Το Παρίσι δεν είναι ούτε... Βαστίλη, ούτε καταστροφή
03/09/2014 20:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Παρίσι δεν είναι ούτε... Βαστίλη, ούτε καταστροφή

Το μόνο κέρδος από το Παρίσι θα είναι ότι δεν θα έχουμε όλη αυτή την ανακατωσούρα στην Αθήνα με την τρόικα να σουλατσάρει παντού και τη χώρα να βρίσκεται σε παραζάλη.

Όλοι ήξεραν από την αρχή ότι δεν πρόκειται για ταξίδια αναψυχής. Και φυσικά, όπως είχαμε επισημάνει, το Παρίσι δεν είχε καμιά σχέση με τη Βαστίλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες. Το ίδιο δεν θα μπορούσε να κάνει και η κυβέρνηση παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν. Τουλάχιστον, όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα πορεία, δεν θα υπάρξουν... γαλλικά δράματα αλλά και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση το παζάρι με την τρόικα.

Οι πρώτες συγκρούσεις συνέβησαν την Τετάρτη όταν και οι τροικανοί ήγειραν ξανά θέμα αλλαγής του νόμου για τις απεργίες και των ομαδικών απολύσεων. Προφανώς στις δικές τους χώρες απαγορεύονται οι κινητοποιήσεις εργαζόμενων οι οποίοι πρέπει να πέσουν σαν πρόβατα στη φωτιά.

Απαίτησαν και ομαδικές απολύσεις, προφανώς γιατί πιστεύουν ότι σε μια χώρα με 27% ανεργία θα είναι ωραίο να μπορεί ο εργοδότης να απολύσει όσους και όποτε θέλει. Είναι βεβαίως από εκείνα τα όμορφα αιτήματα που καταθέτουν οι «κουκουλοφόροι» εργοδότες, οι συνομιλητές του Τσίπρα στον ΣΕΒ οι οποίοι ζητούν κοινωνική πολιτική και από πίσω θέλουν να χύσουν κι άλλο αίμα.

Έτσι, στο Παρίσι έθεσαν εκ νέου θέμα αλλά εισέπραξαν την άρνηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και το ζήτημα θα πάει σε... διαιτησία καθώς οι πληροφορίες λένε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το Νοέμβριο κι αφού συνδράμει το Διεθνές Συμβούλιο Εργασίας.

Για το ασφαλιστικό οι τροικανοί δεν είπαν κάτι αλλά άφησαν να εννοηθεί πως αν οι αναλογιστικές μελέτες που αναμένονται δείξουν ότι το σύστημα δεν αντέχει τότε θα έχουμε... δράματα.

Μεγάλο είναι το θέμα που προκύπτει με τους πλειστηριασμούς καθώς η τρόικα επιμένει να βγαίνουν στο σφυρί σπίτια στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Η κυβέρνηση επιμένει να είναι η τιμή αυτή στα 2/3 της αξίας αλλά ζητά και παράταση του παγώματος των πλειστηριασμών για ένα ακόμη χρόνο. Για σκεφτείτε μόνο να πηγαίνει η κυβέρνηση για Προεδρικές εκλογές και να νομοθετεί και άνοιγμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ούτε τον... Τσίπρα δεν θα μπορεί να εκλέξει για πρόεδρο. Άσε που θα επαναστατήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει και για το θέμα των κόκκινων δανείων, επιχειρηματικών και στεγαστικών και της ανάγκης να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής των χρεών.

Αδιάλλακτους δεν τους λες αλλά ούτε και πρόθυμους.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και την Πέμπτη, κάποια οριστική συμφωνία δεν θα υπάρξει και οι τροικανοί θα έρθουν στο τέλος του μήνα στην Αθήνα για να κλείσουν όλα τα μέτωπα. Είπαμε, όσοι καλλιέργησαν κλίμα... Βαστίλης και τρέχουν να το μαζέψουν ας πληρώσουν και τη ζημιά από τη λάθος επικοινωνιακή διαχείριση. Το μόνο κέρδος από το Παρίσι θα είναι ότι δεν θα έχουμε όλη αυτή την ανακατωσούρα στην Αθήνα με την τρόικα να σουλατσάρει παντού και τη χώρα να βρίσκεται σε παραζάλη.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. George N avatar
    George N 04/09/2014 06:58:36

    Κι όμως οι "μαζικές απολύσεις" (δλδ να μπορεί μια εταιρεία να απολύσει αυτούς που δεν χρειάζεται μια δεδομένη χρονική στιγμή) μειώνουν την ανεργία, δεν την αυξάνουν. Αν δεν το κάνει έγκαιρα μια εταιρία απλά θα απολυθούν όλοι με το κλείσιμό της. Μπορεί μια εταιρία εναλλακτικά να κρατήσει τους εργαζόμενους και να μην πληρώνει μισθούς και εισφορές. Το κράτος θα διστάσει να την κυνηγήσει μια και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμό της. Αυτό όμως είναι συγκαλυμμένη ανεργία. Αυξάνει όμως έτσι τον αθέμιτο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να κλείνουν οι συνεπείς επιχειρήσεις. Αυτές που πληρώνουν φόρους και εισφορές δλδ. Αν μια εταιρία ξέρει ότι θα έχει πρόβλημα να απολύσει απλά θα διστάσει να προσλάβει γιατί αλλιώς διακινδυνεύει την ύπαρξή της. Πάλι η ανεργία δεν πέφτει. Καμιά επιχείρηση δεν απολύει για χαβαλέ μια και αυτή η ενέργεια έχει οικονομικές επιπτώσεις για την ίδια, πέρα από την απώλεια δεξιοτήτων και capacity. Η αναπλήρωση έχει και αυτή κόστος. Καλώς ή κακώς ο μόνος τρόπος για να έχουν δουλειά οι άνθρωποι είναι να υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις. Δεν μπορεί κανείς να νομοθετήσει την εργασία όπως δεν μπορεί να νομοθετήσει για την υποχρεωτική ευτυχία. Φυσικά μπορεί υποκριτικά να περνά ότι νόμους θέλει αλλά δεν θα έχουν κάποιο αντίκρυσμα στην πραγματική ζωή. Το μόνο που καταφέρνει έτσι είναι να υποβαθμίζει το κοινοβούλιο και να διώχνει τον κόσμο στα άκρα. Στην Ελλάδα με την μεγάλη προστασία της εργασίας η επίσημη ανεργία είναι στο 27% ενώ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες "εργαζόμενοι" που δεν πληρώνονται και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία που παίρνουν συντάξεις γήρατος. Η υπερπροστασία το μόνο που κατάφερε είναι μια τρύπα στο νερό. Αν ενδιαφέρει η μείωση της ανεργίας ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η μείωση του φόρου εργασίας. Η μείωση των εισφορών δλδ. Αυτό ταυτόχρονα χτυπάει και την μαύρη εργασία αυξάνοντας τα έσοδα των ταμείων με υγιή τρόπο ενώ δίνει και την ευκαιρία σε εργαζόμενους να έχουν την προστασία που δίνει μια εργατική νομοθεσία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.