#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2011 19:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΔΝΤ «σπρώχνει» για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέουςΚινδύνους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει στην πολυσέλιδη έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι συντάκτες της σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξεπεραστεί η αδράνεια αλλά επισημαίνουν ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος θα είναι καθοριστική για τους επόμενους ελέγχους.

Βαθαίνει η ύφεση (3,8% το 2010), ενώ το χρέος θα εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012.

Στην εισαγωγή της Εκθεσης, οι συντάκτες της εκφράζουν την ανησυχία τους για την έλλειψη συναίνεσης στην προώθηση των αλλαγών και κάνουν λόγο για φθίνουσα εμπιστοσύνη εκ μέρους της Ευρώπης στην αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

"Η προσπάθεια να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέτυχε αλλά η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει την εσωτερική συναίνεση στο κυβερνών κόμμα ύστερα από τον ανασχηματισμό (που συμπεριελάμβανε και την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών).

Στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη προς την αποφασιστικότητα των (ελληνικών) υποχώρησε και ανεφάνη ισχυρή αντίθεση σε μια επέκταση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέτυχαν τελικά να έλθουν σε συμφωνία στις αρχές Ιουλίου για τη συνέχιση της υποστήριξης του προγράμματος (...)

Κλειδί η αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος
"Για την επιτυχία του προγράμματος είναι σημαντικό οι αρχές να εφαρμόσουν τη δημοσιονομική ατζέντα καθώς και αυτή των ιδωτικοποιήσεων με έγκαιρο και αποφασιστικό τρόπο", σημειώνεται στην έκθεση όπου αναφέρονται επίσης τα εξής:

Η δυναμική του χρέους δεν επιτρέπει περιθώρια παρεκλίσεων. Ενέργειες που προηγήθηκαν της παρούσης αξιολόγησης αποτελούν μια καλή αρχή, παραμένουν όμως υψηλοί κίνδυνοι εφαρμογής και η επίτευξη στόχων -ακόμη και βραχυπρόθεσμων- θα είναι δύσκολη.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τις υπηρεσίες τους ώστε αυτές να υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις. Η ίδρυση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά από τη δημοσιονομική πλευρά του προγράμματος, υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει ώστε να βελτιωθούν οι φορολογικοί μηχανισμοί και η δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση. Απαιτείται ισχυρότερη επίβλεψη των διαρθρωτικών αλλαγών υπό συνεχή τεχνική βοήθεια.

Το επιτελείο (του ΔΝΤ) ανησυχεί επίσης για την περιορισμένη στήριξη που έτυχαν αυτά τα μέτρα κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισής τους. Είναι επιτακτικό για την κυβέρνηση να αναπτύξει ευρύτερη στήριξη για τις κομβικές αυτές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και μέσω μίας προσεκτικής δημόσιας επεξήγησης της αναγκαιότητάς τους.

Συμπερασματικά, η Ελλάδα έχει συγκεκριμενοποιήσει τις αναγκαίες πολιτικές ώστε να ξεπερασθεί η πρόσφατη αδράνεια και να πετύχει τους στόχους του προγράμματος. Οι αρχές πρέπει να κινηθούν πιο ζωηρά στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Η πορεία υλοποίησης θα είναι το καθοριστικό ζήτημα για τους επόμενους ελέγχους.

Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους υλοποίησης αλλά αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας και να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση της κρίσης.

Βαθαίνει η ύφεση
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για ύφεση 3% με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί το 2012, φθάνοντας στο 172% του ΑΕΠ!

Μάλιστα σημειώνεται ότι οι αβεβαιότητες που έχουν σωρευτεί δεν επιτρέπουν στο τεχνικό επιτελείο (του ΔΝΤ) να κρίνει ότι χρέος έχει "υψηλές πιθανότητες" βιωσιμότητας.

Τόμσεν: Ικανοποιητική η πορεία του προγράμματος
Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζήτησε σήμερα ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την απόδοση του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Τόμσεν, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι "δομικές μεταρρυθμίσεις", επισημαίνοντας ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι "ικανοποιητική" και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας "βελτιώνεται σταδιακά".

Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, εξαιτίας της "μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης", προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τομσεν, επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι "ενθαρρυντικά σημάδια" η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ένα βιώσιμο δρόμο.

(Η περίληψη απο το ΕΘΝΟΣ. Όλη η έκθεση εδώ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. samiotis avatar
  samiotis 13/07/2011 20:50:21

  Δεν χρεοκοπούν οι χώρες, αλλά το ΔΝΤ, η FED, η ΕΚΤ... και αυτοί που έχουν οργανική σχέση μαζί τους (οικονομολόγοι, πολιτικοί, τραπεζίτες, οργανισμοί κ.α.)
  ο επιθανάτιος ρόγχος ενός απατηλού χρηματοπιστωτικού συστήματος που καταδυναστεύει την ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια...

  Μην πέφτετε στην παγίδα των ιεροψαλτών της δημοσιονομικής λιτότητας, των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ..Αλλα ο Δανεισμός που δημιουργεί το πρόβλημα)

  Η δημιουργία του "ex nihilo" χρήματος και άϋλη ανατοκιζομενη πίστωση χωρίς αντίκρυσμα και όταν δεν μπορείς να πληρώσεις, παίρνουν ως αντάλλαγμα τις πηγές της πραγματικής οικονομίας.

  Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι ότι : τα κράτη έχουν απεμπολήσει το ΥΨΙΣΤΟ προνόμιο τους (αφού ασκούν εθνική κυριαρχία) να εκδίδουν τα ίδια, το χρήμα τους ΑΤΟΚΑ και αντί αυτού το δανείζονται ΕΝΤΟΚΑ από ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες.
  http://www.scribd.com/oikonomia247

 2. anonymous avatar
  anonymous 13/07/2011 21:41:23

  Η σωστότερη λύση από την αρχή θα ήταν να βάλουμε κάτω πόσα μπορούμε να δίνουμε κάθε χρόνο, και για το επιπλέον να λαμβάνουμε νέα χρηματοδότηση με στόχο μέσα σε 10 χρόνια να έχει γίνει το χρέος διαχειρίσιμο.
  Όλος αυτός ο πόλεμος που έγινε από την ανεπαρκέστατη Μέρκελ ουσιαστικά έχει φέρει τα πάνω κάτω. Τώρα πια η κατάσταση δε μαζεύεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.