#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/06/2011 00:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το άδοξο τέλος του ελληνικού ονείρου

[caption id="attachment_107235" align="alignnone" width="600" caption="Escape Athens"][/caption]

Του Mark Mazower, The Financial Times

Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες για όσους αγαπάνε την Ελλάδα. Μια σειρά από μέτρα λιτότητας, που απαιτούν θάρρος και θυσίες, στάθηκαν ανεπαρκή.

Η δημόσια διάθεση, που στην αρχή στήριζε την ανάγκη να τεθεί τέρμα στη χρόνια σπατάλη, γίνεται όλο και πιο εχθρική.

Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της αποτυχίας μιας ολόκληρης πολιτικής τάξης, της ίδιας τάξης που πιστώθηκε την επαναφορά της δημοκρατίας μετά τη κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών.

Η δημοκρατία υποτίθεται πως θα έβαζε τέλος στην υποδούλωση στους ξένους, και με την συμμετοχή της στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα ήταν ίση μεταξύ ίσων. Τώρα όμως, όλα αυτά αμφισβητούνται.

Πριν από μερικούς μήνες θα έλεγα πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταπιεί το πικρό φάρμακο που της δίνουν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Τώρα όμως αναρωτιέμαι. Η πτώχευση δεν είναι κάτι το ωραίο, και οι συνέπειές της παραμένουν θολές.

Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τις διεθνείς της υποχρεώσεις και στο παρελθόν, το 1932. Η σημερινή κατάσταση συγκρίνεται με εκείνη. Όταν η κυβέρνηση του Βενιζέλου κατάργησε τον κανόνα του χρυσού, και σταμάτησε τις πληρωμές του δανείου της, το έκανε με μισή καρδιά και πλήρωσε το τίμημα εκλογικά.

Οι οικονομικές απώλειες όμως ήταν ανεκτές.

Ο ένας λόγος ήταν ότι και άλλα κράτη ωθούνταν στη χρεοκοπία. Και επειδή επλήγη ολόκληρο το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, η Ελλάδα έχασε λίγα. Οι δανειστές της γκρίνιαξαν. Όμως το ελληνικό χρέος βρίσκονταν στα χέρια ιδιωτών στην Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο πόνος τους δεν μετρούσε και πολύ. Και περιέργως, η χρεοκοπία δεν έβλαψε την ελληνική οικονομία.  Με τη προστασία που είχε από τον ξένο ανταγωνισμό μέσω συναλλαγματικών περιορισμών και εμποδίων στο εμπόριο, αναπτύχθηκε ραγδαία, και δημιουργήθηκαν νέες βιομηχανίες. Εν ολίγοις, το να απεμπολήσεις τα χρέη σου στη δεκαετία του `30 δεν ήταν καθόλου άσχημη ιδέα.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική. Αν δεν χρεοκοπήσουν και άλλα κράτη, και αν δεν καταρρεύσει το διεθνές τραπεζικό σύστημα, το κόστος της χρεοκοπίας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η εσωστρέφεια δεν είναι πια  δυνατή, αφού οι Έλληνες συνήθισαν στις εισαγωγές αγαθών, και κυρίως επειδή η οικονομία δεν έχει τα περιθώρια εσωτερικής ανάπτυξης που είχε πριν από 70 χρόνια. Και αφού οι πιστωτές της Ελλάδας είναι τόσο οι τράπεζες όσο και οι  Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, οποιαδήποτε στάση πληρωμών θα δημιουργούσε μια εχθρική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα από τη διεθνή κοινότητα.

Ο θυμός των Ελλήνων είναι κατανοητός. Όμως μια χρεοκοπία δεν θα βελτιώσει τη κατάσταση. Νοιάζεται όμως ο κόσμος για αυτό; Μερικές φορές τα συναισθήματα είναι ισχυρότερα της λογικής. Δημιουργούν μια δική τους δυναμική, και πρωτοβουλία.

Όποιο όμως και να είναι το κέρδος ή το κόστος από μια χρεοκοπία, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Οι πολίτες δεν πρόκειται να ανεχθούν περαιτέρω περικοπές αν θεωρούν πως οι θυσίες τους γίνονται μόνο και μόνο  για να διασωθούν οι ευρωπαίοι τραπεζίτες. Δεν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει μια στρατηγική για να πετύχει την ανάκαμψη.

Αν εκλείψει η στήριξη, όπως δείχνει να συμβαίνει σήμερα, η χώρα ίσως οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Κι αυτό θα βλάψει την Ευρώπη εξίσου με την Ελλάδα. Για αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ξεφύγουν από το βραχυπρόθεσμο σκεπτικό τους, και τα ευχολόγια, και να παράσχουν ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα συντελέσει στην ανάπτυξη.

Αν και κρίνοντας από το παρελθόν, δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά.

 

S.A.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/797e0928-9848-11e0-ae45-00144feab49a.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 18/06/2011 01:45:00

  Σχετικά καλό αυτό το άρθρο του Mazower, έχει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση από ότι οι αντίστοιχες μονολιθικές άλλων ξένων μελετητών και αρθρογράφων. Κι έρχεται από έναν συγγραφέα που τον αντιμετώπισα αρνητικά για το έργο του "Salonica, City of Ghosts".

  Δε κατηγορεί μόνο τους "αφελείς, θυμωμένους" Έλληνες που δεν ακούν τη φωνή της λογικής - έτσι θέλει να το βλέπει.

  Θέτει ξεκάθαρα και θέμα εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας τόσο της κυβέρνησης/πολιτικού συστήματος, όσο και της ικανότητας της Ε.Ε. να εκτιμά, να συνειδητοποιεί, να συμπαρίσταται, να βρίσκει λύσεις στα ίδια της τα προβλήματα.

  Θέτει ακόμα θέμα στρατηγικής και ανάπτυξης.

  Στα μείον, το ότι δε δείχνει την άμεση σχέση της ελληνικής κρίσης με τη διεθνή και με τις παθογένειες του όλου οικονομικού γίγνεσθαι. Αλλά σκοπός του φαίνεται είναι να καταδείξει ότι το πρόβλημα πρώτα είναι πολιτικό.

  Η 4η παράγραφος του, που με εντυπωσίασε, τα λέει όλα: "Η δημοκρατία υποτίθεται πως θα έβαζε τέλος στην υποδούλωση στους ξένους, και με την συμμετοχή της στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα ήταν ίση μεταξύ ίσων. Τώρα όμως, όλα αυτά αμφισβητούνται".

  Να λοιπόν ένα διαφορετικό άρθρο για το κοινό των FT.

  • madprof avatar
   madprof @ ΝΙΚΟΛΑΣ 18/06/2011 07:59:14

   "Στα μείον, το ότι δε δείχνει την άμεση σχέση της ελληνικής κρίσης με τη διεθνή και με τις παθογένειες του όλου οικονομικού γίγνεσθαι. Αλλά σκοπός του φαίνεται είναι να καταδείξει ότι το πρόβλημα πρώτα είναι πολιτικό."
   Γιατί να στρουθοκαμηλίζουμε ? Οι όποιες παθογένειες δεν δικαολογούν Δημόσιο χρέος 350 Δις.
   Ποινικά αδικήματα που πρέπει άμεσα να διωχθούν, χωρίς δικολαβικά τερτίπια:
   1. Συγκεκριμένοι πολιτικοί - δημόσιοι "λειτουργοί" - κρατικοδίαιτοι "επιχειρηματίες" λεηλάτησαν το δημόσιο ταμείο (γνωστοί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ) !. Οι πολίτες που είναι στις πλατείες απαιτούν το αυτονήτο !
   Με συνοπτικές διαδικασίες να οδηγηθούν εκεί που τους αξίζει και άμεση κατάσχεση της περιουσίας των οικογενειακών τους δένρων και παραφιάδων τους (στην Αίγυπτο η οικογένεια Μουμπάρακ και υπουργοί είναι ήδη φυλακή ! εδώ είναι σε παραθεριστικά θέρετρα!.)
   Πολιτικά αδικήματα- κακουργήματα Μη ποινικά
   1. Το πολιτικό προσωπικό άφησε τους πολίτες έρμαια του χρηματιστηρίου την περίοδο '98-'02 και των τραπεζιτών '03 - '08 που έσκασε η κρίση.
   2. Δεν σχεδίασαν, δεν υλοποίησαν (μαρίνες κ.λ.π. υποδομές) και δεν καθογήσησαν μια ανάπτυξη του τουρισμού σαν βαριά βιομηχανία αλλά σαν ευκαιρία αρπαχτής.
   3. Δεν καθοδήγησαν τους επιδοτούμενους ώστε να είναι έτοιμοι για το μετά
   4. ο
   5. Δεν έχουμε ακόμη κτηματολόγιο ! Και μόνον αυτό φτάνει για να αποδείξει το πολιτικό πλιατσικοσύστημα μας.

   • madprof avatar
    madprof @ madprof 18/06/2011 08:02:28

    4. Ο αγροτουρισμός που είναι μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας επίσης αντιμετωπίσηκε ως ευκαιρία αρπαχτής.

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ madprof 20/06/2011 00:04:01

     Σωστά όλα.

 2. ΙΩΝΑΣ2 avatar
  ΙΩΝΑΣ2 18/06/2011 02:04:23

  Η αναλυση του αρθογραφου παρακαμπτει το γεγονος οτι το παραγωγικο
  μοντελο της Ελλαδας(εισαγωγες αγαθων,μειωση εως εξαφανιση της αγροτικης παραγωγης, μειωση της ανταγωνιστικοτητας κ.λ.π.)επιβληθηκε απο τους Ευρωπαιους στην Ελλαδα.
  Και ο λογος δεν ηταν αλλος απο τα συμφεροντα της Γερμανιας και της Γαλλιας.
  Ποτε αυτες οι χωρες μαζι με τις υπολοιπες του Ευρ. Βορρα δεν ενδιαφερθηκαν για την αναπτυξη του ανταγωνισμου στις οικονομιες του Νοτου.
  Το θεμα της συγκλισης των οικονομιων ποτε δεν τεθηκε σαν προυποθεση της υγιους αναπτυξης στην ζωνη του Eu. αλλα αντικατασταθηκε δυστυχως απο την ακριτη και υπερβολικη δανειοδοτηση των αδυναμων κρατων με χαρακτηριστικο παραδειγμα την Ελλαδα.
  Με την αλογιστη λοιπον παροχη δανειων οι αδυναμες χωρες εμφανιζαν μια εικονικη αναπτυξη(μεσω της καταναλωσης) ριχνωντας την ανταγωνιστικοτητα τους και βοηθουσαν στην ουσια της ισχυρες χωρες μεσω των εισαγωγων απ' αυτες.
  Για αυτους λοιπον τους λογους οι ισχυρες χωρες της Ευροζωνης εχουν υποχρεωση να βοηθησουν την Ελλαδα και τις αλλες χωρες (Ιρλανδια , Πορτογαλια)
  με δανεια που δεν θα ειναι βρογχος στο λαιμο αυτων των χωρων αλλα με τετοιες προυποθεσεις που θα συντελλουν στην αναπτυξιακη προσπαθεια.
  Διαφορετικα ο Δανειστης θα κινδυνευσει περισσοτερο απο τον Δανειζομενο σε περιπτωση κυρηξης αρχικα στασης πληρωμων και αργοτερα ελεγχομενη χρεωκοπια απο τον δευτερο.
  Πανω σ' αυτην τη βαση επρεπε να ειχαν γινει ολες οι διαπαργματευσεις
  δανειοδοτησης της χωρας.
  Η πληρης αποδοχη των ορων των Δανειστων με τα Μνημονια που υπογραψε η κυβερνηση Παπανδρεου εχει οδηγησει την χωρα σε αδιεξοδο και αν δεν επαναδιαπραγματευτουμε τωρα θα χασουμε την ευκαιρια της αναπτυξης και της προοδου της χωρας και θα οδηγηθουμε αργα 'η γρηγορα σε χρεοκωπια.


  Συνεπως τα ισχυρα Κρατη της Ευροζωνης κυριως δε η Γερμανια εχουν μεγαλη ευθυνη για την κατασ

 3. Ένας avatar
  Ένας 18/06/2011 02:12:16

  Δείτε τις απόψεις του νυν υπουργού Εξωτερικών για τις ελληνοποιήσεις και τη (λαθρο)μετανάστευση. Και αν γίνεται αναρτήστε το σαν ξεχωριστό θέμα!

  youtube.com/watch?v=5Onyibrthkk

  • alakran avatar
   alakran @ Ένας 18/06/2011 09:38:26

   Άλλος πολυπολιτισμικός μας προέκυψε!Δεν είχα αμφιβολία γι'αυτό.
   Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον κύριο οι κατετρεγμένοι - αληθινοί και ιμιτασιόν - όλου του κόσμου δεν έχουν παρά να έρχονται στην Ελλάδα για να γεννήσουν, ώστε να αποκτούν τα παιδιά τους ελληνική υπηκοότητα και να μπορουν έτσι να εγκαθίστανται ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη.
   Μετά τον Πάγκαλο και το Βενιζέλο βρήκαμε και τρίτο "ιδιοφυή".

   Το βίντεο που παρέθεσες αξίζει και για να παρατηρήσουμε την αμήχανη, βυσματική και είμαι-ακόμα-μες-την-παιδική-χαρά "δημοσιογράφο".

  • μουρίνιο avatar
   μουρίνιο @ Ένας 18/06/2011 11:20:08

   Μου φαίνεται οτι θα αναπολήσουμε τον Δρούτσα...!!!Πολύ φανατικός υπέρ των λαθρο ακούγεται ο Λαμπρινίδης κι επειδή τον έχω για ικανότερο από τον von Δημητράκη, νομίζω είναι πιο επικίνδυνος.

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 18/06/2011 02:32:54

  ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ...Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ...!

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 18/06/2011 04:56:44

  το άρθρο αγνοεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη, ουσιαστικά, χρεοκοπήσει και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο με μέτρα πραγματικής ανάπτυξης κι όχι συρρίκνωσης της οικονομίας.
  δεν εκπλήσσομαι που ο μαζάουερ, που είναι περισσότερο διπλωμάτης παρά επιστήμονας ιστορικός, ακολουθεί κι εδώ τη 'μέση οδό', η οποία είναι ορθή μόνο στο φανταστικό κόσμο της γεωμετρίας.
  ούτε που μιλάει για 'συναισθήματα που υπερβαίνουν τη λογική', χρησιμοποιεί δηλαδή το γνωστό 'επιχείρημα' της επίκλησης του ρασιοναλισμού, του ρεαλισμού, κ.λ.π. χωρίς όμως, ως συνήθως, στήριξη σε εμπειρικά στοιχεία.
  απεναντίας, ο θυμός της ελληνικής κοινωνίας είναι απολύτως λογικός: δεν εξέλεξε κυβέρνηση για να μεταφέρει το προϊόν, τον πλούτο και τα πολιτικά της δικαιώματα σε ξένους φορείς

 6. GRArktos avatar
  GRArktos 18/06/2011 05:02:39

  ωραίο άρθρο. κάτσε και πέθανε από τι πείνα... για να μη γκρινιάζουν οι άλλοι.

 7. Αστος avatar
  Αστος 18/06/2011 07:55:29

  Τον ορο "ελληνικο ονειρο" πρωτη φορα τον ακουω ........
  Σιγουρα δεν μας μπερδευει με καποια αλλη χωρα?

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 09:34:23

  FINANCIAL CRIMES
  "Δυστυχώς για την Ελλάδα, η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική. Αν δεν χρεοκοπήσουν και άλλα κράτη, και αν δεν καταρρεύσει το διεθνές τραπεζικό σύστημα, το κόστος της χρεοκοπίας θα είναι ιδιαίτερα υψηλό"
  ΕΑΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕ ΕΝΑ "This is ΠΟΡΤΑ", ΤΟ "ΚΟΣΤΟΣ" ΤΗΣ "ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΜΑΣ" θα αξίζει μια τιμημένη δεκάρα με τρύπα στη μέση να περάσουν οι ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ...

  ΠΠ

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 11:24:42

   Έχουν αρχίσει ανοιχτά πλέον, γιατί μέχρι τώρα δεν το έλεγαν, να μάς αντιμετωπίζουν σαν βομβιστές αυτοκτονίας που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε το επιχείρημα "ανατιναζόμαστε και σάς παίρνουμε μαζί μας".

   Κινούνται να εξουδετερώσουν τις καταστροφικές γι' αυτούς συνέπειες από το ενδεχόμενο.
   Έτσι αν ανατιναχτούμε να μην τους σκοτώσουμε ή να έστω να τούς πάρουν μερικά όχι θανατηφόρα θραύσματα .
   Δημιουργούν γύρω μας "ζώνη ελεγχόμενης εκρήξεως" και λένε "αν πυροδοτήσετε την έκρηξη-χρεωκοπία θα πεθάνετε μόνοι σας".

   Οι Ευρωπαίοι "ξεφορτώνουν" ελληνικά ομόλογα. Η ΕΚΤ δίνει εγγυήσεις και τα αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες και ταμεία.
   Σε ποιον θα κάνεις default, αν, λέμε, έπαιρνες αυτήν την απόφαση;
   Στον Έλληνα που α)περιμένει σύνταξη-εφάπαξ και β) έχει τις αποταμιεύσεις του στις ελληνικές τράπεζες.

   Βέβαια θα βρεθεί η ΕΚΤ με ελληνικά ομόλογα. Τι θα τα κάνει; Ευρωομόλογο. Εδώ οι Αμερικάνοι πούλαγαν χρηματοοικονομικό "προϊόν" τις υποθήκες σπιτιών των αδέκαρων μαύρων που αγόρασαν απλησίαστες μαιζονέτες.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 18/06/2011 12:09:13

    καλημερα !
    Ευρωομολογο = χλωμο !! ( ποιον να πρωτοσωσουν? )
    ΑΝ βγαλουν Ελληνομολογο, Ισπανομολογο κλπ .. ισως κατι γινει ! αχαχα

    Ποιος αγοραζει Χρεος σημερα?
    Αυτος που αγοραζει
    1. που βρηκε τα $$ ??
    2. ΓΙΑΤΙ αγοραζει ?

    Εχω να τους στειλω ενα ΠΠομολογο με Στινγκερ, να φτασει και γρηγορα !!!

    ΠΠ

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 12:28:05

     Θα κόψουν (το Ελληνομόλογο), ελεγχόμενα, ευρώ.
     Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.
     Πάντα καταλήγουμε στο θεμελιώδες ερώτημα :
     μπορούμε να αποπληρώσουμε, λογιστικά, το χρέος;
     (501 δις, σε Levis, Lee, Wrangler, Trussardi, ό,τι αγαπάς)

     No way
     Jamais
     Nicths
     Unmöglich

     Και να μάς πάρουν όλους σκλάβους στη Μπαρμπαριά δεν ξεπληρώνεται. Άρα τι θα γίνει...

     Προφήτης πρέσσας

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 18/06/2011 12:50:33

      This is ΠΟΡΤΑ.
      και φερτε τα εργοστασια Ελλαδα να τα φτιαχνουμε μαζι τα υποβρυχια και να μας τα πουλατε ! χαχαχαα

      και 6 νησια Φορολογικοι Παραδεισοι,,, γ αρχη !

      μετα θα παμε διακοπες και απο του χρονου τα ξαναβλεπουμε.

      ΠΠ

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 12:51:05

      Οι διακοπες μας, φυσικα πληρωμενες απο δαυτους !

      ΠΠ

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 13:29:12

      Άμα έφερνα τα εργοστάσια στην Ελλάδα θα γίνονταν οι Γερμανοί αγανακτισμένοι στην Κουρφυστένταμ

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Προφήτης 18/06/2011 13:29:30

      έφερναν

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 18/06/2011 14:23:09

      χαχαχαααααα

      τουλαχιστον !!! 4 ο Ράϊχ

      ΠΠ

   • Δήμος avatar
    Δήμος @ Προφήτης 18/06/2011 15:58:25

    Έτσι είναι, Προφήτη. Δεν έχει νόημα να πηγαίνουμε με το σταυρό στο χέρι. Η μόνη περίπτωση να μη βγούμε χαμένοι, είναι να δείξουμε τα προστινά και όχι τα πισινά μας. Έχουν να χάσουν ΠΟΛΥ περισσότερα αν κάνουμε ηρωική έξοδο. Αναγκαστικά, θα πρέπει να πάνε με τα νερά μας.

    Γι' αυτό όμως πρέπει να φύγουμε από τις θέσεις των Προθύμων, που λειτουργούν με μια προτεσταντική ψευτοηθική, ενώ οι άλλοι τους δουλεύουν ψιλό γαζί.

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/06/2011 13:31:50

  Εγώ διαλέγω Λύση Snake Plisken...

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/06/2011 13:36:08

  από σχόλιο σε ξένο σάιτ:

  "They will do anything they can, ANYTHING, to keep the wheels turning, even if the wheels are rolling towards a cliff. They are driving the locomotive. They are the ones who will know when the wheels are about to hit the cliff and they will jump off -- and tell no one they are doing so.

  NOTHING, repeat, nothing is going to change until bullets start going through skulls. There is no reason for banking executives to care about people walking in a street. That doesn't affect their end of year bonus. The only thing bankers consider a threat is mobs killing people, and looking for the banker neighborhoods. Only when they see that on TV will anything change."

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ αλλενάκι 18/06/2011 13:42:38

   Κι εδώ τα λέμε χρόνια αλλενάκι, ας μάς επιτρέψουν. Από το zerohedge;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Προφήτης 18/06/2011 14:10:05

    Ναι, σχολιαστές. Τα ίδια λένε και εκεί για την κατάστασή τους.

    Αυτούς τους φάγανε ζωντανούς οι banksters γιατί η μεσαία τάξη τους είχε πολύ ορατά και αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, δεν ήταν ο αχταρμας που είναι κάπως εδώ.

 11. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 14:25:27

  του λεω του Φακτωρα, να το μεταφρασει στ Αγγλικα σε real time, να γινει Παγκοσμιος πολεμος !!

  ΠΠ

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/06/2011 14:34:25

   Πρέπει να γίνεται αυτό από το Antinews.

   Eπείγει. Ο προδότης εγκατέστησε στη χώρα την Παγκόσμια Διακυβέρνηση και πρέπει να τους πολεμήσουμε στο γήπεδό τους. ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

   Προς το παρόν τα ξένα σάιτ αναδημοσιεύουν μόνο από τα καθεστωτικά.

   Η παράμετρος Λαθρομετανάστευση και Εθνοκάθαρση που επιχειρούν δεν έχει επικοινωνηθεί καθόλου στους ξένους.

   Για την Εγκληματικότητα έγραψαν ότι οφείλεται "στη φτώχεια". Δεν έχουν ιδέα για το είδος των εγκλημάτων που γίνονται και από ποιους διαπράττονται.

   Για τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων γράφουν ότι είναι rioters αναρχικοί leftists κτλ.

   Η πατριωτική συνιστώσα της Πάνω Πλατείας επίσης δεν έχει επικοινωνηθεί ή την θάβουν.
   Αναγκαστικά δείχνουν φωτογραφίες με την Ελληνική σημαία γιατί είναι παντού, και δεν μπορούν να την κρύψουν.

   Σε ένα διεθνιστικό κράτος μεταναστών όπως είναι η Αμερική έχουν έτσι κι αλλιώς ιδεολογική δυσκοιλιότητα να προβάλλουν ανθρώπους που αγωνίζονται με το Εθνικό τους σύμβολο.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 18/06/2011 14:39:07

    Στην αρχή είχαμε μια δυσκολία γιατί έπρεπε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας χτύπησε.

    Τώρα μπορούμε να γράφουμε σε αυτούς με τα δικά μας επιχειρήματα.

    Σε όλα τα μεγάλα ξένα σάιτ, σε ολες τις ξένες εφημερίδες.

    Αν έχουν αποφασίσει να μας κάνουν Σερβία ή Παλαιστίνη να ξέρουν ότι θα αντισταθούμε.

    Ο Μαζάουερ παραπάνω τι εννοεί όταν γράφει: "η Ελλάδα αν αρνηθεί το χρέος θα προκαλέσει ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ"

    ΜΑΣ ΠΡΟΪΔΕΑΖΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ;

    Μην ξεχνάμε ότι όλο το σύστημα πασόκ ήταν υπερ των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

    Από Παγκοσμιοποιημένους δεν περιμένω Εθνική συνείδηση.

    ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ!

    • kiki avatar
     kiki @ αλλενάκι 18/06/2011 15:43:45

     Αν προκαλεσουμε εχθροτητα εμπιπτουμε στον νομο Καστανιδη περι εχθροπαθειας.
     Αλλενακι,
     ανεβηκα Σπαρτη να δωσω το εξωδικο στους της πλατειας, αλλα ψυχη.
     Στειλε κανα μειλ αν ανεβεις πανω για να προλαβουμε την κοινοποιηση πριν απο το Μεσοπροθεσμο.
     Και οποιος θελει υπογραφει απο κατω.

 12. Δήμος avatar
  Δήμος 18/06/2011 16:03:20

  Για να κρίνει κάποιος το ρόλο του Μαζάουερ, καλό είναι να διαβάσει το έργο του. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι «αγάπης».

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Δήμος 20/06/2011 00:09:49

   Στο συγκεκριμένο άρθρο μάλλον είναι πιο φιλικός από ποτέ προς την Ελλάδα. Για τα δικά του δεδομένα βέβαια. Αλλά ρίχνει και κάποιες μπηχτές.
   Κατά τα άλλα, η μανία του εναντίον της ελληνικότητας της Μακεδονίας δεν πρόκειται να αλλάξει. Φανταστική η πένα του, αλλα εξυπηρετεί συμφέροντα.

 13. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 20/06/2011 00:05:29

  Και μένα με ξένισε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.