάχη με τους πιστωτές της.

6.Δεδομένου ότι η συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα και συρρίκνωση της οικονομίας, η Ελλάδα οδεύει προς την ύφεση και είναι απίθανο να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

7.Μια νέα αντιπαράθεση με τους πιστωτές της, εντός του τρέχοντος έτους, είναι αρκετά πιθανή. Αυτό θα επιβαρύνει την όξυνση της οικονομικής ύφεσης.

8.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγαλύτερη απογοήτευση γιατί δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέχρι ο Τσίπρας να φέρει αποτελέσματα –κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να πράξει.

9.Αν υπάρξει άλλη μια αντιπαράθεση με τους δανειστές το φθινόπωρο, η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να είναι αναπόφευκτη καθώς τα αποθέματα αξιοπιστίας έχουν πλέον αδειάσει.

10.Αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί και ο Τσίπρας μετατοπιστεί προς το κέντρο, είναι δυνατόν να υπάρξει ενάρετος κύκλος: βελτίωση των σχέσεων με τους πιστωτές, ελάφρυνση του χρέους και εμπιστοσύνη.

twitter.com/hugodixon

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Naruto avatar
    Naruto 23/06/2015 21:08:00

    Αν είχαμε πρόεδρο με εξουσία να διαλύει την βουλή σε έκτακτες καταστάσεις το πρόβλημα θα είχε λυθεί προ πολλού . Η απογύμνωση τού προέδρου απο εξουσίες δείχνει και την αδυναμία του πολιτεύματος που προκλήθηκε απο την εξουσιομανία των πολιτικών μετά το 1981 . Όλα τα προβλήματα τα δημιούργησε το πελατειακό κράτος και αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει . Η αλλαγή πολιτεύματος είναι επιβεβλημένη και η τομή πρέπει να είναι βαθειά . Τέρμα τα τζάκια , τέρμα οι αιώνιοι βουλευτές , τέρμα το αλισβερίσι για τις υπουργικές καρέκλες . Τα έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ στο antinews.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.